Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Napelem és napi felhasználás
Frissítve: 2010. október 11.
Szerző: Dr. Csűrök Tibor, Herbert Ferenc
Ez a dokumentum eddig 103 látogatónak tetszett  
Mindenki számára nyilvánvaló, hogy amikor süt a nap, akkor termelnek a napelemek. Ugyanígy természetes, hogy a napelemek előnye, hogy éves termelésük döntő hányada a kánikulai napokra esik, amikor a hűtési igények a legnagyobbak, a magas külső hőmérséklet és az épületek felületeit és belső tereit érő napsugárzás miatt. Az is magától értetődő, hogy a napelemeket az épületek felületeire (tető, homlokzat) telepítve a nyári sugárzási hőterhelés csökkenthető, a napelemek árnyékolnak. A szakszerűség, tervezhetőség azonban azt kívánja, hogy vizsgáljuk meg, a napelemek termelésének napi lefutása mennyire van összhangban a villamosenergia-igények napi változásával.
A napelemek termelése számos tényezőtől függ: tájolás, dőlésszög, levegő hőmérséklete, árnyékolás, kristályszerkezet (hatásfok, szórt és közvetlen napsugárzás hasznosításának hatásfoka) stb. Ezek közül a következőkben csak az első kettőnek a hatását vesszük figyelembe közvetlenül, a többit adottnak, vagy választhatónak tételezzük fel. Az értékeléshez kiválasztottunk két konkrét működő napelemes rendszert és három napot, amelyre vonatkozóan mind a villamosenergia-rendszer terhelése, mind a napelemek termelése rendelkezésre áll.

Az egyik napelemes rendszer az Újbudai (Budapest XI. kerület) Önkormányzat Zsombolyai u. 5. alatti irodaházának kis lejtésű tetején működik, fixen rögzített napelemtáblákból áll. A másik rendszer a TESCO gyáli logisztikai központjának udvarán üzemel, a napelemtáblák követik a Nap járását, szögét. A kiválasztott három nap: 2008. július 3. és 6., valamint 2009. március 12. A 2008. júliusi két nap kiválasztását az indokolja, hogy ebben a hónapban a napsütéses órák száma megegyezett a júliusi sokéves átlaggal. A kettő közül az egyik nap munkanap, a másik hétvégi nap volt. A villamosenergia-rendszer adatai a MAVIR honlapjáról származnak, a napelemek termelési adatai az inverterek által gyűjtött nyilvános adatbázisból.

Az összehasonlítás érdekében normalizált értékkel dolgozunk. A villamosenergia-igények esetében a napi minimum órai átlagterheléssel csökkentettük az órai átlagterhelés adatsort, majd a maximális igényhez tartozó – de már szintén csökkentett – értékkel elosztottuk az adatsort, így 0 és 1 közötti adatokat kaptunk, és az alapterhelés nem játszik szerepet a vizsgálatban. Hasonlóképpen jártunk el a napelemek esetében is, itt értelemszerűen nincs alaptermelés, amely egész nap fennállna, ezért az órai termelési adatokat osztottuk el a legnagyobb értékkel, szintén 0 és 1 közötti adatokat kapva.

Az 1. ábrán a július 3-i, csütörtöki nap viszonyai láthatóak. A napi csúcsigény dél körül jelentkezett. A fixen telepített napelemek kis dőlésszögük miatt elsősorban a Nap magasabb állása mellett termelnek, az igények felfutását és csökkenését csak hozzávetőlegesen követik. A mindig maximális termelést nyújtó napkövető panelek görbéje szinte rásimul az igényekére, a napelemek termelési tartományában. Napkelte előtt kevéssé van szükség a napelemek termelésére, a napnyugta utáni második csúcs időszakában pedig nem tudnak termelni.


1. ábra: A 2008. július 3-i nap (csütörtök) diagramja

Július 6. vasárnap volt, a lefutásokat a 2. ábra mutatja be. Jól látható, hogy az esti csúcs jelentősebb, mint a dél körüli (mindenki a strandon volt). A relatív értékek tekintetében a napelemek termelése meghaladja az igényeket. A felfutás tekintetében a fix rendszer áll azokhoz közelebb, a csökkenés periódusában szintén. A naplemente közeli időszakban a napkövető rendszer termelése kedvezőbb. Kora tavaszi napként 2009. március 12-ét választottuk, ez csütörtöki nap volt. A 3. ábra mutatja be a viszonyokat. Az igények a reggeli felfutás után szinte állandóak, a délutáni csökkenést követően erőteljesen jelenik meg az esti csúcs sarkantyúja. A rövidebb nappalok miatt a napelemek hasznos üzemideje két órát rövidül, a felfutást egyik sem képes követni és termelésük délután rohamosan csökken.


2. ábra: A 2008. július 6-i nap (vasárnap) diagramja Újbuda Önkormányzatának épületén


3. ábra: A 2009. március 12-i nap (csütörtök) diagramja

Megjegyezzük az ábrákkal kapcsolatban, hogy mind az igények, mind a napelemek termelése szempontjából véletlenszerűen lettek napok kiválasztva, így elképzelhető, hogy mind az igények, mind a termelés alakulása egyedi okokból nem a szokásosnak megfelelően történt. Így az ábrák alapján túlzott általánosítást nem szabad tenni. A bemutatott ábrákon azt vizsgáltuk, hogy – képzeletben – a menetrendtartás a napelemekre bízva milyen eredményt érhetnénk el. Látható volt, hogy a nyári időszak nappali periódusa napelemekkel jól lefedhető. A napnyugta utáni igények (hétvégenként napi csúcsok) fedezésére azonban nem alkalmasak. A tavaszi és őszi időszakban csak az energiaigények kisebb hányadát képesek kielégíteni a rövidebb nappalok miatt, illetve mivel ilyenkor a villamosenergia-igényeket nem a napsugárzás (klimatizálás befolyásolja).
Ez a dokumentum eddig 103 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.