Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Termékellenőrzés
Frissítve: 2010. október 11.
Ez a dokumentum eddig 100 látogatónak tetszett  
A Villanyszerelők Lapja új, úttörőnek mondható kezdeményezést indított el, erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A szaklap nagy bátorságról tanúbizonyságot téve bevizsgáltatja egy-egy termék a piacon található gyártmányait, és minősíti azokat. Cikkünkben a 36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálatából idézünk.
A vizsgálat előzménye és tárgya
A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége és a MEEI Kft. közötti partneri együttműködés keretében sor került a magyarországi épületvillamossági piacon forgalmazott termékcsoportok közül egy újabb bevizsgálására: miként a májusi lapszámban a kompakt fénycsövek körében végezték el az alapvető fénytechnikai paraméterek ellenőrzését, úgy ez alkalommal a 36 W-os, T8-as retrofit LED-fénycsövekre esett a választás. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is?
Az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a szerkesztőséghez, amelyek a forradalmi léptékű változásokon átment LED-technológia alkalmazástechnikájára, technológiájára, elméleti és gyakorlati tudnivalóira irányult. Jó pár, az elmúlt lapszámokban közölt publikáció tanúsítja, hogy igyekeztünk reflektálni az olvasói igényekre: mindazonáltal markánsan kirajzolódott egy témakör, a LED-ek irodai, illetve ipari volumenű alkalmazásának kérdése, amely mind a gyártók/forgalmazók, mind pedig a szerelők és a felhasználók oldaláról kiemelt figyelmet kapott. Miként a világítástechnikai szakcégek képviselői, úgy a gyár- és irodaépületek karbantartói, csarnok-üzemeltetési szakemberek igényeltek információkat a retrofit LED-fénycsövekkel kapcsolatban. Első kézből vált tapasztalhatóvá: hatalmas a piaci felhozatal, erős a LED-ekhez kötött előnyök ismertsége, és minimális a tényleges, konkrét információ.

A vizsgált termékek beszerzése és listája
Megállapítható, hogy a jelen vizsgálattal kapcsolatban „új merítésre” került sor: a vonatkozó termékkör esetében legnagyobb részt nem közismert, nagy fényforrás- vagy lámpatestgyártó cégekkel alakult ki együttműködés, hanem a szélesebb szakmai nyilvánosság előtt kevésbé ismert vállalkozásokkal. Fontos azonban kiemelni, hogy a megkeresést intéztünk a nagyobb gyártókhoz is: az Osram és Philips nyilatkozatuk szerint termékbevezetés előtt állnak, csupán prototípussal rendelkeznek, a Sylvania nem tart termékpalettáján ilyen terméket, a GE pedig azt is kiemelte, hogy nem pusztán nem forgalmazzák az adott fényforrást, hanem nem is ajánlják, tekintettel arra, hogy a meglévő lámpatestek optikáját és működtető egységeit is a fénycsövekhez tervezték, a „LED-csövek” használata esetén teljesen megváltozik a lámpatest fényeloszlási görbéje, valamint alkalmazásuk érintésvédelmi kérdéseket is felvethet.
Mindazonáltal igen tanulságosnak bizonyult az, hogy a közreműködésre felkért cégekről sokszor kiderült: maguk is egy-egy magyar importőrtől vásárolnak, tehát a látszólagos típusválaszték sokkal szűkösebb, mint az elsőre tűnne.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a vállalkozásoknak, akik termékmintáikkal támogatták a termékvizsgálatot. Ezek a következők.
-    ABCOM Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
-    Agimpex Hungary Kft.
-    EMKE Kft. (LEDmaster.hu)
-    Eneron Magyarország Kft.
-    Hungaroled Kft.
-    JCQ Hungary Kft.
-    Kt-Electronic Kft.
-    Ledelite Kft.
-    Ledker Kft.
-    Slíz Kft. (Led Magic)
-    Less Led Kft.
-    2LED.hu Kereskedelmi Kft.
A táblázat az eredmények után a résztvevőknek kiküldésre került. A Less Led Kft. a táblázat megtekintését követően közölte, hogy a tesztelésre átadott terméket nem forgalmazzák, ilyen módon cégük neve semmilyen módon nem hozható összefüggésbe a tesztelésre átadott termékekkel. Az Agimpex és a KT-Electronic cégek ez után adták meg az internetes adatlapok elérhetőségét, a Ledker Kft. a típus-megjelölést, az Emke Kft. a cég-megnevezést pontosította.

Ezen túlmenően megkerestük a következő cégeket.
-    Élet Fénye Kft., LEDdiszkont, nincs raktáron termék.
-    Landlite Kft., nem került sor mintaküldésre.
-    Mayer-Vill Kft., más magyar forgalmazótól vásárol termékeket.
-    Interled Kft., import folyamatban van.
-    Infotech Kft., nincs raktáron.
-    Led Store Kft., nem kaptunk visszajelzést.
-    IQ-Led, nem küldtek termékmintát.
-    Lednext webáruház, más magyar forgalmazótól vásárolják a terméket.
-    Anro 3000 Net Kft., más magyar forgalmazótól vásárolják a terméket.

A vizsgálat tartalma és körülményei
Elsőként a vizsgálati minták sorszámozására került sor (3 db típusonként). Majd a lámpák
-    fényáramának,
-    hálózatból felvett hatásos teljesítményének,
-    fényhasznosításának,
-    színhőrmérsékletének és
-    színvisszaadásának mérése

15 perces stabilizálódási idő után (vizsgálati feszültség 230 V az európai névleges hálózati feszültségnek megfelelően). Ezt követte a vizsgálati eredmények átlagérték meghatározása a típusonkénti három minta eredményeiből.
A vizsgálatokat 24-26 °C-os környezeti hőmérsékleten végezték. A Hungaroled Kft. T8S450-F lámpatípusa esetében egy minta szállítás-sérült volt, harmadik pedig nem állt rendelkezésre. A 2LED T8-S20 (20 W 336 PCS 6000-6500 K) és a Ledelite Kft. YG-T1012LW19S276-JT1 lámpatípusok esetében két-két minta állt csak rendelkezésre.
Ismételten hangsúlyozni kell, hogy a vizsgálat során nem törekedhettünk teljes, minden fontos fénytechnikai paramétert felölelő vizsgálatra, illetve komoly fogyatékossága a vizsgálatnak, hogy érthető körülmények miatt a termékek élettartamára vonatkozó értékek ellenőrzésére nem kerülhetett sor.
A mellékelt összefoglaló adattábla (az eddigi egyéb táblázatok megtalálhatók a Villanyszerelők Lapjában, www.villanyszaklap.hu) tartalmazza a mért eredményeket. Tekintettel arra, hogy a kompakt fénycsövek májusi lapszámban közölt vizsgálati eredményeinél már tömören érintettük a paraméterek magyarázatát, így most ettől eltekintünk. Fontos azonban kiemelni, hogy a vizsgálatban az intézet a DIN IEC 62612-re támaszkodott: az alkalmazott szabvány tulajdonképpen egy szabványtervezet, amely bevezetésétől fogva a beépített előtétes LED-es lámpák működési paramétereinek szabványa lesz, ily módon ezen lámpakivitelekre is alkalmazandó.
...

Ez a dokumentum eddig 100 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.