Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
Frissítve: 2017. augusztus 16.
Ez a dokumentum eddig 8 látogatónak tetszett  
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Kérdések a szakmához

A szakma érdeklődői számára ez egy lehetőség, hogy a felmérés széles körben való terjesztésével minél pontosabb képet lehessen kapni a magyarországi számítógépes tervezés helyzetéről. A kitöltés néhány percet vesz igénybe, így a minél szélesebb körben terjesztett felmérés mindenki számára hasznos információkhoz tudja juttatni a Lechner Tudásközpontot – és ígéretük szerint a felmérés eredményeinek közzétételével a szakma számítógépes gyakorlatáról is átfogó képet tudnak kapni az olvasók. A kérdőív a kerdoiv.lechnerkozpont.hu/bim oldalon érhető el.

Új megközelítés

A Building Information Modeling (BIM) a tervezési módszertan egy új megközelítése, és nem – mint ahogy azt sokan gondolják – egy szoftver, licenc vagy tanúsítvány. A BIM az épületek tervezési és építési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti. Az épületek üzemeltetése szempontjából, azok teljes életciklusát tekintve, a BIM jelentős előnyöket kínál a hagyományos tervezési módszerekkel szemben, mivel általa bármikor részletes információkhoz juthatunk az épület bármely alkotóelemét illetően.

A tervezőknek már a következő evolúciós lépésre kell készülniük az épületek és létesítmények tervezésénél. A BIM-mel a jövőben a tervezés részletesebbé, átláthatóbbá válik, és sokkal nagyobb mértékű együttműködést igényel. A digitális épületmodellezés jól működő informatikai infrastruktúrát feltételez, amelyhez a tervezésben résztvevők mindegyike hozzáfér. Az összes adatot, rajzot, modellt és dokumentumot egyetlen központi rendszer tárolja és kezeli. A változások mindenki számára azonnal láthatók.

A BIM nagy előnye abban rejlik, hogy a projekt minden résztvevője folyamatosan ugyanazt az információt kapja. A módosítások azonnali hatással vannak a teljes projektre. Ha például egy ajtót az objektum adatbázisában megváltoztatnak, akkor ez az ajtó minden tervben és dokumentumban, amelyekben szerepel, megváltozik. Ezáltal már a tervezési folyamat során drasztikusan csökkenhet a hibák száma, a hibajavítási költségek az építési fázisban jelentősen mérséklődnek, és a tervezés megbízhatósága nő.

A tervezők rendszerint átfogó adatbázisokat alkalmaznak, amelyekből a tervezéshez a legkülönfélébb elemeket kiemelik, és a tervezőprogramokban felhasználják. A BIM módszer szerinti tervezésnél ezeket az alkotóelemeket a lehető legrészletesebben és egységesen meghatározott paraméterekkel központilag alkalmazzák. A BIM fejlesztése során nemcsak az objektumok 3D-s modellje válik részletesebbé, hanem egy sor további információ közvetlenül az objektumnál válik tárolhatóvá. Ezáltal minden információ egy helyen elérhető lesz – ami a BIM legalapvetőbb elve. Ebben a gyártók a tervezéshez szükséges termékadatok különböző platformokon történő rendelkezésre bocsátásával támogatják a tervezőket.

Fontosabb előnyök

Az AutoCAD programban (különböző gyártói plugin-ekkel) elkészített .dwg formátumú file-k beilleszthetők a Revit programmal elkészített 3D formátumú építészeti tervekbe, ahol az épületgépészeti terv is bizonyos esetekben már meg van rajzolva 3D-ben. A szakágak (építész, statika, gépész, elektromos) közötti ütközésvizsgálat ezáltal egyszerűen végrehajtható.

A Revittel elkészített 3D-s nyomvonal, villámvédelmi, elektromos vagy egyéb terveknél kiküszöbölhetők a file-konvertálások miatti, szakágak közötti rajzi formátumvesztések (dwg-be konvertálás), mivel minden érintett szakági tervező ugyanazon szoftverrel dolgozik.

A .ifc kiterjesztésű file-ként történő mentéssel az adatok és rajzok együttese a BIM rendszerű tervezőszoftverek között átvihető.

Az intelligens tulajdonságokkal (műszaki adatokkal) rendelkező épület alkotóelemeinek köszönhetőn különböző szabadon választható kimutatásokat (például anyaglistákat műszaki paraméterekkel, mennyiségekkel excel formátumban stb.) lehet létrehozni.

A fentiekből kiderül, hogy egy nagy összetettségű rendszerről van szó (adatok, rajzok stb.), amelyet a BIM rendszer kínál, korlátlan lehetőségekkel.
Ez a dokumentum eddig 8 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.