Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Szélenergia hasznosítása felületi hullámokkal
Frissítve: 2010. szeptember 22.
Ez a dokumentum eddig 152 látogatónak tetszett  
Kókai Dénes találmánya a tavalyi őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron Szent Jeromos kupát, a Zágrábi ARCA kiállításon ezüstérmet, Nürnbergben megújuló energia nagydíjat, decemberben a szöuli nemzetközi innovációs vásáron aranyérmet nyert. A találóan szélvitorlának elnevezett szerkezet a szél mozgási energiáját alakítja át gyors, alternáló mozgássá, amely villamos áram előállítására használható.
A 42 éves feltaláló közlekedésgépészeti szakközépiskolában érettségizett, majd magasépítő technikus lett, később munka mellett tanulva kereskedelmi-közgazdász végzettséget is szerzett. Az érdi illetőségű háromgyermekes vállalkozó gyermekkora óta próbálkozik különféle szerkezetek előállításával. Hosszabb szünet után tíz éve kezdett el újra hobbiból kísérletezni, melynek egyik eredménye a koreai kiállításon nagy sikert elért szélenergiát hasznosító vitorla.

A találmány célja egy új termék kifejlesztése, amely a szélenergia hasznosítás piacán a forgalomban lévő szélkerekek mellett alternatív megoldást jelenthet. A szerkezet részei a szélirányra merőleges, egységes felületű „vitorlát” alkotnak. Működési koncepciója alapvetően eltér a szélkerekekétől: itt egy zárt munkavégző felületről beszélhetünk, és a légáramlás irányával párhuzamos irányban létrehozott mozgási energia hasznosításáról, míg a szélkerekeknél egy csak működése közben értelmezhető köríves munkavégző felületről és vektoriális erőhatás keltette forgómozgás hasznosításáról van szó.

A szélvitorlában az átáramló közeg nem szenved lényeges iránytörést. A működés nagy időegység alatti légtömeg-átáramlást tesz lehetővé, áramlási képe a szerkezetet elhagyó, lelassult szakaszban sem a szélkerekeknél megismert csavarodott jelleget ölti, így a vitorlák sűrűbben helyezhetők el egymás után, s ismeretlen a szélkerekeknél a széllökések után kialakuló káros ventilátorhatás is.

A szerkezet gyakorlatilag minden szélsebesség mellett működőképes. Zárt felülete egészében torlasztja a légáramlást, és a felületnek mindig csak akkora hányada nyit meg és kezd dolgozni, amekkora az adott szélsebesség mellett a működés szempontjából ideális átáramlási sebességet jelent. Példaképpen, egy 2 km/h szélsebességű gyenge szellő esetén egy 40 km/h sebességre optimalizált egységekből álló vitorlafelület 5%-a nyit meg, míg például ugyanez a vitorla egy 20 km/h sebességű széllökésnél felülete 50%-át nyitja meg, de minden esetben hasznosítja az egész felület szélenergiáját. A termékként majdan forgalomba kerülő vitorlák természetesen nem egyforma áramtermelő egységekből fognak állni, és nem lineáris jelleggörbe mentén kísérlik meg kezelni a változó szélsebességet, mint adottságot.

A szélenergiát hasznosító vitorla részét képező energiaátalakító szerkezetek az áramlás irányába eső, azzal párhuzamos felületeken kényszerítik munkavégzésre az áramló közeget. A szerkezet működése egy önvezérlő szelepmechanizmus és egy mögötte létrejövő gyorsuló és megálló, majd lassuló áramlás együttese. Az áramlást a szerkezet egy elmozdulni képes felület két oldalán, egymással ellentétes fázisban hozza létre. Energiát a felület elmozdulásának fékezéséből nyer. A kinyerhető mozgási energia gyors, alternáló mozgás, ami közvetlen áramtermelésre használható.

A működést tehát egy „fejszelep” vezérli, ami periodikus elmozdulásával a mögötte lévő, membránhéjként funkcionáló rugalmas lemezzel az áramlási teret két egymástól elválasztott részre osztja. Az áramlás sebessége mindkét térrészben gyorsuló, megállított és lassuló szakaszokkal jellemezhető. Gyorsuló az áramlás a záródó fejszelep, ugyanakkor lassuló a vele ellentétes nyíló keresztmetszet mögött. Mivel egy darab fejszelep osztja ketté a teret, ezek az áramlások mindig ellentétes fázisban jönnek létre. A fejszelep szélső holtpontján a légáramlás útját zárja, így a gyorsuló, addig torlódó áramlás további utánpótlás nélkül marad. A beáramlott közegmennyiség, mivel utánpótlást nem kap, megáll, elveszti mozgási energiáját, és az statikus nyomássá alakul. A zárást követően a fejszelep az ellenkező oldal felé indul, ott hozva létre az előbbi jelenséget. Ez a változó irányban ható statikus nyomás a rugalmas lemezt mint egy membránt mozgatja.

Az ábrán látható a szélenergia-átalakító egység, amely két párhuzamosan kiépített levegő-bevezető nyílást tartalmazó testből és az ezeket elválasztó, tengelyen elfordulni képes, rugalmas, membránként funkcionáló szárnyprofilból áll. A szárnyprofil fejrésze, mint fejszelep, a levegőáramlást mindig két ellentétes fázisú áramlásra bontja. A légáramlás hatására periodikusan ütközésig kitér, meghatározva a beömlő levegő útját, sebességváltozásának jellegét. Amikor a szárnyprofil lezárja a levegő beáramlását, és a mozgási energia statikus nyomássá alakul, az elnyomja a szárnyrészt, majd a következő periódusban a jelenség megfordul, és a rugalmas lemezt a másik irányba nyomja el. Így alakul ki a felület periodikus, oda-vissza irányú mozgása, amit energiatermelésre lehet használni.

Az önálló egységek zártan egymás mellé és alá építhetők, akár keretbe is foglalhatók. A szerkezet közvetlenül áramot termel. Vitorlaszerű felületként elhelyezhető szélirányba forduló megoldással forgózsámolyon, oszlopon, de fixen beépítve is alkalmazható. Telepíthető panelházak tetején, ahol igen jól működtethető, hiszen a ház oldalfala már eleve eltorlaszolja a szél útját, mely a többi oldalon vagy a ház tetején tud csak utat találni, de családi ház tetején, kertekben, hidakon, felüljárókon és természetesen hegyoldalakra is telepíthető. A hajózásban is jó hasznát vehetik, az elektromos meghajtású vitorlás hajók áramtermelőjeként.

A szélvitorla előnye, hogy működése biztonságos, jó hatásfokú. Alacsony indítási sebesség és csekély meghibásodási kockázat jellemzi. Kicsi az önsúlya, egyedileg méretezhető, működése nem jelent veszélyt a készüléket megközelíthető emberekre vagy állatokra.

Jelenleg is sok találmány foglalkozik a szélenergia hasznosításával. Az eddig alkalmazott szélenergiát felhasználó rendszerek kis szélsebesség-tartományban tudnak optimálisan működni, az ez alatti és feletti szélsebességek hasznosítatlanul maradnak. Magyarország kevéssé szeles terület, a legnagyobb átlagos éves energiát a 4-9 m/s-os (15-30 km/h-s) szelek hordozzák (átlagosan 20-120 kWh/m2), és ennek intenzitása és iránya is változékony. Ennek az energiának jelenleg csak töredéke hasznosul. A szélvitorla energiatermelő egységének a kiállításokon is bemutatott 21x16 cm-es homlokfelületű modellje 16 km/óra sebességű szél mellett, 18 Hz frekvencián működve 0,24 watt villamos energiát termel. Könnyen belátható, hogy nagy felületen alkalmazva, kis szélerő mellett hatékonysága meghaladja az eddig alkalmazott rendszerekét.

Kókai Dénes bízik benne, hogy ha az Ötlet 2008 pályázaton sikerrel szerepel projektje, tovább fejlesztheti találmányát a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei együttműködésével. A szélvitorla gyártását Magyarországon szeretné biztosítani a feltaláló.
Ez a dokumentum eddig 152 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.