Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A napenergia hasznosítása erős fejlődés előtt áll, de a szabályozás kiszámíthatatlan
Frissítve: 2017. április 21.
Ez a dokumentum eddig 23 látogatónak tetszett  
A magyar napenergia piac résztvevői óvatosan optimisták a napenergia hasznosításának jövőjét illetően és nem csak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a piac fejlődését, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is – derül ki a MANAP Iparági Egyesület legfrissebb, tagjai körében a magyar napenergia-piacon a tervezés, gyártás, kereskedelem és kivitelezés területén egyaránt jelentős piaci szereplők bevonásával‒végzett felméréséből 2017 elején.
Piaci és iparági kilátások: óvatos-optimista jövőkép

Magyarországon a napenergiával foglalkozó cégek aktuális és jövőbeni piacát az (óvatos) optimizmus jellemzi. Míg a jelenlegi piaci helyzetben a tagok relatív többsége (41%) növekedik, egyharmaduk pedig stabilnak látja cége helyzetét, rövidtávon már túlnyomó többségük optimista (74%, amiből 35% határozottan, 39% enyhén) és nagyon kevesen (7,5%) várják a piaci helyzet romlását. Messzebbre tekintve, az optimizmus megtorpanni látszik, hiszen a 3-5 éves távlatban a határozottan optimisták (22%) aránya fele akkora, mint az enyhén optimistáké (44%), és az enyhén pesszimisták aránya 22%-ra nőtt.

„Szeretnénk abban bízni, hogy a megújuló energiaforrások és azon belül a napenergia hasznosítása Magyarországon sikertörténet lesz, azonban ahogy a felmérésből kiderült, tagjaink ugyan optimisták, de sajnos kevesen gondolják határozottan azt, hogy ez az optimizmus hosszabb távon is fenntartható.” – értékelte az eredményeket Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.
 
Szabályozási környezet: hármas alá

Az iparág szabályozási környezetét a túlnyomó többség (85%) közepesnek, vagy annál is rosszabbnak tartja, egyharmaduk kifejezetten negatív véleménnyel bír, és csak egy szűk kisebbség (15%) vélekedik pozitívan. Márpedig a napenergia terjedésének legnagyobb gátja a tagok 71%-a szerint a szabályozási környezet, mivel a vevők/piac informáltsága és a technológia ára csak a tagok negyede szerint akadályozó tényező. A napenergia elterjedésében a tagok többsége szerint (60 %) az adók, díjak (például a termékdíj) csökkentése jelentené a legnagyobb könnyítést, ezt követi az állami támogatások (53%) és általában a finanszírozási környezet javítása (46%), az uniós pályázati rendszerjavítása pedig csak az utolsó a sorban (35%).

 „Tagjaink véleménye természetesen egybevág az egyesület állásfoglalásaival: sajnos az elmúlt időszakban többször voltunk kénytelenek a szakmai csatornákon és a sajtó nyilvánossága előtt megfogalmazni ellenvéleményünket egy-egy új szabályozás kapcsán: legutóbb például februárban azt tettük szóvá, hogy a napelemet használók által fizetendő teljesítménydíj bevezetése nem segíti a napenergia hasznosításának elterjedését, mert sokan nem mernek belevágni egy nagyobb fejlesztésbe, ha nem tudják kiszámítani a jövőbeni hozzájárulás mértékét. Sajnos ebben azóta sem látunk tisztábban. Az a szakmai javaslatunk, hogy mérési koncepcióra is kiterjedő egyeztetést követően kerüljön megfogalmazásra a teljesítménydíj bevezetésének menetrendje, mégpedig a napelemes rendszerek élettartamát figyelembe véve hosszú távra előre, lehetőleg még 2017 folyamán. Így pénzügyileg is tervezhetők lesznek a napelemes beruházások.” – tette hozzá Szolnoki Ádám.

Kis naperőművek és háztartási kiserőművek: lendületes bővülés jöhet

Ami a konkrét területeket illeti, rövid- és középtávon (1-5 év) a felmérésben részt vett tagok a kisebb naperőművek (500 kW-ig), és a10-50 kW-os közületi háztartási kiserőművek (HMKE) piacának bővülésében bíznak leginkább, majd a nagyobb teljesítményű naperőművek (500 kW felett) és alakossági HMKE kategóriája következik. Hosszú távon már a lakossági HKME és a naperőművek (nagyobbak és kisebbek is) piacán számítanak a tagok bővülésre.

„Az optimizmus a piaci szereplők között nem alaptalan, ugyanakkor a 2014-ben és 2015-ben is tapasztalt duplázódó éves piacméret az Energiahivatal előzetes adatai szerint 2016-ban harmadával csökkent az előző évhez képest, ami mindenkit óvatosságra intett a jövőbeli terveivel kapcsolatban.” – tette hozzá a MANAP elnöke.

A MANAP 2017. április 7-én tartotta éves közgyűlését, amelyen a tagok ellenszavazat nélkül hosszabbították meg az elnökség és Szolnoki Ádám elnök mandátumát a következő két évre.
Ez a dokumentum eddig 23 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.