Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Kína energetikája
Frissítve: 2010. október 26.
Szerző: Kozák Balázs, az Energetikai Szakkollégium tagja
Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
2010. szeptember 14-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium Bláthy Ottó emlékfélévének második előadását, amelyet a BME-VIK tiszteleti oktatója, Kimpián Aladár tartott Kína energetikájáról. Kína számos területen már a világ élére tört, így az előadás arra kérdésre próbált választ adni, hogy az ország az energetika területén is világelső-e.
Az előadás elején közelebbről is megismerkedhettünk a távoli Kínával, hogy megtudjuk, mi is lehet sikerének titka napjainkban, kezdve a kínai nyelvi érdekességekkel, illetve azzal, hogy a világ harmadik legnagyobb területtel rendelkező országa önmagában egy hatalmas, változatos tájakkal tarkított ország. Az előadó külön kiemelte Kína éves csapadékmennyiségét, mely évi 6200 km3, melynek 44 %-a kerül felszíni, zömmel energetikailag hasznosítható vízfolyásokba. Legnagyobb folyója, a Jangce, melynek vízhozama 15000-90000 m3/s között ingadozik az év során. Kína 1,3 milliárd lakosával ma a világ legnépesebb országa, s GDP-je már az 5 billió dollárt is meghaladta.

Az általános bevezető után az előadó egy meghökkentő táblázattal tért át az energetikai kérdésekre, mégpedig Kína és az Egyesült Államok főbb energetikai jellemzőinek bemutatásával. Kína 2005-2007 között közel 75%-kal növelte erőművei elméleti beépített teljesítőképességét (EBT), ami annak köszönhető, hogy évente 13%-kal nő villamosenergia-fogyasztása. E villamosenergia-igény kielégítésére hatalmas erőművi beruházások folynak jelenleg is Kínában. Ezek túlnyomó többsége szén tüzelőanyagú, aminek következtében Kína a világ legnagyobb CO2 kibocsátójává vált, melynek megoldását a CO2 befogására és tárolására alkalmas ún. CCS (Carbon Capture and Storage) technológia elterjedésében látják.


1. táblázat Kína villamos energetikája

A megújuló energiaforrások területén Kínának óriási potenciálja van a vízenergia-hasznosításában. Dr. Kozák Miklós nyugalmazott egyetemi tanár adataiból kiderült, hogy a gazdaságosan kiaknázható kapacitás 1270 TWh/év, ami a 2007-es fogyasztás 42%-át tenné ki, így ez csak részben tudná kiváltani a szén alapú energiatermelést. Kína vízenergia potenciál kiaknázási törekvéseit nem csak a tiszta energiára való áttérés szándéka hajtja, hanem más funkciót is ellátnak a vízerőművek. Többek között védelmet nyújtanak a pusztító árvizektől, melyek állandó fenyegetettséget jelentettek Kínának a közelmúltban is. A folyószabályozásokra legjobb példát a Három Szurdok Vízerőmű adja, mely a Jangce középső folyásán több száz kilométer hosszan lát el árvízvédelmi és folyamszabályozási funkciót is. A Három Szurdok Vízerőmű megdöbbentő méretekkel rendelkezik. A tározó hossza 660 km, térfogata 40 km3, és építése során 1 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét, mert az elárasztani kívánt területen éltek. A tömör vasbeton súlygát háromrészes, 2310 m hosszú és 185 m koronamagasságú. A bal parton, iker-rendszerű, ötlépcsős, kamránkként 280x34 m-es hajózsilip-rendszer biztosítja az egyidejűleg kétirányú vízi közlekedést a Jangcén. A gát megépülése utána a 10 millió t/év áruszállítás közel ötszörösére emelkedett. Az építés során szó szerint hegyeket mozgattak meg az építőmunkások: 102 millió m3 földet emeltek ki, 27 millió m3 betont és 355000 t betonacélt használtak fel. Az első 14 gépegységet a General Electric Canada Inc. által vezetett nemzetközi konzorcium szállította kínai partnerek gyártási és szerelési közreműködésével, míg a többi egységet már kizárólag kínaiak gyártották. Az erőműben 32 db 700 MW-os Francis-turbina és 2 db 50 MW-os házi üzemű hidrogenerátor adja a világcsúcsnak számító 22500 MW elméleti beépített teljesítőképességet.


1. ábra A Három Szurdok Vízerőmű látképe

A világ legnagyobb villamosenergia-ipari cége, a Kínai Állami Átviteli Hálózati Társaság biztosítja, a kínai villamosenergia-ipar növekedését az ország gazdasági és társadalmi fejlődése érdekében. A társaságnak 2008 végén 620000 km 35 kV-osnál nagyobb feszültségű távvezeték hálózata, 1,6 TVA transzformátor-kapacitása, 1,5 millió munkatársa volt, továbbá 1 milliárd embert látott el villamos energiával. A mamutvállalat azzal is büszkélkedhet, hogy 2009-ben üzembe helyezte a világ első 1100 kV-ra szigetelt és 1100 kV-on is üzemelő váltakozó áramú távvezetékét. Első szakaszának hossza 650 km, oszlopainak száma 1284, melyek átlagosan 77 m magasak és 70 tonnát nyomnak. A vízerőművi fejlesztések következtében a Jangce folyó felső szakaszán és a Jinsa folyón tervezett további kapacitások összesen 92630 MW-ot tesznek majd ki. Azonban Kína nemcsak otthon, de Afrikában is rekordokra tör, hiszen a Grand Inca Project keretében 40000 MW-os vízerőművet építene a Kongói Demokratikus Köztársaságban a világ második legbővízűbb folyóján, a Kongón. Viszonyításképpen e 40000 MW megfelel a legfejlettebb afrikai ország, a Dél-Afrikai Köztársaság teljes EBT-jének. Ezen kívül Kína számos más afrikai országban is részt vesz vízerőmű-építési projektekben.

Kína a szélenergetika területén is az élre tör. Elméleti szélenergia potenciálja becslések szerint 3200 GW. A világ szélenergia EBT-je 2005-2009 között 59 GW-ról 158 GW-ra, valamivel több, mint 2,5-szeresére nőtt, míg a kiváló adottságokkal rendelkező Kínáé ugyanebben az időszakban mintegy hússzorosára, 1,3 GW-ról 25 GW-ra és ezzel elérte a nagy szélhatalom, Németország szintjét.

Nincs ez másképp a napenergia-hasznosítás terén sem. Ezt kitűnően jellemzi, hogy 2007-ben 1700 MW összkapacitású napelemet gyártottak Kínában, ami a világtermelés 45 %-a, s melynek 99 %-át exportálták. A jelenlegi kínai napelem EBT 80 MW, míg 2020-ig 1800-10000 MW-ot irányoztak elő. Ez nagy kihívásnak tűnhet még úgy is, hogy Kína jelenleg a világ legnagyobb ritkaföldfém termelője, ami mind a szélturbinák, mind a napelemek gyártásakor alapvető nyersanyagnak számít.

A kínai energetikára, ezen belül is leginkább a megújuló energiákra koncentráló előadás aktualitását mi sem mutatja jobban, hogy az ázsiai ország ma már a világ legnagyobb energia-felhasználója, de 2020-ra a felhasznált áram 15%-át megújulókból fedezné. Ez irányban tett erőfeszítéseit mutatja, hogy radikálisan megemelték az állami támogatásokat, s ennek köszönhetően, az Ernst&Young felmérése szerint, 2010 második negyedévében Kínában 11,5 milliárd dollár értékű befektetés történt a megújuló energiákba, több mint Európában és az Egyesült Államokban együttvéve. A fentiekből is látszik, hogy Kína az energetika területén is szárnyal és csúcsokat dönt. Biztosak lehetünk abban, hogy ez jó alapot nyújt gazdasága további, töretlen fejlődéséhez.
Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
ubul2010. október 27 - 11:46:43
E CIKKTŐL FÜGGETLENÜL KÉRNÉK ARRA VÁLASZT :
amennyiben az előző " regisztrálok " szót
az újabb hozzászólás esetén - a félreérhető felszólítás miatt - a már megtörtént regisztrálás ellenére ismételten megnyomom, akkor az aktuális
hozzászólásom megérkezik-e ? Eddig nem vettem észre,hogy a hozzászólások megérkezését automatikusan nyugtázná a rendszer,ami minden esetben helyes lenne.

HOZZÁSZÓLÁS : ez az anyag is helyesen emeli ki a
megújuló energiák - különösen a szél - felhasználását, mint azt előző (megérkezett ?)
hozzászólásomban tettem.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
2010. november 04 - 16:26:11
Tisztelt kérdező,

a hozzászólás kizárólag a hozzászólás-szövegdoboz melletti OK-gomb hatására kerül be a rendszerbe, és ezt "köszönjük a hozzászólást" felirat nyugtázza.

Ha a regisztrációs linkre ("regisztrálok") kattint, akkor a begépelt szöveg elvész. Ez ugyanis nem a hozzászólás elküldésére szolgál, hanem egy új felhasználó létrehozására.

Houdek Zoltán.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.