Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Mit hoztak a LED-ek a villamos tervezők számára?
Frissítve: 2017. március 03.
Ez a dokumentum eddig 29 látogatónak tetszett  
A Trend FM rádióban heti rendszerességgel jelentkező Fényforrás című műsorban hétről-hétre a világítástechnika szolgáltatja a témát. A műsorvezető, Érczfalvi András a Világítástechnikai Társaság szakértőivel folytatott beszélgetéseiben már nagyon sok területet érintett, de a villamos tervezésről még nem esett szó. A február 28-i adás ezt a hiányosságot pótolta, ahol Kun Gábor a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának az elnöke válaszolt a feltett kérdésekre.


Mennyire érinti a villamos tervezőket a világítástechnikában zajló technológiaváltás, „a LED mindet visz” hullám?


Valóban, ez egy forradalmi változás a világítástechnikában, mert egy olyan fényforrás került be a gyakorlatba, amelyik alapvetően különbözik a korábbiaktól, mind a felhasznált teljesítmény, mind az egyéb sajátosságok vonatkozásában. A LED lényegében a félvezető technológia irányából jött, és már korábban is használták, de nem elsősorban fényforrásként, hanem jelzésre, például a szórakoztató elektronikában, itt már évtizedek óta használatosak. A fordulat akkor következett be, amikor világításra alkalmassá fejlesztették a technológiát, ami teljesen más eredmény hozott, mint a korábban használt izzólámpák, vagy később a fénycsövek és egyéb fényforrások esetében megszoktunk.

Ez a változás azt eredményezte, hogy a korábbi rutin, amivel dolgoztak a mérnökeink, már nem használható, tulajdonképpen ellehet dobni azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek a korábbi fényforrásokkal szerelt lámpatestek használatával tervezendő világítási berendezéseknél jelentkeztek és egészen új sajátosságokat kell figyelembe venni.

Újdonság, hogy a piacon nagyon sok új szereplő jelent meg, olyanok, akik korábban nem a világítástechnika területén tevékenykedtek. Olyan cégek kezdtek a LED-ekkel foglalkozni, akik nem hagyományosan fényforrás vagy lámpatest gyártók voltak. Új cégek jelentek meg a kereskedelemben is, akik viszonylag kevés szakismerettel gondolták úgy, hogy nagyon egyszerű ezeket a termékeket forgalmazni és tanácsokat adni ezekkel kapcsolatban.

Ráadásul a másik oldalon megjelentek azok az érdeklődő, laikus felhasználók, akik hallottak a LED-ekről és azonnal akarták az ezt az új technológiát…

Így van, hiszen azt hallották, hogy a LED energiatakarékos, egyszerűen használható és az élettartam is a korábbi néhány ezerről, esetleg 10 ezerről, 50-100 ezer órára nőtt. És a sok-sok információ között sok téves információ is napvilágot látott, amit tulajdonképpen kárt okozott.

Mit jelentett ez a tervezőknek?

Elsősorban folyamatos tanulást jelent, mind szakmai ismeretek, mind műszaki paraméterek vonatkozásában (pl. a lámpatestek hatásfoka, a fénynek irányítottsága), valamint a beszerzendő ismeretek, a megjelenő termékek vonatkozásában, amely olyan gyors és folyamatos, hogy szinte követhetetlen.

Egyébként "használjuk" Önöket tervezőket megfelelő módon? Azért kérdezem, mert mindenhol korszerűsítünk: ipar, közvilágítás, lakóházak – mindent az energiatakarékosság reményében és a korábbi adásokból már kiderült, hogy sokszor nincs tervezés, nincs átépítés, csak lecseréljük a fényforrást vagy maximum a lámpatestet, jól van-e ez így? 

Természetesen nincs ez így rendjén. Meg kell különböztetni azt, ha új villamos berendezés és új világítás létesül, vagy ha valamilyen meglévő berendezést, hálózatot korszerűsítünk. Mindenképpen ismerni kell az alkalmazás helyét, ahova beépítem az új fényforrásokat: a meglévő lámpatesteket, a hálózatot, azoknak a kapcsolási lehetőségeit. Jó esetben ezekről valamikor tervek, tervdokumentáció készült, de sok esetben nincsen. Ebben az esetben fel kell mérni a meglévő állapotot, értem ezalatt a lámpatesteket, a vezetékhálózatot és az elosztó berendezéseket, sokszor ezek állapota sem megfelelő, nem felel meg a szabványoknak, elhasználódtak, elöregedtek. A meglévő állapotot ki kell értékelni és meg kell határozni a teendőket, hogy üzembiztosan tudjon működni az új berendezés. Ehhez valamilyen szintű tervdokumentációt is kell készíteni, hogyha olyan állapotú a berendezés, ami indokolja a részleges vagy teljes cserét, akkor érdemes és szükséges terveket készíteni, hogy a létesítés ezek alapján megvalósulhasson, és később az üzemeltetés és karbantartás során is legyen egy olyan dokumentáció, ami mutatja, hogy mi az, ami létesült és milyen feltételekkel tud jól üzemelni.

A villamos tervezői szakmát hogy érintette, hogy a piac nagyon vegyes lett? Hogy lehet különbséget tenni a jó minőségű termékek és a gagyi között?


Vannak hagyományos szereplők, amelyeket a szakmában dolgozók ismernek, hogyha ez egy régóta piacon lévő gyártó, forgalmazó, akkor nyilvánvalósan vannak velük kapcsolatban gyakorlati tapasztalatok is.

Szó volt a sok új szereplőről… A termékeket dokumentációkkal, bizonylatokkal kell ellátni, szabványos vizsgálatoknak kell megfelelniük, hogy rendelkezésre állnak-e ezek a bizonylatok, már az is mutatja, hogy az a termék milyen háttérrel rendelkezik. Sok esetben igyekszik a tervező referenciákat is beszerezni az adott termékről, gyártmányról, gyártóról. Egy „noname” gyártó ritkán tud olyan hátteret dokumentálni, amiből megnyugtatóan látszik a garanciavállalás lehetősége és a hosszútávú jelenlét, hogy két-három vagy több év múlva is elérhető lesz a cég és számonkérhető lesz egy hiba. Mert szerencsére vannak olyan cégek, akik az első reklamáció esetén, mindenféle bizonyítás kényszere nélkül kicserélik a terméket, míg a másik oldalon vannak azok cégek, akiket el sem lehet később érni.

Az interjúban még szó esett az a Magyar Mérnöki Kamara működéséről, az Elektrotechnikai Tagozat szerepéről, illetve a Világítástechnikai Társasággal közös Pro Lumine díjról, amelyről az e-villamos oldalon részletesen hírt adtunk. A teljes interjú a vilagitas.org oldalon, ide kattintva hallgatható meg.

A cikket, a Trend FM műsora alapján Fülöp Miklós írta.
Ez a dokumentum eddig 29 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.