e-villamos.hu >> Három társaságot bírságolt meg a MEKH lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
Frissítve: 2015. szeptember 10.
Szerzo: MTI
Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek 3 millió forint, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-nek 7 millió forint, a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.-nek 600 ezer forint bírságot kell fizetnie.

A MEKH szakemberei a nyár elején végeztek átfogó helyszíni vizsgálatot hat villamosenergia-ipari és hat földgázipari elosztó társaságnál, ahol a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát ellenőrizték.

Kilenc társaságnál a MEKH úgy találta, megfelelően betartják a szabályokat.

A bírság kiszabásakor a MEKH számos körülményt mérlegelt: például azt, hány felhasználót lát el az adott cég, mennyi lejárt hitelességű mérőt találtak, és az érintett cég milyen intézkedéseket tett, hogy megszüntesse a jogsértést.

A MEKH emlékeztetett: a mérésügyről szóló törvény szerint a fogyasztóval való elszámolás alapjául szolgáló mérést hiteles mérőeszközzel kell végezni. A fogyasztásmérő hitelesíttetéséről a mérőeszköz tulajdonosának - vagyis az elosztónak - kell gondoskodnia meghatározott időközönként.

Magyarországon mintegy 5,5 millió felhasználó rendelkezik villamos fogyasztásmérő berendezéssel és közel 3,5 millió felhasználó gázmérővel.

A dokumentum forrása az e-villamos.hu portál. [ Bezár | eredeti dokumentum | e-villamos.hu főoldal ]