Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Hálózatfejlesztés
Frissítve: 2010. október 20.
Szerző: Gerendás Dániel, Energetikai Szakkollégium
Ez a dokumentum eddig 135 látogatónak tetszett  
2010. szeptember 10-én került sor az Energetikai Szakkollégium őszi féléves programjának harmadik előadására. Az előadás témája a hálózatfejlesztés, valamint a távvezeték építési technológiái voltak. Az előadást Kovács Zoltán, az OVIT Zrt. Távvezeték Létesítési Üzem vezetője tartotta meg.
Az előadás a távvezeték létesítés vezető cégének, az OVIT Zrt.-nek a bemutatásával kezdődött. Régen a cég ellátta az üzemeltetési, létesítési feladatokat, továbbá 1991 dec. 31-ig ő volt a hálózat tulajdonosa is. Ezután a hálózati vagyon átkerült az MVM-hez, majd a MAVIR Zrt. 2006-os megalakulásakor úgy a hálózati vagyon, mint az akkor még az OVIT-nál lévő üzemeltetés is a MAVIR ZRT-é lett. Ezért 2006-tól az OVIT Zrt. tevékenysége a kivitelezés, az ehhez kapcsolódó speciális nehézszállítás és acélszerkezet gyártás valamint alállomás, illetve távvezeték tervezés  lett.
 

1. ábra: VER

A rövid áttekintést követően, az előadó rátért a hálózatfejlesztés témájára. Először bemutatta az ország villamosenergia-rendszerét, az átviteli hálózatot a nemzetközi összeköttetésekkel (750 kV, 400 kV, 220 kV), majd fokozatosan keletről-nyugatra haladva ismertette a tervben lévő, a jelenleg kivitelezés alatt álló és a nemrégiben megvalósult távvezeték szakaszokat. A fontosabb projekteket kiemelvén felhívta a figyelmet a 750kV-os távvezeték szerepének újragondolására (a jelentősen lecsökkent energiaátvitel miatt), valamint a 220 kV-os távvezetékek jelentőségének csökkenésére. A mostani időszak főbb munkái a „zöldmezős” 400 kV-os távvezetékek építése, bizonyos, meglévő egyrendszerű szakaszok kétrendszerűvé történő átépítése (Albertirsa – Martonvásár 400 kV), valamint a jelenlegi  220 kV-os távvezetéki nyomvonal felhasználásával épülő új 400 kV-os távvezetékek létesítése, mely során a régi, „nem kívánt” távvezeték szakaszt elbontják és a nyomvonala mentén felépítik az új 400 kV-os szakaszt. Az országban mindenhol folynak az építések és átépítések és ezek nem csak a távvezetékekre vonatkoznak, hanem az azok fogadására szánt alállomásokra is. Több alállomáson zajlanak, illetve előkészítés alatt vannak jelenleg a munkálatok a 400 kV-os bővítések kapcsán (Szolnok, Detk). Az egyrendszerű távvezeték átalakítása azért fontos dolog, mert fokozza a villamosenergia-rendszer biztonságát, növeli az átvihető energia mennyiségét, és új távvezeték építésénél jelentősen kisebb költséggel tudunk „új” szakaszt létesíteni a már meglévő nyomvonal miatt. Azonban ezektől függetlenül épülnek teljesen új szakaszok is, például újonnan épülő alállomásokhoz vagy erőművekhez (Bicske, Gönyű KCE). Ekkor a már meglévő távvezetéket egy alkalmas pontján felhasítják és onnan építik ki az új szakaszt. De épülhetnek új távvezetékek a rendszer hurkoltságát kívánva javítani, mint például a Martonvásár-Bicske-Győr szakasz. Ilyenkor a kivitelezést a beruházóval egyeztetetten időben több részre osztják a pénzügyi forrásoknak és az esetleg szükséges feszültségmentesítési lehetőségeknek megfelelően.

A téma zárásaként még nélkülözhetetlen megemlíteni, hogy az építés kezdését megelőzően, évekig tartó, hosszadalmas tervezési és engedélyeztetési eljárások is kötik a beruházó kezét.

A távvezeték építés okainak megismerése után következhettek a részletes technológiai folyamatok. Mint minden építményt, a távvezetéket tartó oszlopokat is az alapozásnál kell elkezdeni. Miután a tervező kijelölte a nyomvonalat és kiosztotta az oszlophelyeket, azután a geodéták bemérik és karókkal kijelölik az oszlopok helyét és a nyomvonal irányát. Ezután a kivitelező embereinek kell meghatározni az oszloplábak pontos helyzetét. Az oszlop helyének meghatározása után meg kell tisztítani a terepet, hogy megfelelő munkaterületet biztosítsanak a szerelésnek. Az alapgödör kiásása közben ügyelni kell annak biztosítására (omlásveszély), a betonozás minőségére, valamint a földelés helyes kialakítására. A legtöbbször alkalmazott alap, a súlyalap, illetve gyengébb talajmechanika esetén az úgynevezett lemezalap ami hatásosan oszlatja el a talajon az oszlopszerkezetből, illetve a sodronyokból adódó mechanikai terhelést. A betonalap elkészülte után gyakran szükség van annak utólagos javítására, kezelésére.
 

2. ábra: Oszlop helyének kijelölése

Az alapozás után kezdődhet az oszlop összeszerelése a földön. Az oszlop elemeit már előkészítve (tüzihorganyzás, festés, furatok kialakítása) szállítják a helyszínre. A tartóoszlopoknál leggyakrabban alkalmazott állítási eljárás az, hogy a földön összeszerelik a teljes oszlopot, majd azt egy darus kocsi segítségével felállítják az alapra. Ez a módszer nem alkalmazható feszítő vagy nagy súlyú tartó oszlopoknál, mert azok súlyuknál fogva nem "bírják" el magukat az állítás során, illetve a daru emelőkapacitását meghaladják. Ezért ezeket az oszlopokat részletekben – illesztésenként - szerelik össze a földön, majd daru segítségével egyenként a helyükre emelik az elemeket. Az oszlopállítás is veszélyes munkafolyamat, ezért mindig ügyelni kell a megfelelő munkavédelemre és a szerelési utasítások pontos követésére.
 

3. ábra: Oszloptípusok

Miután már állnak az oszlopok, következhet a sodronyok behúzása, ez a feszítő oszlopok között zajlik. A vezeték húzása előkötél segítségével történik, a már felszerelt tartó szigetelőláncokhoz rögzített terelőkerekeken keresztül. A folyamat során ügyelni kell a húzás és fékezés egyensúlyára, amit URH rádiós kapcsolattal valósítanak meg a két gépcsoport között. A vezetékhúzás sok összetevős komplex feladat, mely során sok eszközre van szükség: forgásgátló, végszerelvények, toldások stb. A fázis-, és védővezetők behúzása és a belógás szerelőtáblázat alapján történő beszabályozása után helyezik fel a feszítőláncokat. Ezután a fázisvezetőket lengőszorítókkal rögzítik a szigetelőláncokhoz (a terelőkerekeket le kell szerelni), utána pedig kialakítják az áramkötéseket a feszítőláncoknál. Utolsó lépésként felhelyezik a rezgéscsillapítókat, térköztartókat és az optikai szállal ellátott védővezetőre a légiakadály jelzőgömböket.
 

4. ábra: A belógás meghatározása

Az előadás alapján elmondható, hogy a növekvő energiaigény miatt, egyre inkább szükség van a hálózat bővítésére, új távvezetékek építésére, a hurkoltság növelésére, hogy a stabilitás fenntartható legyen. Azonban hogy lépést tudjunk tartani a növekedéssel, nélkülözhetetlen a modern technológiák alkalmazása az építés során.
Ez a dokumentum eddig 135 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.