Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Búcsúzunk Éhn Józseftől
Frissítve: 2017. augusztus 16.
Ez a dokumentum eddig 13 látogatónak tetszett  
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Éhn Józsefet szakmai tevékenysége és közéleti, társadalmi szerepvállalása egyaránt legnagyobb hazai mérnökök sorába emeli, egy példás életet élő nagyszerű magyar ember volt. Éhn Józsefet a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetésére 2017. augusztus 29-én, kedden, 14 óra 30 perckor a budapesti Farkasréti Temető Makovecz Termében kerül sor.

Éhn József 1942. augusztus 18-án született Budapesten. Figyelme korán a műszaki pálya felé fordult, a mérnöki munka pálya szeretete minden bizonnyal édesapjának, Éhn József építészmérnöknek köszönhető, aki korának jelentős tervezőművésze volt. Mérnöki tanulmányait 1965-ben fejezte be a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanitt, 1972-ben vízépítőipari szakmérnöki oklevelet szerzett.

A diploma megszerzésétől kezdve egészen 1991-ig az a VIZITERV Mérnökszolgálati Vállalatnál dolgozott, kezdetben tervezőként, majd vezető tervezőként. Két időszakban, 1973 és 1978 között, majd ezt követően 1983 és 1986 között hivatalos kiküldetésben a vállalat vezető szakértője Algériában. Külföldi tapasztalatainak és széleskörű nyelvismeretének – angolul, franciául és németül is beszélt – köszönhetően 1986 és 1988 között a VIZITERV export főmérnöke, ezt követően pedig 1991-ig a vállalati tanács által megválasztott vezérigazgató.

A rendszerváltozást követően, VIZITERV decentralizációs programjának előkészítése után néhány munkatársával megalakította és 25 évig irányította a tervező és tanácsadó profilú VÍZ-INTER Mérnökiroda Kft-t, melynek legfontosabb működési területe az építmény- és műtárgytervezés elsősorban komplex vízellátási, víztisztítási, szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási rendszerek létesítése keretében. Tervezői, szakértői, műszaki ellenőri és beruházás-lebonyolítói tapasztalatainak köszönhetően jelentős szerepet kapott az uniós támogatású hazai beruházások, elsősorban nagyvárosaink közműfejlesztési programjainak megvalósításában, melynek keretében bekapcsolódott többek között Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Szombathely, Debrecen, Makó, Dombóvár és Győr szennyvíz csatornázási, kapacitás bővítési, valamint ivóvízvminőség javító programjának végrahajtásába. Mérnöki munkássága során mindig tudásának legjavát adva járt el, a megbízó érdekeit maximálisan szem előtt és tiszteletben tartva. Példás hozzáállásával nem csak kollégái, hanem megrendelői bizalmát és tiszteletét is elnyerte.

Szűken vett mérnöki tevékenysége mellett mindig szívén viselte a teljes mérnöktársadalom sorsának és helyzetének alakulását. Tagja volt a Hidrológiai Társaságnak, valamint az Építéstudományi Egyesületnek. Megalapításától kezdve szintén aktív tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, melynek 2001 és 2009 között két cikluson keresztül elnökségi tagja. Ez idő alatt, illetve ezt követően is az országos kamara számos munkacsoportjának vezetője és aktív résztvevője. Bekapcsolódott a kamara közbeszerzési javaslatainak kidolgozásába, illetve részt vett tervezőimérnöki szolgáltatások rendszerének, illetve a beruházási kódex koncepciójának kidolgozásában. Széleskörű beruházáslebonyolítói tapasztalatait a jogosultsági vizsga anyagának kidolgozásában és a vizsgáztatás megszervezésében kamatoztatta. Mindezzel párhuzamosan a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarának etikai-fegyelmi bizottsági tagja, illetve megalakulásuk óta folyamatosan tagja mind a megyei, mind az országos küldöttgyűlésnek.

Kiemelkedő érdemeket szerzett az International Federation of Consultig Engineers (FIDIC) magyarországi tagszervezete, a Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége (TMSZ) megalakításában, melynek 1992 és 1999 között elnöke, azóta pedig tiszteletbeli elnöke volt. Érdemi és meghatározó szerepe volt a szervezet működési szabályozásának kialakításában. Tevékenységéhez kötődik a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségének 1992. április 23-án elfogadott alakuló Alapszabályának kidolgozása. Általa megfogalmazottan a TMSZ célja a mérnöki tanácsadói tevékenység képviselete és fejlesztése annak érdekében, hogy az megbízható, etikus, magas színvonalú mérnöki teljesítményt biztosítson. Emellett kiemelt szerepe volt a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségének a FIDIC és EFCA szervezetekbe történő bekapcsolásába. Jelentős eredményei voltak továbbá a FIDIC szerződéses rendszer hazai építési piacon való ismertté és elfogadottá tételében, valamint a TMSZ FIDIC Döntnöki lista nyilvántartására és működtetésére kialakított szabályozásban. A TMSZ első két elnöki ciklusát követően több későbbi választási ciklusban az Etikai Bizottság elnöke volt, és személyisége meghatározó volt a szövetség és a tagok korrekt és etikus működésében.

Példás hazai mérnöki és szakmai közéleti tevékenysége mellett értékes támogató közreműködést vállalt a határon túli nemzetrészek mérnök szervezeteinek kialakításában és működtetésében. Alapítója és elnöke volt a Székely Nemzeti Tanácshoz tartozó Kárpát-medencei Magyarországért Egyesületnek, amelyben végzett munkájáért 2010-ben megkapta a Széchényi Társaság díját.

E tevékenységén túl foglalkozott a mérnökség társadalmi és történelmi vetületével is. Tagja volt a Műegyetem 56 Alapítvány Kuratóriumának, sokat tett az Alapítvány jó működtetéséért. A múlt és a hagyományok ápolása mellett kiemelt feladatának tekintette a mérnöki tudásának átadását és a fiatal mérnökök oktatásába való bekapcsolódást. 1994-től 2002-ig címzetes docensként részt vett a Budapesti Műszaki Egyetem Vízépítési Tanszékén a külföldi hallgatók francia nyelvű oktatásában. Ezen kívül számos előadást tartott a FIDIC szerződéses gyakorlatról, illetve beruházáslebonyolítói ismeretekről.

Éhn Józsefet szakmai tevékenysége és közéleti, társadalmi szerepvállalása egyaránt legnagyobb hazai mérnökök sorába emeli, hiánya nagy veszteség az egész mérnöktársadalom számára. Emlékét megőrizzük!
Ez a dokumentum eddig 13 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.