e-villamos.hu >> Üzembe helyezték a világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezését
Frissítve: 2015. augusztus 27.
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, ami alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.

A villamos kapcsolókat, biztosítóbetéteket vagy megszakítókat tartalmazó kapcsolóberendezés feladata, hogy vezérelje, védje és leválassza az energiahálózatban lévő villamos berendezéseket. A kapcsolóberendezések az energetikai lánc minden szegmensében megtalálhatóak. Kapcsoló berendezéseket alkalmaznak – különböző feszültségszinteken – az energiatermelésben, a villamos energia szállításában, elosztásában éppúgy, mint a fogyasztói oldalon. A nagy- és a középfeszültségű kapcsolóberendezéseket általában a villamos energia szállítása és elosztása terén alkalmazzák; feladatuk, hogy biztosítsák a hálózat megbízhatóságát, megfelelő hatásfokát és biztonságát.

Az az új, ökohatékony kapcsolóberendezésben az SF6 gázzal szemben alternatívát kínáló gázkeveréket használnak szigetelő közegként, illetve a nagyfeszültségű kapcsolóberendezésnél kapcsoló közegként. A fluor-keton alapú, az SF6-tal szemben alternatívát nyújtó gázkeverék egy vegyület, amelyet kapcsolóberendezés-alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Az új gázkeverék globális felmelegedési potenciálja (GWP) majdnem 100%-kal alacsonyabb az SF6 hasonló értékénél, miközben a gázkeverék alkalmazása esetén nem kell engedményt tenni a berendezések minősége és megbízhatósága terén. Az új gázkeverék alkalmazásával felére csökkenthető a gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezések teljes élettartamára számított, szén-dioxid egyenértékre vetített kibocsátás. A kibocsátás másik fele a nyersanyagokból, a gyártásból és a hőveszteségekből ered. 

Az ABB a 170/24 kV-os kapcsolómezőket Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cégének, az ewz-nek szállította, amely azokat a most korszerűsített, 3x50 megavoltamperes (MVA) zürichi alállomásba építette be. Ez a zürichi alállomás látja el villamos energiával a város északi, illetve annak egyik legsűrűbben lakott részét is, ez utóbbi 50 000 ember lakhelye, és itt található Zürich legnagyobb rendezvénycsarnoka és ipari vására is. Ezen az alállomáson a kapcsolóberendezésen kívül az szintén beépítésre kerültek alacsony zajteljesítmény-szintű, nagy hatásfokú teljesítménytranszformátorok, valamint alállomás-automatizálási, védelmi és vezérlési rendszerek.

A 15 méterrel a terepfelszín alatt létrehozott, meglepő kialakítású GIS alállomás az 1949-ben épült kültéri, légszigetelésű készülékekből felépített alállomást váltja ki. Az alállomás korszerűsítése nyomán a régi alállomás által elfoglalt tér 70%-a szabaddá válik más fejlesztési célok számára, és ezzel együtt a városkép is szebb lesz.

Az SF6 gázt fizikai tulajdonságai miatt a villamosenergia-ipar már évtizedek óta és széles körben használja dielektromos szigetelőközegként és áram-megszakítás céljára. A sűrített SF6 gáz használata elősegíti a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működését, és lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen a kiépített kapcsolóberendezések helyigénye. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gáz, ezért az életciklusa során körültekintő, gondos kezelést igényel, aminek komoly költségvonzata van, különösen olyan esetekben, amikor az elöregedett alállomási berendezéseket lecserélik.

A dokumentum forrása az e-villamos.hu portál. [ Bezár | eredeti dokumentum | e-villamos.hu főoldal ]