Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Ajándék áram! Vagy mégsem? Avagy: hogyan jutottak el a németek a negatív villamos energia árig?
Frissítve: 2016. november 14.
Szerző: Dr. Novothny Ferenc
Ez a dokumentum eddig 67 látogatónak tetszett  
Egy szép májusi napon tipikus villamosenergia-túltermelési válság alakult ki Németoszágban, amelynek hatására a lipcsei tőzsdén rohamosan zuhanni kezdett az áramár, sőt átbillent a negatív tartományba.

Május 8-a ragyogó napsütéses nap volt az idén, a rekkenő hőséget friss szél tette elviselhetőbbé. Hétvége és ráadásul anyák napja (Németországban hagyományosan május második vasárnapján ünneplik). Csodálatos hír volt ez a lakosság számára, aki csak tehette kiment a szabadba és élvezte az időjárás szépségét.

Ámde szomorú nap volt ez a hagyományos villamosenergia-termelés résztvevői számára. Hétvégén – az ipari termelés hiányában – amúgy is alacsonyabb a fogyasztás, és ezen a május nyolcadikai napon a szélerőművek és a naperőművek ontották a villamos energiát!

11 órakor az összes német villamosenergia-fogyasztó teljesítményigénye 57,8 GW volt.

Mindezt:
– 26,11 GW naperőmű,
– 20,8 GW szélerőmű,
– 5,14 GW biomassza erőmű,
– 2,75 GW vízerőmű (összesen 54,83 GW a megújuló energiából) látta el,
azaz a termelés majd 95%-a megújuló energiából származott.

A 3 GW, kb. 5% körüli maradék teljesítmény maradt a hagyományos erőműveknek, amelyek teljes határukig korlátozva a termelést (11, 39 GW) képtelenek voltak a megújuló túlteljesítmény kompenzálására, a termelési-fogyasztási egyensúly helyreállítására. Tipikus túltermelési válság alakult ki. A közgazdaságilag klasszikusan ismert folyamatot az is fűszerezte, hogy – Németországban – törvény garantálja a megújuló energia átvételét. A túlkínálat negatív oldalra billentette az árat, volt olyan konvencionális erőmű, amely 14 órakor már 130 euró/MWh-t is fizetett azért, hogy megszabaduljon az energiafeleslegtől! A negatív villamos energia ártartomány 10 és17 óra között állt fenn!

A tőzsde hatása a rövid idejű árképzésre

A lipcsei tőzsdén májusban átlagosan 20 euró/MWh villamosenergia-áron folyt a kereskedés. Amint a kínálat meghaladta a keresletet, az ár rohamosan zuhanni kezdett, sőt átbillent a negatív tartományba. A tőzsde szabályai szerint ez anyák napján is bekövetkezett, villamosenergia-túltermelési válság lépett fel, és negatívvá vált az ár!

Könnyű volna levonni azt az egyszerű következtetést, hogy ennek oka egyértelműen a nap- és szélerőművek igen kedvező termelése. Azonban, ha éppen a megújuló energiatermelés bevonása a cél, nem lehet a rendszer felépítésében és működtetésében ezen energiafajta tulajdonságait figyelmen kívül hagyni! A tények szerint ez még nincs megoldva, mert negatív áron nyilván nem lesz működés. Természetesen a rendszer átlagosan pozitív áron fog kereskedni, de nyilván nem kívánt, és nem kedvező egy ilyen negatív áru kilengés.

A villamosenergia-túltermelés

A nap- és szélerőművek termelése időjárásfüggő, de rendszerbe integrálásuk kívánatos. Lehetne menetrendtartásra kötelezni, ösztönözni ezeket a termelőket is – amivel energiatárolási feladatokat is meg kellene oldaniuk, vagy kisegítő energiáról kellene gondoskodniuk –, de nem ez a cél!

A cél a minél több „ingyen primer energiahordozó bevonása”. És miután a víz-, az atom-, sőt még a fosszilis erőművekhez képest is csekély a beruházási költségük, üzemi költségük meg gyakorlatilag nincs. Mivel termelésük átvételét törvény garantálja, így más megoldás kell! Mi is az igazi probléma?

Az egyik az, hogy a konvencionális villamosenergia-termelés nem elég rugalmas! Azaz jelenleg nem képes az erőmű abbahagyni a termelését (túlzott mértékben csökkenteni).  Gazdaságosabb időlegesen a villamos energia átvételéért fizetni, mert ez olcsóbb, mint a termelést fojtani. A barnaszén- és ligniterőművek, valamint az atomerőművek esetében nagy pótlólagos költségek képződnek, ha a termelést lecsökkentik! Arról nem is beszélve, hogy egy szénerőműnél eltelik egy egész nap is, ameddig a leállás után a teljes termelést újra fel tudja venni. Egyes hőerőművek (fűtőerőművek) esetében a villamos energia a hőtermelés mellékterméke, és miután a hőtermelést nem kívánják csökkenteni, a „mellékterméket” mindenáron el kell adni!

A másik probléma pedig az, hogy a váltakozó áramú villamosenergia-többlettermelést nem tudják elraktározni ún. „ínségesebb” időkre. A „nem tudják” nem azt jelenti, hogy elméletileg nincs megoldás, sőt ma már számos megoldás közül lehet válogatni. A probléma gazdasági, a tárolás beruházási költségei jelenleg nagyon nagyok, a megtérülési idő meg túl hosszú, így senki sem érdekelt az ilyen tározók létesítésében.

Jelent-e előnyt a felhasználók számára a negatív ár?

A végfelhasználók, azaz a villamosenergia-fogyasztók számára a negatív tőzsdei ár semmilyen hatást nem gyakorol a végszámlára. A háztartások nagy „áramkereskedőktől” kapják az áramot. A nagykereskedők évekre előre fix áron lekötnek egy előre prognosztizált villamosenergia-mennyiséget. Amennyiben az ár néhány órára a negatív tartományba süllyed, annak nincs hatása a hosszú távú árképzésre, már csak azért sem, mert a villamosenergia-ár csak kis hányadát teszi ki a számlának, fizetni kell a hálózat használatáért, a szabályozásért stb.

Az adott körülmények között a negatív ár a nagykereskedelemben olyan hatást válthat ki, amely a végfelhasználó szempontjából többletköltséget és árnövekedést is okozhat. Ez ott fordulhat elő, ahol a megújuló energia támogatását a konvencionális energiatermelésből finanszírozzák. A növekvő megújulókkal nő a finanszírozandó költség, csökken a finanszírozók száma és költségvolumene, azaz romlanak az arányok. Ez – ha marad a kötelező átvétel és a keresztfinanszírozás – árfelhajtó hatású, mert a piacon végül is mindent a végfelhasználó fizet.

Várható-e a jövőben gyakrabban negatív villamosenergia-ár?

Az energia-, ill. a klímaváltozás kutatói azt prognosztizálják, hogy ha a rendszer nem változik, akkor 2025-re az ár az év mintegy 1000 órájában nulla vagy negatív lesz. Ez már az elkövetkező években egyre gyakrabban, egyre hosszabb ideig fog előfordulni. Természetesen ez megjelenne a nagykereskedés áraiban, és a véghasználók ezt mind megéreznék a számláikon.

Hogyan hat a negatív ár a megújulóenergia-termelésre?

Az már látható, hogy a piac komoly jelzést küldött a villamosenergia-termelés résztvevőinek, és persze a politikai döntéshozóknak is. Mindenki számára világos, hogy a negatív ár egy jól működő rendszergazdaságban nem kívánatos! A megújuló energiatermelés – még ha csak néhány órára is – nyomást gyakorolt az egész villamosenergia-rendszerre és a villamosenergia-piacra!

Eddig a villamos teljesítménygazdálkodás ki tudta egyenlíteni a megújuló energiatermelés többletbetáplálását, ill. termeléskiesését (teljesítménygazdálkodásról azért kell beszélnünk, mert a műszaki termelés és a piaci ár szervesen összefügg). Azaz eddig a teljesítménygazdálkodáshoz, az aránylag ár-érték arányos kereskedéshez a konvencionális energiatermelés rugalmassága, a hálózat átviteli képessége és tározóképessége elegendő volt.

Eljött azonban idén május nyolcadika, ami rávilágított arra, hogy ennek a rugalmasságnak határai vannak. Együttes gazdasági, műszaki intézkedéseket kell tenni annak érdekében – együttműködő villamosenergia-rendszerről van szó, ezért határokon átnyúló intézkedésekre is szükség lehet –, hogy a negatív árak, azaz a villamosenergia-termelés anomáliái elkerülhetőek legyenek! Naiv dolog volna azt hinni, hogy a konvencionális energiatermelés rugalmasabbá tételével a probléma hosszú távon megoldható.

Szerző: Dr. Novothny Ferenc

(A cikk az Elektroinstallateur 2016/8-9 számának 17. oldalán jelent meg, közlése a kiadó engedélyével történt.)

Ez a dokumentum eddig 67 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Lászlófalvi József2016. október 11 - 09:12:36
Tisztelt Olvasók!

Cikket olvastam, azt hasznosnak és jónak tartom.
Viszont megragadta a figyelmemet az a probléma, hogy a napelemek használat közben és főleg felmerülő problémák esetében nem szabályozhatók, pedig ez egy fontos üzemi, üzemeltetői kérdés lenne!(pl. tűz esetében a feszültségmentesítés kellő hatékonysággal nem megoldott)
Én azzal a javaslattal élnék, hogy a napelemek gyártóit kellene arra ösztönözni, hogy termékeiknél ne csak a villamos energia előállítását fejlesszék ki, hanem azt az üzemi állapotot is amikor nem kell, hogy egy-egy elem villamos energiát termeljen, hisz így lehetne teljes egész termékként kezelni. Gondoljunk abba, ha az autóipar fék nélkül forgalmazná termékeit!! Hát az elég furcsa volna, fékkel és a többi szükséges egységekkel tekintjük teljes egész terméknek! Miért nem lehetne ugyanezt a napelemek esetében, mondani, hogy csak teljes mindenre kifejlesztett, kiépített terméket (napelemet) lehetne forgalmazni?? Így számos felmerülő gond és probléma megoldása valósulhatna meg, így akár a termelt villamos energia mennyiségi szabályozása is!!

Tisztelettel: Lászlófalvi József
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Pethes_Z2016. november 09 - 17:07:05
Nem célszerű a napelemek szabályozhatóságával vesződni, sokkal kézenfekvőbb ez az inverterek szabályozhatóságával megoldani. Ez az újabb generációs invertereknél már teljesen jól működik: a frekvencia növekedésével egy beállítható meredekséggel csökkenti a teljesítményét a berendezés.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.