Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az Óbudai Egyetem állami támogatással vett elektromos autót
Frissítve: 2017. április 12.
Ez a dokumentum eddig 34 látogatónak tetszett  
Az Óbudai Egyetem az első magyarországi felsőoktatási intézmény, amely állami támogatással vásárolt elektromos autót. A környezettudatos szemlélet elterjesztését az egyetemkiemelt feladatának tartja, hallgatói is számos innovatív környezetbarát műszaki megoldást fejlesztettek, fejlesztenek ki.


A nemzetgazdasági miniszter által átadott elektromos autót a közlekedésen kívül oktatási célokra is használja az egyetem, a villamosmérnök hallgatók számára valós mérések végzését teszi lehetővé. Az eseményen több olyan környezettudatos hallgatói innovációt is bemutattak, amelyek szakmai versenyeken, pályázatokon elismerésben részesültek.

Az Óbudai Egyetem programjában kiemelt helyet foglal el a környezet- és egészségtudatos társadalomszemlélet kialakítása és formálása, az oktatók, a dolgozók és a hallgatók figyelmének felhívása az ökotudatos életmódra, az egészséges környezet kialakításának és fenntartásának fontosságára. Az intézmény célja, hogy a jövőben is a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, az ökotudatos életmód ügye mellett elkötelezetten tevékenykedjen.

Ezzel a szemlélettel csatlakozott az egyetem a Kormány elektromos autó vásárlási pályázatához, amelyből a hazai felsőoktatási intézmények között elsőként szerzett be állami támogatással elektromos autót. A Nissan Leaf személygépkocsi megvásárlásához az állam másfél millió forinttal járult hozzá az ország elektromobilitásának javítása érdekében.

Az elektromos autók beszerzését támogató minisztériumi pályázatáról tájékoztatva Varga Mihály elmondta: a kormány 2016-ban 2 milliárd, 2017-ben pedig 3 milliárd forintot biztosít erre a célra. Öt hónappal a pályázatok beadásának megkezdése után már látszik, hogy nagy az érdeklődés, kétszáz felett van a benyújtott pályázatok száma, és további több mint 300 pályázatot tartunk nyilván – ismertette az adatokat a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kiírás alapján a pályázatok benyújtására 2017. május 1-jéig van lehetőség. A tárcavezető hozzátette: fontos cél az is, hogy elektromos járművekkel az ország teljesen átjárható legyen, tervek szerint hamarosan 80 kilométerenként lesznek elektromos töltőállomások.

Réger Mihály rektor számos példával támasztotta alá, hogy az Óbudai Egyetem elkötelezett a környezetvédelem mellett, a környezetbarát technológiák oktatásában és kutatásában, valamint az új, innovatív műszaki megoldások kidolgozásában és elterjesztésében. Az elmúlt években több olyan fejlesztést is végrehajtottak az intézményben, amelyek ezen célok megvalósítását  szolgálták.
Az épületenergetikai fejlesztésekkel, az óbudai campus Bécsi és Doberdó úti létesítmények hőszigetelésével és nyílászárócseréjével jelentős energia megtakarítást értek el, s évi 25-30 millió forint kiadáscsökkenést is eredményezett.

Az óbudai campus három épületén 494 napelemmel fotovoltaikus rendszert építettek ki, amellyel csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás és növekedett az energia megtakarítás. Kialakítottak kilenc új laboratóriumot is, amelyekben a megújuló erőforrásokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatást és kutatást teszik lehetővé. Ezek a Kültéri napelem és napkollektor laboratórium, a Környezeti hatások kutató és oktató laboratórium, az Ózonállóság vizsgáló laboratórium, a Spektrális sugárzások laboratórium, a Napelemek alkalmazását kutató és oktató laboratórium, a Szélerőmű vizsgálati laboratórium, a Biogáz laboratórium, és az Infokommunikációs laboratórium. A józsefvárosi campuson a KEFOP pályázatból további energiaracionalizálási fejlesztések kezdődtek meg a közelmúltban.

Az egyetemen a most átadott Nissan Leaf elektromos autót a mindennapi használat mellett oktatási és kutatási célokra is hasznosítják, a hallgatók és az oktatók számára mérések és elemzések elvégzésére nyílik lehetőség.

Gablini Gábor, mint a Nissan elektromos autót elsőként forgalmazó partnere elmondta, minden tapasztalat, az autóipar jelenlegi fejlesztései, valamint a piaci trendek is azt mutatják, hogy az elektromos autók használata csak a kezdete egy olyan paradigmaváltásnak, ami a következő évtizedben a közlekedést alapvetően átformálja.

A NISSAN közép-kelet európai képviselete magyarországi importőrként elkötelezett híve az elektromos autók magyarországi elterjesztésének, így 600 000 forint plusz kedvezménnyel járul hozzá minden Nissan Leaf vásárláshoz.

Az eseményen több olyan környezettudatos hallgatói innovációt is bemutattak, amelyek szakmai versenyeken, pályázatokon elismerésben részesültek. A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kara kompozit anyagokból készült és a Bosch Elektromobil Versenyén design díjat nyert elektromobilját állította ki. Az egyetem OECO hallgatói csapata a Shell Eco-marathon versenyre épített járművét, amely 450 km megtételére képes 1 liter üzemanyaggal. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatói újrahasznosított anyagokból készült berendezési tárgyakkal mutatkoztak be, amelyekkel már szintén több szakmai elismerést szereztek az alkotók. A látogatók megtekinthették a hallgatói innováció tablósorozatot és az IT evolúció állandó kiállítást.

(A cikk az Elektroinstallateur szaklapban jelent meg, közlése a kiadó engedélyével történt.)
Ez a dokumentum eddig 34 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.