Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
VITERA
Frissítve: 2010. szeptember 27.
Ez a dokumentum eddig 221 látogatónak tetszett  
Miért nincs ma valódi villamos tervezői oktatás egyetemeinken: Mit lehet tenni az ügyben? Dely Kornéllal, az Elektrotechnikai Tagozat felsőfokú szakirányú oktatási felelősével beszélgettünk egy megoldási lehetőségről, a Villamos Tervezési Alapismeretek című anyagról, koncepcióról.
1974-ben végeztem a Kandó Kálmán Főiskola Erősáramú Karán, Villamos-energia szakon, majd további öt éves tanulást követően 1981-ben diplomáztam a BME Erősáramú Automatizálási képzésén. Mindkét intézményt nagyra tartom, mindkettőre a mai napig is sok köszönettel gondolok.

Tervezőmérnök vagyok 1975 óta, de pályafutásom menet közben vargabetűket írt le, és ennek köszönhetően hét éven keresztül főállásban a Kandó Kálmán Főiskola Erősáramú karán tanítottam műszaki fizikát, villamosságtant, villamosgépeket, de foglalkoztam egy évig robottechnikával is. Aztán 1995-ben, a magánéletemben előálló okok miatt elköszöntem az oktatástól, és újra az elektromos kiviteli tervek készítésére álltam rá fő tevékenységként.

Az oktatásban eltöltött időnek köszönhetően továbbra is figyelemmel kísértem a műszaki felsőoktatás képzésének aktuális eseményeit. Miután az Elektrotechnikai Tagozatban különféle posztokon szerepet vállaltam, illetve vállalok mai is, részben ezen keresztül, részben a szakmai tevékenységem révén, szembesülhettem a tervezői világ jelenkori kihívásaival, problémáival.

Ezek közül az volt az egyik legszomorúbb tapasztalatom, hogy hazánkban megszűntek az elektromos tervezőintézetek. Azok a pályakezdő fiatalok, akik szeretnének tervezői pályára menni, a magántervezői irodák alkalmazásába kell, hogy jelentkezzenek, de véleményem szerint ennek révén közel sem mindig kapnak elegendő vagy kellően széles körű tanítási lehetőséget, mert a piaci viszonyok miatt nem áll elegendő idő a beletanulásba. A régi világban ez nem volt probléma, ma igen.

Nyilvánvaló lett számomra, hogy a kor adottságaira és kihívásaira megfelelő választ kell adni. Meggyőződésem szerint a felsőfokú képzésben tenni kellene valamit annak érdekében, hogy a hallgatók megismerhessék az erősáramú tervezést, mint szakmai pályafutási lehetőséget, mert csak ekkor remélhetjük azt, hogy kedvük lesz ehhez a szakmához.

Valójában tehát két dolgot kell elvégeznünk.

Egyrészt a mérnöki társadalomnak, ezen belül a villamos tervezőknek választ kell adniuk a tervezővé válás folyamatának problematikus kérdéseire. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy közérthető módon foglaljuk össze és koherens gondolatkörbe helyezzük be a villamos tervezés szakmai tevékenységét, sajátosságát és kihívásait. Tetszik vagy nem tetszik, de végig kell gondolnunk a tervezői tevékenységet egy egységes rendszer alapján, és ezt meg kell írni egy közérthető szakmai törzsanyag keretében.

Másrészt meg kell győznünk az oktatásban dolgozó illetékeseket arról, hogy vegyék bele a már kialakult tantervükbe a villamos tervezés képzését, tanítsák meg a hallgatókat a tervezéssel kapcsolatos szakmai ismeretekre. Természetesen eddig is megemlítik a jegyzetekben, illetve előadásokon, hogy létezik villamos tervezés, és némi ismeretet is nyújtanak ezen a téren, de nem teljes körű a tájékoztatás! Végső soron arról van szó, hogy mind a mérnöki társadalomnak, mind a hazai műszaki oktatásnak választ kell adnia arra a helyzetre, hogy szinte teljesen megszűntek a hazai tervezőintézetek.

A fentiekben ismertetett problémakör megoldását a Magyar Mérnöki Kamara bevonásával láttam a leginkább kivitelezhetőnek, ezért első körben két irányban léptem. Egyrészt régi munkahelyemen, a ma már Óbudai Egyetemen létező Kandó Kálmán Karon megkerestem az erősáramú villamos energia terület oktatási illetékeseit, akik teljesen nyitottak voltak az elképzeléssel kapcsolatban. Azt mondták, hogy amennyiben az MMK tervezői összeállítanak egy tervező-szakmai szempontból koherens törzsanyagot, azt az egyetem bevezeti a tantárgyi lehetőségek körébe.

Másrészt a MMK-t is megkerestem. Elsőnek Kun Gábor elnök úrnak fejtettem ki elképzelésem lényegét, aki azonnal támogatta a dolgot. Végigelemeztük a tennivalókat, megbeszéltük a lehetőségeket, és az Elektrotechnikai Tagozatban tevékenykedő néhány kolléga bevonásával létrehoztunk egy néhány fős csoportot, amiben mindenki egyenlő jogokat kapott, de a szervezés és a témavezetés felelőssége nekem jutott. A törzsanyag neve Villamos Tervezési Alapismeretek, rövidítve VITERA. Munkánkat egyelőre még díjazás nélkül végezzük.

Eleve meghatározó szempont volt számunkra, hogy kétféle tudásszintű képzésben gondolkodjunk. Első körben a BSC szintre dolgozzuk ki a törzsanyagot (VITERA), és ha majd beválik a gyakorlatban is az elképzelés, vagyis lesz elegendő számban jelentkező diák a tervezés-tanításra, akkor az MSC szintre vinnénk tovább a koncepciót egy másik elnevezéssel, hiszen az majd az alapismeretekre fog ráépülni. Ezen kívül azt is figyelembe kellett vennünk, hogy milyen tananyag-struktúrával rendelkezik az adott oktatási intézmény, amelyik számára elkészítjük a törzsanyagot. A Kandón többféle erősáramú szakképzés folyik, ebből mi a villamos energia tanításához készítjük el törzsanyagot.

Jelenleg már túl vagyunk a VITERA koncepciójának kidolgozásán, és megírtuk vázlatos formában. Nem azt mondom, hogy ez volt a legnehezebb feladat, de rendkívül fontos lépcsőfokon jutottunk túl, mert ettől kezdve a feladat megfogalmazása már világos, és teljes erővel összpontosíthatunk a részletes kidolgozásra. Persze miután az ördög mindig a részletekben bújik el, lehet, hogy most jön majd a munka problémásabb része.

A hazai egyetemeken - öt van vidéken, kettő Budán - az erősáramú villamosmérnök-képzés túlnyomó része (eléggé meglepő módon) nem villamosenergia-ellátással, hanem automatizálással kapcsolatos, amihez a most készülő VITERA nem illeszkedik. Ezért erre a szakterületre is szeretnénk készíteni egy ide illeszkedő koncepciójú VITERA-2 munkát. Talán az automatizálási törzsanyag több egyetem érdeklődését is felkelti, és akkor jobban elterjedhet az oktatásban ez a fajta villamos tervezői képzés.

Azt szeretnénk elérni, hogy a VITERA anyagából már könnyen megírható legyen egy egyetemi jegyzet, illetve alkalmas formában megszerkesztett írásvetítéssel, tarthassanak előadásokat. Persze ez a kérdés már az adott oktatási intézmény kompetenciájába tartozik. Én csak azt remélem, hogy egy hitelesen kidolgozott szakmai munkát fogunk létre hozni, amiből az erősáramú tervezői társadalom és a hazai mérnökképzés is profitálhat.
Ez a dokumentum eddig 221 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Jenei Szilveszter2010. szeptember 30 - 09:24:03
Érdekes a cikkben felvetett problémakör, gyakorló (magán)tervezőként én is szükségét tartottam volna annakidején ilyen jellegű szakirányú segítségnek (a cikkíróval megegyezően én is később lettem tervezőmérnök)
Esetleg - a tanultak és a gyakorlat felfrissítéseként - szívesen venném, ha a neten (pl. az MMK honlapján) is elérhető lenne a tananyag elektronikus formában.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Lászlófalvi József2011. január 14 - 08:21:41
A cikket olvasva (mint régi tervező) az a véleményem, hogy ahhoz, hogy valaki tervezéssel foglalkozzon először a szakmát kellene "testközelből" megismerni. Ennek járható útja, hogy az elméleti képzést követőn (az iskola padjaiból) a gyakorlati életben kell, hogy a "tervező jelölt"megismerje a szakma sajátosságait.Én ezt időben idő terjedelembe is definiálnám, vagyis 5 év ismeret, szakmai gyakorlat után és a ma már a tervezéshez szükséges (MMK előírások) feltételek teljesítését követően adnám meg a tervezői jogosultságot.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.