Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A villámvédelem cikk-cakkosan rögös útjai
Frissítve: 2015. április 22.
Szerző: Dely Kornél [ e-mail ]
Ez a dokumentum eddig 112 látogatónak tetszett  
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) tavaly december 5-én jelent meg az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel, és idén március 5-én lépett hatályba. Természetesen egy új OTSZ mindig vezérelvnek számít a villámvédelem területén tevékenykedők számára. Az előírások alkalmazását megnehezítette a szakmagyakorlás körülményeit alaposan átíró 9/2015 (III. 25.) BM rendelet, amely a jogkövető módon dolgozni vágyó szakemberek számára gondot jelent, ugyanis a követelményeket befolyásoló előírások túl rövid időn belül léptek hatályba, és a gyakorlati állapottal nincsenek teljesen összhangban. Tegyünk arra kísérletet, hogy a fenti jogszabályokban leírt változások lényegét összefoglaljuk a villámvédelemmel foglalkozó villamos szakemberek számára.

A villámvédelmi szabványok kétféle csoportja és azok mérnöki gyakorlása

Régóta létezik villámvédelmi szabvány Magyarországon, és az „ősi” MSZ 274 szabvány több kiadásban, de szinte változatlan tartalommal jelent meg. A villamos tervezők alapjogosultságuk révén készíthettek el a villámvédelmi dokumentációkat. Amikor hazánk is átvette azt az európai joggyakorlatot, amely szerint a szabványok alkalmazását nem lehet kötelezően előírni, a villámvédelmi szabvány szövegtartalmát a 2/2002. (I. 23.) BM rendeletbe emelték be, és így lettek betartatva az abban leírtak. Szakmailag csak kissé módosított új villámvédelmi szabványunk a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendeletben látott napvilágot, azonban a villámvédelmi tervezői jogosultság terén nem következett be változás. Mindhárom, mai kifejezéssel élve, nem norma szerinti villámvédelmi szabványunk elsősorban technikai jellegű szemlélettel rendelkezett, és az MSZ 274 köpönyegéből bújtak ki. Ilyen szempontból nézve, alapvetően különböztek az európai uniótól átvett- norma szerinti - MSZ EN 62305 szabványsorozat koncepciójától, amely a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet következtében, még az év október 6.-n lépett hatályba. A norma szerinti, új szemléletű szabvány kiemelten kezeli az emberi élet megvédésének fontosságát a villámcsapás káros hatásai ellen, tehát jelzőként azt mondhatjuk rá, hogy humán-villámvédelem megvalósítását kívánják ezzel elérni.

Paradigmaváltást hozott a norma szerinti rendszer hatályba léptetése 2011. év végén, mert a BM rendelet az MMK által nyilvántartott villamos szakemberek számára előírta, hogy az alapjogosultságuk mellé egy kiegészítő jogosultsági vizsgát is le kell tenniük, ha új létesítmény villámvédelmi tervezését, műszaki ellenőrzését, stb. kívánják gyakorolni. Emiatt az MMK szervezésében, az Elektrotechnikai Tagozat (MMK ET) szakmai vezetésével, létrehoztunk egy villámvédelmi akkreditációs rendszert, amely szabályozta az épületvillamossági tervezők, építési műszaki ellenőrök, és az építésvezetők számára, az előírt Vn jogosultsági vizsgáztatás körülményeit. Hasonló tartalmú jogosultsági vizsga letételét kellett teljesíteniük a villámvédelmi felülvizsgálóknak is, azonban ők, mint nem mérnöki végzettségű szakemberek, nem szerepelnek az MMK nyilvántartásában.

A tanuláshoz igen hasznos előkészítő tanfolyamok az országban több helyen is megindultak, akkreditált tananyaggal. A Vn vizsgához tartozó kérdéssorozatot 2012. év elejére kidolgoztuk, az MMK honlapján közzétettük. A villamosmérnökök egyedül is felkészülhettek a magyar nyelvű MSZ EN 62305:2009 szabványsorozat anyagából, illetve térítés ellenében részt vehettek az előkészítő tanfolyamokon. Majdnem négyszáz villamos tervező szerzett Vn jogosultságot 2012. év eleje – 2013. év vége közötti időben, és ezzel kialakult egy új jogosultsági rendszer.

Az új villámvédelmi szabványok és az alkalmazási előírások kapcsolata

Tavaly január 14-től megszűnt a magyar nyelvre lefordított MSZ EN 62305:2009 szabványsorozat hatálya, és a villámvédelmi szakembereknek ettől kezdve kötelező alkalmazniuk az angol nyelvű MSZ EN 62305:2011 szabványt. Ide tartoznak a villamos tervezők, az építési műszaki ellenőrök és a villámvédelmi felülvizsgálók. Vajon az utóbbiak közül mennyien olvassák és értik az angol nyelvet? Vélhetőleg kedvezőbb, de egyáltalán nem megnyugtató a helyzet a másik két szakterületen dolgozók esetében. Nagyon indokoltnak tűnik a szabvány magyarra történő lefordítása, és az MSZT által történő közzététele, de az MMK ET ilyen irányú erőfeszítései nem vezettek sikerre.

A norma szerinti rendszer bevezetése két csoportra osztotta a villámvédelmi szakembereket. Kisebb létszámú csoportjuk bevállalta a sok tanulással járó Vn vizsga abszolválását, nagyobbik részük viszont nem, és megelégedett a korlátozott körben végezhető villámvédelmi tevékenység gyakorlásával. Látszólag az utóbbi csoport járt jól az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (új OTSZ) megjelenésével, mert ebből kihagyták a Vn jogosultsági előírást a villámvédelem készítéséhez, és ezzel de facto szükségtelenné vált a kiegészítő villámvédelmi jogosultság. Azt ugyan tartalmazza a mostani OTSZ, hogy új építményt csak norma szerinti villámvédelmi rendszerrel lehet ellátni, de nem kapcsolta ehhez a norma-vizsga letétel kötelezettségét. Ily módon egy azon jogosultsági körbe került minden villámvédelmi szakember, a rendelet 2015. március 5. hatályba lépésével. Úgy tűnhetett, hogy a közel három éves múlttal rendelkező Vn rendszerbe fektetett munka szinte értelmét veszítette, és ez morálisan nem tett jót a tervezőtársadalom szorgalmas részének.

Ez az állapot összesen csak három hétig tartott, mert utána alapvető változást jelentett a szakmagyakorlás terén, az MMK által nem ismert módon előkészített, 9/2015. (III. 25.) BM rendelet, amely rendkívül rövid határidővel, április elejétől már hatályba is lépett. Ebben viszont már az aktuális OTSZ előírásával teljesen ellentétes követelmény olvasható, miután mindenfajta villámvédelmi tevékenység folytatásához szükségessé tette a Vn vizsga letételét. Mindezt visszamenő hatállyal írták elő, a már gyakorló szakemberekre vonatkozóan is, tehát nem csak a pályakezdőknek. Az előírt követelményeket teljesíteni ennyire rövid idő alatt, ab ovo senki sem tudta.

A villámvédelmi jogosultságok új követelményének teljesítése

A kétféle (norma-szerinti, illetve a korábbi) villámvédelmi jogosultság ilyen jellegű összevonása szakmailag téves, nem indokolt és az MMK nem fogadja el. Az épület hőszigetelések pályázatos munkái manapság rendszeresen igényelik az MSZ 274-s jogosultsági körbe tartozó megbízatásokat. Önhibájukon kívül ugyan, de bizony kényszerhelyzetbe kerültek a Vn jogosultsággal nem rendelkező villámvédelmi tervezők és építési műszaki ellenőrök, mert április eleje óta de jure nem folytathatják a villámvédelmi területen történő munkavégzésüket. Létszámuk jóval több annál, mint akik már jelenleg rendelkeznek Vn jogosultsággal, vagyis nem egy marginális körről van szó. Az ilyen kollégák alapjogosultságai persze megmaradtak, de elveszítették addigi korlátozott jogosultságaikat. Elvileg ugyan jelentkezhetnek a 9/2015. BM rendeletben definiált Vn vizsgákra, de azok megtartására az MMK nyilván nem képes máról holnapra, miután számos technikai és szervezési kérdést kell megoldania.

A Kamara elnöksége úgy döntött, hogy az MMK egy új, - „V274” jelölésű - kiegészítő jogosultságot fog megadni az előbb említett épületvillamossági tervezők, valamint műszaki ellenőrök számára, külön kérelem benyújtása nélkül. Ezen jogcím birtokában a szakembereknek újra lehetőségük lesz a nem norma szerinti villámvédelem megtervezésére, illetve műszaki ellenőrzésére.

A Kamara Elektrotechnikai Tagozata létrehozta, az Akkreditációs Bizottság pedig jóváhagyta a BM rendeletben nevesített Oktatási tematikát, amely alapján kell megtartani a jogosultsági vizsgákat. A 2011.-ben létrehozott, akkreditált Vn vizsgabizottság továbbra is létezik.

A norma szerinti MSZ EN 62305 villámvédelmi szabványok kétféle kiadása közötti változásokat követő Vn vizsgakérdések elkészültek. Egyeztetésüket hamarosan befejezzük, és azt követően felkerülnek egyrészt a Mérnöki Kamara, másrészt az Elektrotechnikai Tagozat www.e-villamos.hu honlapokra. A vizsgára történő jelentkezések kezelésének módja nem változott meg a korábbi gyakorlathoz képest. Legfontosabb jelentkezési feltétel a tervezői, illetve műszaki ellenőri alapjogosultság megléte, tehát csak ezek birtokában szerezhető meg a kiegészítő jogosultság. Az érdeklődő kollégák kérésére már zajlik egy előkészítő tanfolyam szervezése, természetesen a most érvényes szakmai anyagból.

Villámvédelemhez köthető összefoglaló hivatalos információk az MMK honlapjára fognak felkerülni. Ezek is, és további részletes szakmai hírek, háttéranyagok az „e-villamos” újságban lesznek olvashatóak, melyekben tájékoztatjuk a szakembereket a témához tartozó aktuális döntésekről, és tennivalókról.

Dely Kornél
okleveles villamosmérnök
MMK ET villámvédelmi témafelelős

(További információk kérhetők a dekoterv@t-online.hu e-mail címen.)


Ez a dokumentum eddig 112 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.