Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Új elnököt választott a Magyar Mérnöki Kamara
Frissítve: 2017. május 09.
Ez a dokumentum eddig 38 látogatónak tetszett  
Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara. A köztestület legfőbb döntéshozó fóruma a szokásos testületi beszámolók és a tervtartalmi követelményekről alkotott szabályzat megtárgyalása után döntött új tisztségviselőiről, és négy évre az országos szakmai önkormányzat elnökké választotta Nagy Gyulát.
A területi kamarák és a szakmai tagozatok küldötteit – a nagyrendezvényen a szavazásra jogosult 284 küldöttből 174 jelent meg – elsőként a házigazda nevében Józsa János, a Műegyetem rektora köszöntötte, rövid áttekintést adva a legnagyobb hazai mérnökképző intézmény aktuális oktatáspolitikai kérdéseiről, majd Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes
Állásfoglalás és tervtartalom

Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök terjesztette a küldöttek elé annak az elnökség által előkészített és elfogadott állásfoglalásnak a szövegét, amelyben a grémium ismételten felemeli a szavát az európai uniós pályázati források felhasználását szabályozó 272/2014. (XI. 5.) Kormányrendelet 5. mellékletében (Nemzeti szabályozás az elszámolható költségekről a 2014-2020 programozási időszakban) meghatározott mérnöki tervezői díjak alacsony mértéke ellen, s mely ügyben a múlt év őszén kezdeményezett petíciót a kamara több mint négyezer mérnöke írta alá. A közlemény kiadását a küldöttgyűlés egyhangúlag támogatta.A hagyományoknak megfelelően a küldöttgyűlésen nyújtottuk át a mérnöki közösség legrangosabb, a magas színvonalú kamarai munkásságért odaítélhető elismerését, a Zielinski Szilárd-díjat.

A kitüntetést idén hat kollégánk vehette át: dr. Almási József, dr. Borbás Lajos, dr. Bőhm József, Lucz Géza, Rung Attila, és Zarándy Pál. (A Zielinski-díjasok írásait a mérnöki hivatásról a Mérnök Újság következő számának oldalain olvashatják. A szerk.) Az MMK Tiszteletbeli Tagja kitüntető oklevelet vehetett át dr. Láng Péter, prof. dr. Márkus Béla, Nagy Sándor, dr. Nyers József, Varga József és Varga László.  

Az ünnepi pillanatok után a küldöttek munkaülése következett. A résztvevők elsőként a megújuló tervtartalmi szabályzatot tárgyalták. A 320 oldalas normatív, a szakmai követelményeket részletesen tartalmazó és a tervezési tevékenység egészére kiterjedő (a jóváhagyási, az engedélyezési és a kiviteli terveket ismertető) átfogó kamarai újraszabályozás szükségességéről és megalkotásának körülményeiről Barsiné Pataky Etelka adott rövid tájékoztatást, kitérve a Magyar Építész Kamarával történt egyeztetésekre is az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek vonatkozásában, illetve arra a körülményre, hogy a szabályozások tartalmukban összeillőek és ellentmondásmentesek legyenek. A küldöttek rövid vita után – melyben egyebek mellett arra tettek javaslatot, hogy szükség lesz a tervtartalmi szabályzat folyamatos karbantartására és aktualizálására, ennek protokollját pedig a főtitkárság dolgozza majd ki – jóváhagyták a dokumentumot.

Beszámolók

A munkaülés második felvonásában a döntéshozó fórum a kiegészített elnökségi és pénzügyi beszámolót tárgyalta meg. Az MMK elnök-asszonya hangsúlyozta: az építésügyben az épületekre vonatkozóan kamaránk – az építészkamarával közösen – korszerű német gyakorlaton alapuló tervezési-szolgáltatási rendszert dolgozott ki, melynek koncepcióját a múlt év decemberében megtartott rendkívüli küldöttgyűlés elfogadta.

Időközben elkészült az ÉMTSZR-hez tartozó ajánlott díjszámítási rendszer, amely az építészekkel történő egyeztetések után várhatóan késő ősszel nyeri el végleges formáját. Az ÉMTSZR rendszere egy új beruházási kódex keretében válhat igazán hatékonnyá, s az építésügyben szükséges rendszerváltás is csak akkor válhat teljessé, ha mind az ÉMTSZR, mind a beruházási kódex joganyagunk részévé válik. Barsiné Pataky Etelka az eredményeket sorolva kiemelte, a kamara a Közbeszerzési Hatósággal együttműködve előkészítette a minőség alapú kiválasztásra vonatkozó útmutatót, és dolgozik a műszaki egyenértékűség meghatározását célzó útmutató kidolgozásán. Elindult a tervezői felelősségbiztosítási ajánlatok begyűjtése, s néhány hónap múlva lehet majd döntést hozni arról, pontosan milyen tartalomra versenyeztetjük meg a szolgáltatást kínáló biztosítókat. Hatályos a kamara új továbbképzési szabályzata, elindult az építési műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők kamarai továbbképzése, és megújul – Kovács Oszkár vezetésével – a köztestület szabványügyi testületének munkája.

A felügyelőbizottság írásban kiküldött beszámolóját Denk András fb-elnök, míg az etikai-fegyelmi bizottság jelentését dr. Greschik Gyula, a grémium elnöke egészítette ki röviden. A küldöttek az elnökségi és bizottsági beszámolókat – valamint az MMK 2016. évi gazdálkodási beszámolóját, közhasznúsági jelentését és 2018. évi előzetes költségvetési tervét – egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el. Elutasították viszont azt a módosító indítványt, amelyet négy megyei mérnöki kamara küldöttei tettek a 2018. évi kamarai díjrendszerhez, s a szakmai önkormányzat díjainak (tagdíjak, nyilvántartási díjak, szolgáltatási- ás adminisztrációs díjak) változatlanul hagyása mellett döntöttek.
Az elnökség nevében végül az MMK elnöke rövid prezentációban, vetített visszatekintésben foglalta össze a 2009-2017 közötti két ciklus eredményeit, a kamarai működés új rendszereit és bevált modelljeit. Az előadás végén a küldöttek felállva, hosszú vastapssal fejezték ki elismerésüket a Magyar Mérnöki Kamara leköszönő elnökének, Barsiné Pataky Etelkának az országos szakmai önkormányzat irányításában nyújtott nyolc éves, kiemelkedő vezetői teljesítményéért.

Tisztújítás

A küldöttértekezlet utolsó aktusaként – dr. Scharle Péter levezető elnökletével – tisztújításra került sor.

•    A Magyar Mérnöki Kamara új elnöke Nagy Gyula lett.
•    Alelnökök: Holló Csaba, Kassai Ferenc, Lengyel Tamás és Madaras Botond.
•    A elnökség tagjai: dr. Csenke Zoltánné, Feilné Győry Zsuzsanna, Gyurkovics Zoltán, Ivanics Zoltán, Kocsis Attila, Kovács István, Lakits György, Magyar Ákos, Reich Gyula, Szántó László, Szilvágyi László és Zarándy Pál.
•    A felügyelőbizottság megválasztott tagjai: ifj. Bózvári József, dr. Csete Jenő, Gilyén Elemér, dr. Halász Györgyné, Németh László.
•    Az etikai-fegyelmi bizottság megválasztott tagjai: Batu Árpád, Czakó László, dr. Fekete Jenő György, Kocsis Tünde, Kövesi Tibor, Massányi Tibor, dr. Szabó Éva, Szigetiné László Erika és Tóthné Temesi Kinga.A szavazás után az MMK új elnöke „székfoglaló beszédében" megköszönte a bizalmat, gratulált a megválasztott tisztségviselőknek, és köszönetet mondott az előző kamarai vezetés munkájáért. Nagy Gyula hangsúlyozta: a mérnöki kamara lehetőséget ad tagjainak, az önkormányzatiság és a köztestületi forma adta szakmai és jogi lehetőségeket, melyekkel élnünk kell.

„Ha ezekkel jól tudunk élni, sikeresek leszünk, ha nem, akkor panaszkodhatunk tovább. A szakmaiság, az érdekvédelem és az összefogás hármasa kísérte és kíséri ezután is a munkánkat. Csak együttműködve tudunk eredményeket elérni." – húzta alá a Magyar Mérnöki Kamara új elnöke.

Forrás: www.mmk.hu
Ez a dokumentum eddig 38 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.