e-villamos.hu >> Mit hoztak a LED-ek a villamos tervezők számára?
Frissítve: 2017. március 03.
A Trend FM rádióban heti rendszerességgel jelentkező Fényforrás című műsorban hétről-hétre a világítástechnika szolgáltatja a témát. A műsorvezető, Érczfalvi András a Világítástechnikai Társaság szakértőivel folytatott beszélgetéseiben már nagyon sok területet érintett, de a villamos tervezésről még nem esett szó. A február 28-i adás ezt a hiányosságot pótolta, ahol Kun Gábor a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának az elnöke válaszolt a feltett kérdésekre.


Mennyire érinti a villamos tervezőket a világítástechnikában zajló technológiaváltás, „a LED mindet visz” hullám?


Valóban, ez egy forradalmi változás a világítástechnikában, mert egy olyan fényforrás került be a gyakorlatba, amelyik alapvetően különbözik a korábbiaktól, mind a felhasznált teljesítmény, mind az egyéb sajátosságok vonatkozásában. A LED lényegében a félvezető technológia irányából jött, és már korábban is használták, de nem elsősorban fényforrásként, hanem jelzésre, például a szórakoztató elektronikában, itt már évtizedek óta használatosak. A fordulat akkor következett be, amikor világításra alkalmassá fejlesztették a technológiát, ami teljesen más eredmény hozott, mint a korábban használt izzólámpák, vagy később a fénycsövek és egyéb fényforrások esetében megszoktunk.

Ez a változás azt eredményezte, hogy a korábbi rutin, amivel dolgoztak a mérnökeink, már nem használható, tulajdonképpen ellehet dobni azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek a korábbi fényforrásokkal szerelt lámpatestek használatával tervezendő világítási berendezéseknél jelentkeztek és egészen új sajátosságokat kell figyelembe venni.

Újdonság, hogy a piacon nagyon sok új szereplő jelent meg, olyanok, akik korábban nem a világítástechnika területén tevékenykedtek. Olyan cégek kezdtek a LED-ekkel foglalkozni, akik nem hagyományosan fényforrás vagy lámpatest gyártók voltak. Új cégek jelentek meg a kereskedelemben is, akik viszonylag kevés szakismerettel gondolták úgy, hogy nagyon egyszerű ezeket a termékeket forgalmazni és tanácsokat adni ezekkel kapcsolatban.

Ráadásul a másik oldalon megjelentek azok az érdeklődő, laikus felhasználók, akik hallottak a LED-ekről és azonnal akarták az ezt az új technológiát…

Így van, hiszen azt hallották, hogy a LED energiatakarékos, egyszerűen használható és az élettartam is a korábbi néhány ezerről, esetleg 10 ezerről, 50-100 ezer órára nőtt. És a sok-sok információ között sok téves információ is napvilágot látott, amit tulajdonképpen kárt okozott.

Mit jelentett ez a tervezőknek?

Elsősorban folyamatos tanulást jelent, mind szakmai ismeretek, mind műszaki paraméterek vonatkozásában (pl. a lámpatestek hatásfoka, a fénynek irányítottsága), valamint a beszerzendő ismeretek, a megjelenő termékek vonatkozásában, amely olyan gyors és folyamatos, hogy szinte követhetetlen.

Egyébként "használjuk" Önöket tervezőket megfelelő módon? Azért kérdezem, mert mindenhol korszerűsítünk: ipar, közvilágítás, lakóházak – mindent az energiatakarékosság reményében és a korábbi adásokból már kiderült, hogy sokszor nincs tervezés, nincs átépítés, csak lecseréljük a fényforrást vagy maximum a lámpatestet, jól van-e ez így? 

Természetesen nincs ez így rendjén. Meg kell különböztetni azt, ha új villamos berendezés és új világítás létesül, vagy ha valamilyen meglévő berendezést, hálózatot korszerűsítünk. Mindenképpen ismerni kell az alkalmazás helyét, ahova beépítem az új fényforrásokat: a meglévő lámpatesteket, a hálózatot, azoknak a kapcsolási lehetőségeit. Jó esetben ezekről valamikor tervek, tervdokumentáció készült, de sok esetben nincsen. Ebben az esetben fel kell mérni a meglévő állapotot, értem ezalatt a lámpatesteket, a vezetékhálózatot és az elosztó berendezéseket, sokszor ezek állapota sem megfelelő, nem felel meg a szabványoknak, elhasználódtak, elöregedtek. A meglévő állapotot ki kell értékelni és meg kell határozni a teendőket, hogy üzembiztosan tudjon működni az új berendezés. Ehhez valamilyen szintű tervdokumentációt is kell készíteni, hogyha olyan állapotú a berendezés, ami indokolja a részleges vagy teljes cserét, akkor érdemes és szükséges terveket készíteni, hogy a létesítés ezek alapján megvalósulhasson, és később az üzemeltetés és karbantartás során is legyen egy olyan dokumentáció, ami mutatja, hogy mi az, ami létesült és milyen feltételekkel tud jól üzemelni.

A villamos tervezői szakmát hogy érintette, hogy a piac nagyon vegyes lett? Hogy lehet különbséget tenni a jó minőségű termékek és a gagyi között?


Vannak hagyományos szereplők, amelyeket a szakmában dolgozók ismernek, hogyha ez egy régóta piacon lévő gyártó, forgalmazó, akkor nyilvánvalósan vannak velük kapcsolatban gyakorlati tapasztalatok is.

Szó volt a sok új szereplőről… A termékeket dokumentációkkal, bizonylatokkal kell ellátni, szabványos vizsgálatoknak kell megfelelniük, hogy rendelkezésre állnak-e ezek a bizonylatok, már az is mutatja, hogy az a termék milyen háttérrel rendelkezik. Sok esetben igyekszik a tervező referenciákat is beszerezni az adott termékről, gyártmányról, gyártóról. Egy „noname” gyártó ritkán tud olyan hátteret dokumentálni, amiből megnyugtatóan látszik a garanciavállalás lehetősége és a hosszútávú jelenlét, hogy két-három vagy több év múlva is elérhető lesz a cég és számonkérhető lesz egy hiba. Mert szerencsére vannak olyan cégek, akik az első reklamáció esetén, mindenféle bizonyítás kényszere nélkül kicserélik a terméket, míg a másik oldalon vannak azok cégek, akiket el sem lehet később érni.

Az interjúban még szó esett az a Magyar Mérnöki Kamara működéséről, az Elektrotechnikai Tagozat szerepéről, illetve a Világítástechnikai Társasággal közös Pro Lumine díjról, amelyről az e-villamos oldalon részletesen hírt adtunk. A teljes interjú a vilagitas.org oldalon, ide kattintva hallgatható meg.

A cikket, a Trend FM műsora alapján Fülöp Miklós írta.
A dokumentum forrása az e-villamos.hu portál. [ Bezár | eredeti dokumentum | e-villamos.hu főoldal ]