Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Így tervezhetünk, építhetünk 2017. januárjától – építési jogi konferencia
Frissítve: 2017. január 23.
Szerző: Dr. Jámbor Attila
Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
Az Artifex Kiadó Kft. és az Építésijog.hu Kft. az idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható év eleji építési jogi konferenciáját. Az évindító rendezvények célja mindig az, hogy bemutassa a tervezőknek, a kivitelezőnek és az egyéb építőipari szakembereknek a januártól hatályos építésügyi jogszabályváltozásokat.


A konferenciát különösen aktuálissá tette, hogy 2017 januárja igazi „rendszerváltás” az építésügyben, egy új szemlélet bevezetésének újabb lépései következtek be. Az érdeklődést jól szemléltette, hogy a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának nagyelőadója a rendezvény előtt már egy héttel megtelt.

Nagy öröm számunkra, hogy az építésügyért felelős Miniszterelnökség elfogadta a felkérésünket, ezért a résztvevők a jogalkotói szemléletbe is bepillantást nyerhettek. Dauner Márton (főosztályvezető, Építésjogi és Hatósági Főosztály, Miniszterelnökség) bemutatta az utóbbi években lezajlott főbb mérföldköveket (egyszerű bejelentés bejelentése, e-közmű, kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetése, egyszerű bejelentés kiterjesztése, stb.). Az előadásból megtudhattuk, hogy a 2017. évi jogalkotási, szabályozási célok között a szerzői jogi kérdések és a tervdokumentációk (pl. állami középületek tervei) korszerű kezelése mellett kiemelt figyelmet kap például a szakmagyakorlás rendelkezéseinek az áttekintése, valamint a közepes és nagy léptékű építési beruházások, kivitelezések hatósági eljárásai egyszerűsítése is. Várhatóan az építésügyet érintő műszaki előírásokra, szabványokra vonatkozó szabályozás is változni fog, ennek keretében - az építésügy területén mutatkozó, műszaki előírások hiányából fakadó nehézségek enyhítéséről szóló 1540/2016. (X. 13.) Korm. határozatra tekintettel – már kiegészült az Építési törvény, valamint hatályba lépett az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 36/2016. (XII. 29.) MvM rendelet. A Miniszterelnökség főosztályvezetője az előadását azzal zárta, hogy a „korszerű, hazai építésügy és a minőségi építészet és annak rendszerszemléletű fejlesztése együttműködő, közös, korszerű és innovatív építészmérnöki munkával együtt képzelhető el”.

„A 2017. évi jogszabályváltozások hatása a tervezésre, kivitelezésre – különös tekintettel az egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenységekre” című előadásomban a 2016. év legutolsó hónapjában bekövetkezett építésügyi jogszabályváltozásokat gyűjtöttem össze. Az előadás a gyakorlati szempontokat figyelembe véve vette sorra az Építési törvény, a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet és a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet változásait. Érdemes tudni, hogy az Építési törvény (Étv., 1997. évi LXXVIII. tv.) 2017. január 1. napjától hatályos új rendelkezése a 300 m2 hasznos alapterületű lakóépületeket – a műemlékek kivételével – generálisan emelte be az egyszerű bejelentés hatálya alá. Az Étv. módosítása után a meglévő lakóépület bővítése is egyszerű bejelentés alapján történik, amennyiben az építési munkák elvégzése után sem haladja meg a lakóépület a 300 m2 összes hasznos alapterületet. Jelenleg már egyszerű bejelentéssel létesíthető: új lakóépület építése, meglévő lakóépület bővítése, kapcsolódó tereprendezés és támfalépítés. Az építési engedélyhez kötött építési tevékenységek köre is jelentősen leszűkült, mivel a Kormány azokat az építési munkákat, melyek nem járnak egy épület, építmény bővítésével főszabály szerint engedély nélkül elvégezhetővé tette. 2017. január 1-től tovább folytatódott a kivitelezési dokumentációval kapcsolatos koncepcióváltás. Párhuzamosan az engedély nélkül végezhető építési munkák számának növelésével, azon építési munkák köre viszont bővítésre került, ahol az építtetőnek kötelező kivitelezési dokumentációt készíttetnie.

Csernyus Lőrinc (Ybl-díjas építész, 2012-ben az Év Főépítésze; Makó, Fehérgyarmat és Csenger főépítésze) előadása a Településképi törvény, és a települési önkormányzatok által megalkotandó településképi rendeletről szólt. A Főépítész Úr számtalan gyönyörű épület bemutatása mellett tájékoztatott arról, hogy milyen tartalommal és módon lehet elkészíteni a településképi rendelet alapjául szolgáló települési arculati kézikönyvet. A főépítészi munka szépségei és árnyoldalai mellett az előadás arra is felhívta a figyelmet, hogy a Miniszterelnökség közzétette a települési arculati kézikönyvek elkészítéséhez nagy segítséget jelentő útmutatót (ez egyébként az Építésijog.hu oldalról is letölthető.)

Az Építészeti, Mérnöki Tervezési és Szolgáltatási Rendszer koncepcióját a MÉK és az MMK küldöttgyűlései 2016. december első napjaiban fogadták el. Dulácska Zsolt (okl. építészmérnök, építész vezető tervező, építésügyi szakértő, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja) előadása az alábbi témákat érintette: az ÉMTSZR előzményei és a HOAI; az ÉMTSZR és a jelenleg zajló építésügyi jogszabályi rendszer átalakítása, az ÉMTSZR kapcsolódása a kormány építésügyi határozataihoz; az ÉMTSZR szerkezete, alapvető tartalma; az ÉMTSZR továbbfejlesztése, és a rá épülő új építészeti és mérnöki díjszabás. A német BKI rövid áttekintése. Az előadás felhívta arra is a figyelmet, hogy költségtervezés lehetetlen jó építési statisztika, a bekerülési költségkeretek ismerete nélkül.

A tervezőknek komoly fejfájást okoz, hogy hogyan készíthető jogszerű és szakszerű tervezési program? Huszti István (kormánytisztviselő, Építésjogi és Hatósági Főosztály, Miniszterelnökség) az előadásában bemutatta a tervezési programra vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint azokat a szempontokat, amelyek alapján az építtető és a tervező érdemi, közös együttműködése alapján összeállítható a részletes tervezési program. Az előadás áttekintette a tervezési programmal kapcsolatos tervezői felelősséget – a Ptk. tükrében is –, valamint a tervezési program és a tervezési folyamat kapcsolatát, a követelményeket, élettartalmi igényeket. A résztvevők a beruházás költségkerete, költségkerettől való eltérés lehetőségeiről is hallhattak.

Talán az utolsó előadást követte a legtöbb kérdés, mivel a kötelező tervezői és fővállalkozó kivitelezői felelősségbiztosítás minden olyan tervezőt és fővállalkozó kivitelezőt érint, akik egyszerű bejelentéshez kötött beruházásban közreműködnek. Valkó Gy. Judit (okl.építészmérnök, vezető alkusz, ügyvezető igazgató, VALKO-INTERNATIONAL Biztosítási Alkusz, Képviseleti, Tanácsadó és Szakértői Kft.) olyan kérdésekre tért ki mint például, hogy egy adott tevékenység esetében hogyan dönthető el, hogy beruházásonkénti vagy konkrét időszakra vonatkozó biztosítást érdemes kötni. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes biztosítások feltételei lényeges eltéréseket mutathatnak, ezért mindenképpen érdemes biztosítási ügyekben jártas szakember (alkusz) közreműködését igénybe venni az érintetteknek megfelelő biztosítás kiválasztása során.

A konferencián nagyon sok kérdés merült fel a hallgatóság részéről, még 20 óra körül is záporoztak a problémafelvetések, a jogszabályok értelmezésével kapcsolatos észrevételek. Mivel a kérdések száma valószínűleg a hazaérkezés után is növekedett még, ezért a Szervezők a jövőbeni munka egyszerűsítése érdekében minden résztvevőknek megküldték az előadások diasorát, valamint az Építésijog.hu által készített „2017. januári változások: Eljárási kódex (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet), Kivitelezési kódex (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) és Egyszerű bejelentési rendelet (155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet)” című összeállítást. Érdemes tudni, hogy az előadások videó felvételei még megvásárolhatók a tervlap.hu, illetve az epitesijog.hu oldalon.

Végezetül felhívom a figyelmet az Építésijog.hu oldal ingyenes Változásértesítő Hírlevelére. A portál főoldalán található regisztráció során csak egy e-mail címet kell megadnia, és ezt követően folyamatosan értesülhet az építésügyet érintő lényegesebb jogszabályváltozásokról, az építésügyet érintő állásfoglalásokról, fogalommagyarázatokról. Az e-mailben a szakmai tartalom mellett – és a rendezvényeinkre való felhívásokon túl – reklámokat nem küldünk, ezért véleményem szerint ez a hírlevél az építésügy minden szereplője részére hasznos, és megkönnyíti a mindennapi munkát.

Dr. Jámbor Attila ügyvéd,
a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója,
az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője

Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.