Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Dugaszolóaljzat áram-védőkapcsoló (ÁVK) nélkül
Frissítve: 2017. május 24.
Szerző: Dr. Novothny Ferenc
Ez a dokumentum eddig 69 látogatónak tetszett  
Olvasóink részéről több esetben felmerült az a gondolat, hogy lehet-e dugaszolóaljzatokat áram-védőkapcsoló nélkül alkalmazni. Cikkünk konkrét olvasói kérdésekre válaszolva tárgyalja ezt a kérdéskört.
Kérdések: Az ÁVK nélkül szerelt dugaszolóaljzatot milyen jellel kell ellátni? Milyen szimbólumot kell alkalmazni, és milyen nyelven, milyen feliratot kell rajta elhelyezni? A létesített áramkör egy kereskedelmi épületben van (ipari környezetben), és kifejezetten egy meghatározott gép ellátására szolgál. Továbbá mi a helyzet a gépeknél? Konkrétan a karbantartásra, vagy szervizelésre, ill. egyéb melléktevékenységre szolgáló dugaszolóaljzatok esetében? Hogyan kell ezeket megjelölni? Az MSZ HD 60364-4-41 szabvány így fogalmaz a 411.3.3 pontban: „egy sajátos, különleges fogyasztókészülék csatlakoztatására szánt csatlakozóaljzat esetében”. A szabvány így motorokra nem vonatkozik? Amennyiben a megrendelő, a tulajdonos egyes áramkörökben nem akar áram-védőkapcsolót – pl. mélyhűtő táplálása –, létesíthető-e ez a dugaszolóaljzat áramkör ÁVK nélkül?

Válasz: Először is érdemes egy kis tanulságos történetet ismertetni. Egy szomszéd vidéki nyaralójában éveken keresztül használt búvárszivattyút. Egyik alkalommal az ÁVK a búvárszivattyút lekapcsolta.
Hamar kiderült, hogy a búvárszivattyú működőképes, csak a kábel szigetelési ellenállása a nedves környezet hatására annyira leromlott, hogy szivárgó árama az ÁVK-t működtette. „Szigetelési hiba” lépett fel. Miután a hír gyorsan terjed, megjelent a túloldali szomszéd is, és konstatálták, hogy a javítás/csere nagyon drága, nem éri meg. Így inkább kiiktatták az ÁVK-t. Mellesleg a túloldali szomszéd még megjegyezte: „Mi nem is építettünk be ÁVK-t, így nálunk a búvárszivattyú tökéletesen működik!”
Elképzelhető, mi járhat a szakember fejében a hír hallatán. Csak komoly elhatározás, és nem kis felvilágosító munka után lehet a tettek mezejére lépni!

Az MSZ HD 60364-4-41 szabvány használata

A kérdés az MSZ HD 60364-4-41 szabvány kiegészítő védelem alkalmazásának mellőzésére irányul, azaz a Megjegyzésben szereplő „kivételt lehet tenni” kitételek egyikére, mégpedig: „egy sajátos, különleges fogyasztókészülék csatlakoztatására szánt csatlakozóaljzat esetében.”

Valójában erős a kétely, hogy egy jelölés valóban elegendő lenne-e ahhoz, hogy elriassza a laikusokat az ilyen dugaszolóaljzat használatától?  Amennyiben pedig egy jelölés nem elegendő a szabály alóli kivétel feltételeinek teljesítésére, akkor az is érthető, hogy ilyen jelölésre semmilyen egyeztetés nem történt, így erre vonatkozó jelek, feliratok egyik szabványban sem találhatók.

Alapvetően az MSZ HD 60364-4-41 szabvány szerint előírás a legfeljebb 20 A névleges áramú csatlakozóaljzatok számára legfeljebb 30 mA névleges különbözeti kioldóáramú áram-védőkapcsoló használata, kiegészítő védelemként.

Miután az áram-védőkapcsoló életvédelmi eszköz, a pont megjegyzésében megemlített kivételt nagyon szigorúan kell értelmezni!

Abban az esetben, ha a különleges fogyasztó számára szolgáló dugaszolóaljzat kizárólagos használatára vonatkozóan bármely csekély kétség felmerül, ajánlatos:
– vagy a kivételes létesítéssel felhagyni,
– vagy a különleges fogyasztót fixen csatlakoztatni.

Amennyiben egy dugaszolóaljzatot speciálisan egy megadott fogyasztó (fogyasztókészülék, villamos berendezés, villamos szerkezet) táplálására létesítenek, csak abban az esetben hagyható el az áram-védőkapcsoló kiegészítő védelemként való alkalmazása, ha biztosan meg vannak győződve arról, hogy ez a dugaszolóaljzat tartósan, a teljes élettartama alatt kizárólag ennek a különleges fogyasztónak a táplálására szolgál.

Egy festett, felragasztott jelölés vagy felirat nem tesz eleget a fentebb leírt követelményeknek, tehát vagy fel kell hagyni a kivétel alkalmazásával, vagy fix bekötést kell alkalmazni!

A hosszú távú hasznos élettartam figyelembevétele

Hogyan lehet valaki biztos abban, hogy a dugaszolóaljzat tartósan, a teljes élettartama alatt kizárólag egy különleges fogyasztó táplálására szolgál? A kérdező számára például egy mozdíthatatlan mélyhűtőszekrény mögött elhelyezett dugaszolóaljzat lehet megfelelő példa. Azaz egy hűtőszekrény táplálására szolgáló dugaszolóaljzat esetében felhasználható a kivételre vonatkozó előírás, amennyiben a dugaszolóaljzat a laikusok számára nem hozzáférhető!

Azonban a kivitelezőnek – saját biztonsága érdekében – célszerű lenne részletesen ismertetnie az ÁVK alkalmazásának előnyeit, és javasolt a kivétel alkalmazásának elhagyása, amit tanácsos volna dokumentálnia is!

Amennyiben a megbízó továbbra is ragaszkodik a dugaszolóaljzat áramköréből az ÁVK elhagyásához, ennek kivitelezéséhez ajánlott írásbeli jóváhagyását kérni. Ez azért javasolt, mert az MSZ HD 60364-4-41 szabvány a különleges fogyasztóra vonatkozólag semmilyen megjegyzést nem tesz, így erre vonatkozólag semmilyen normatíva nincs.

Villamos gépekre vonatkozó előírások

A villamos berendezés és a villamos gép két alapvetően más villamos szerkezet, mondhatni két teljesen különböző dolog. A villamos gép az egy termék, amelyre különböző EU-s irányelvek vonatkoznak pl. a Villamos Gépek Direktíva (2006/42 EK; 16/2008.(VIII.30.) NFGMr).

A villamos gépről megfelelőségi nyilatkozatot kell kiállítani, amelyben az alkalmazott EU-s irányelv alkalmazását, az azzal való megegyezést, megfelelőséget kell igazolni.

A villamos gépek esetében egyéb kockázattal is számolni kell, amelyet figyelembe kell venni, ilyenek például a forgó alkatrészek. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a villamos gépekre és a villamos berendezésekre különböző szabványok vonatkoznak. A villamos gépek számára ilyen szabványsorozat az MSZ EN 60204, míg a villamos berendezések számára ilyen az MSZ HD 60364 szabványsorozat.

Természetesen villamos gépeknél is fennáll az áramütés veszélye! Ilyen vonatkozásban a villamos gép szabványok is az MSZ HD 60364 kisfeszültségű villamos berendezések szabványhoz irányítanak. Azonban ez a hivatkozás nem hatol olyan mélyre, hogy kötelezően előírja az ÁVK alkalmazását. Az MSZ EN 60204 szabvány legközelebbi kiadása viszont már minden 20 A alatti dugaszolóaljzat áramkörben valószínűsíthetően megköveteli az ÁVK alkalmazását, méghozzá kivétel nélkül!   

Összefoglalás

Visszatérve a bevezetőben említett történetünkre, a dugaszolóaljzaton alkalmazott jelölés ÁVK kiegészítő védelem nélkül éppen felhívás lenne arra, hogy a szomszéd a meghibásodott búvárszivattyú áramkört egy ilyen dugaszolóaljzatról tovább üzemeltesse. Ma, amikor több áramkört is ÁVK véd, előfordul egy-egy ÁVK működés. Azonban ez mindig testzárlatos készüléket, szigetelőhibás vezetéket stb. jelent.

Kényelmetlen, de biztonságos!

A javításról, a cseréről lehet dönteni, de a hibás üzemeltetésről nem! Azaz nincs indoka az ÁVK kiegészítő védelemként való alkalmazása elhagyásának, a kivétel szerinti létesítésnek. Manapság az ÁVK-k megbízhatósága olyan magas szintű, hogy nem kell tartani téves kioldástól, azaz nyugodtan üzemeltethető ÁVK-val védett áramkörről a hűtőszekrény, a mélyhűtő stb.

Írta: Dr. Novothny Ferenc

(A cikk az Elektroinstallateur 2017/5. számának 27. oldalán jelent meg, közlése a kiadó engedélyével történt.)
(Megjelent az Elektroinstallateur 2017/5 27. oldalán)

Ez a dokumentum eddig 69 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.