Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Barangolás az elektrotechnika ösvényein
Frissítve: 2016. november 14.
Szerző: dr Tóth Judit és Barkóczi Gergely
Ez a dokumentum eddig 38 látogatónak tetszett  
Budapest VII. kerületében, a Kazinczy utca 21. szám alatt egy különleges épület rejti az Elektrotechnikai Múzeum – Európa-szinten (ha nem világszinten) – egyedülálló gyűjteményét. A villamosság kezdetétől a szakma fejlődésén keresztül napjaink eszközeiig követheti végig a villamosenergia-termelés és felhasználás összetevőit a látogató, aki végigsétál az ipari környezetet sugárzó, mégis otthonosan berendezett kiállítás folyosóin.

A Múzeum több szempontból is unikálisnak tekinthető. Egy mondatban mégis úgy foglalhatnánk össze fő érdemét, hogy nincs még egy olyan gyűjtemény, amely nem csupán egy-egy cég történetét, hanem az egész villamos ipar fejlődését fókuszba állítva, ennyire teljes képet adna a szakma kezdeteiről és fejlődéséről.

A villamosság műszaki alkalmazása több szálon fűződik a magyar mérnökök és kutatók munkásságához. A ma világszerte használatos váltakozó feszültség szükséges feltételei, a transzformátor, ill. a villamos fogyasztásmérő feltalálása a Ganz Villamossági Művek neves tudós munkatársaihoz köthető. A vasúti vontatás villamosítása mind a hajtást biztosító villamos forgógép, mind az üzemeltetéshez szükséges hálózatkialakítási technikák esetében magyar vonatkozású.

A világítástechnikában évtizedekig uralkodó – és a mai napig sem teljesen trónfosztott – fényforrás, a wolframszálas izzó szintén nemzetünk mérnökeinek alkotása, amely méltán tette világhírűvé a Tungsram cég nevét. A múzeum látogatói a magyar ipar és a villamosság fejlődésének együttes diadalútjába pillanthatnak be, ezáltal egyúttal nyerve élvezetes történelmi életképekbe való betekintést és szakmai ismereteket.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és az Országos Iparegyesület jeles szakemberei már a XX. század első évtizedében gondolkodtak azon, hogy a világhírű magyar villamos ipar termékeit meg kellene őrizni emlékként, egy múzeum falai között. A MEE alapszabályába bele is foglalták egy szakmúzeum és szakkönyvtár létrehozásának támogatását. A megvalósítás váratott magára, az évek teltek, a múzeum létrehozása álom maradt, bár a szakemberek nagyon komolyan pártfogolták az elképzelést.

Az Elektrotechnikai Múzeum termeit a szakma nagy alakjairól nevezték el, akik megindították azt a fejlődést, amely napjaink villamosságfüggő világához vezetett.

Az elektrotechnikusok sorában elsők között ismertté vált Jedlik Ányos a névadója annak az előadóteremnek, amely otthonául szolgál az iskoláscsoportoknak rendezett különleges fizikaóráknak. A villamos jelenségek megismerése után az ifjak és az örökifjak választhatnak a számukra legérdekesebb szakmaterületek közül.

A villamos forgógépek, a generátorok, a Ganz Gyár világába enged betekintést a gyár híres elnök-vezérigazgatójáról, Mechwart Andrásról elnevezett Mechwart-terem. Igaz, a legnagyobb kiállított forgógép – a két emeletet átérő egyik első villamosmozdony-motor – már ennek előcsarnokában megpillantható. Az impozáns hajtógép intenzíven ösztönöz mindenkit arra, hogy a stilizált sínpárt követve a Kandó termet, a vasútvillamosítás bemutatóját se hagyja ki.

Az épület másik szárnya felé indulva Jedlik Ányos és Verebélÿ László mellszobra mellett található a Déri Miksának és a Bródy Imrének ajánlott termek. Bródy, mint a kriptongázas izzó feltalálója a villamos világítási gyűjteménynek válik mintegy házigazdájává. A zárt vasmagos transzformátor egyik feltalálója pedig a villamos készülékek és háztartási eszközök fejlődésében választható vezetőül. A nagy triász másik két tagját is megtisztelték egy-egy teremmel. Zipernowsky a múzeum konferenciatermének lett névadója, míg a Bláthy-teremben a látogatók maguk is kipróbálhatják a villamos kisülések keltését. Interaktív módon összehasonlíthatják az egyes fényforrások teljesítményét és megismerhetik a villamosgépek működési elvét. Az egész múzeumnak egyedi hangulatot és különleges hitelességet ad, hogy nem csupán a vitrinek mögött, de falaiban is őrzi a villamos ipar „szikrázó” lábnyomát.

Az Elektrotechnikai Múzeum megvalósítása 1964-ben kezdődött, amikor az ELMŰ leállította a Budapest VII. kerület Kazinczy utca 21. számú épületben lévő 30/10 kV-os transzformátorállomás működését. Ide kívánkozik egy kis előtörténet. Mikor, miért és hogyan került erre a helyre ez a transzformátorállomás?

A villamosenergia-rendszerek alapvető elemei az erőművek, ahol a villamos energiát termelik, és a hálózat, amely vezetékeken eljuttatja azt a fogyasztókhoz. A múlt században ezek még nem váltak szét egymástól, ezért például a Ganz Gyár is teljes rendszerek szállításával érte el nemzetközi sikereit. Nálunk általában városi rendszerek épültek, helyi erőművel és viszonylag kis kiterjedésű hálózattal. Ez a századforduló után is csak lassú növekedést, ill. újabb helységek belépését jelentette, de minőségi változást nem hozott. Az I. világháború után azonban új helyzet alakult ki, mert az ország elvesztette energiaforrásainak javát és megnőtt az energiagazdálkodás jelentősége. Ezt nem sokkal előzte meg a gőzturbina és vele a turbógenerátor elterjedése, amely fokozatosan felváltotta az elavult dugattyús gőzgépeket.

A fejlődés magyarországi zászlóvivője Verebélÿ László volt, aki 1923-ban „Emlékirat Csonka-Magyarország energiagazdaságának megszervezéséről” című tanulmányában leírta egy nagyfeszültségű országos villamos hálózat tervét, amelyre az energiaforrások – főleg szénbányák – közelében lévő erőművek csatlakoznak. A javasolt nyolc erőmű közül hét később az általa javasolt körzetben meg is épült. Az elképzelés főleg a vasutak villamosítását tartotta szem előtt, mert a rossz hatásfokkal működő gőzmozdonyok voltak a legnagyobb szénfogyasztók. További szempont volt, hogy a gyenge minőségű széntelepek közelében lévő erőművekben ezek is eltüzelhetők, másként viszont külföldről kell jobb minőségű szenet behozni. A tervből akkor csak az 1930-ban üzembe helyezett Bánhidai Erőmű, valamint a Budapest–Bánhida–Hegyeshalom közötti 110 kV-os távvezeték épült meg (a többire csak 1945 után került sor).

Ugyanebben az időben korszerűsítették Budapest villamosenergia-ellátását. Ez 1914-ben Budapest Székesfőváros Elektromos Művei megalapításával kezdődött, amely a korábbi két társaság által létesített 42 Hz frekvenciájú egyfázisú, ill. egyenáramú hálózatot átvéve, fokozatosan 50 Hz-es, háromfázisú hálózatra tért át. A régi erőműveket leállítva a Kelenföldi Erőműbe Ganz turbógenerátorokat építettek be, 1927-ben már 44 MVA teljesítőképességgel. A 30 kV-os kábelekből kialakított gerinchálózatra csatlakozó elosztóállomások 10 kV-os kábeleken a város egész területére eljuttatták a villamos energiát.

Egy ilyen elosztóállomás épült a Budapest VII. kerület Kazinczy utca 21. számú telekre és kezdte meg üzemszerű működését 1934-ben. Az épületet az új stílusirányzatnak megfelelően Bauhaus stílusban tervezte meg Gerstenberg Ágost és Arvé Károly. A leegyszerűsített, letisztult formák világában mindössze két díszítőelemet alkalmaztak az építészek, a kazettás mennyezetet a kapubejáró feletti hídon és a főlépcsőházban, valamint a zöld mázas Zsolnay-csempe burkolatot a főlépcsőházban és a műhelyben (ami a Múzeum Kandó-terme lett).

Az 1960-as évek közepére a környéken jelentősen megnőtt a villamos energia iránti igény, amit egy nagyobb teljesítményű transzformátorállomás létrehozásával kívánt az ELMŰ kielégíteni. Ezt a transzformátorállomást a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca kereszteződésénél építették fel, amely 1964-ben átvette a Kazinczy utcai transzformátorállomás funkcióját.

A leállítást követően az illetékes szakemberek feladata volt, hogy határozzanak az épület további sorsáról. Közéjük tartozott az ELMŰ üzemeltetési és fejlesztési főosztályvezetője, Király Árpád, aki előállt egy ötlettel: „Hozzuk létre az épületben az Elektrotechnikai Múzeumot. Ugyanis az épületben lévő betoncellák, mint múzeumi tárlók, rögtön rendelkezésre állnak, kiszedjük a transzformátorállomás berendezéseit és a cellákban elhelyezhetjük a műtárgyakat”.

Az ötletet támogatta az ELMŰ vezérigazgatója, Börcsök Dezső, és megbízta Király Árpádot az Elektrotechnikai Múzeum kialakításával. A műtárgyak gyűjtésének megszervezésében a MEE-nek oroszlánrésze volt. Vezetői felhívással éltek a Területi és az Üzemi Szervezetek felé: „Ha javítás, karbantartás vagy berendezések cseréje során a szakemberek olyan eszközökkel találkoznak, amik alkalmasak lennének megőrzésre, kiállítási műtárgyként bemutatásra, értesítsék Király Árpádot.” Így gyarapodott a gyűjtemény, közben kiürült az épület, és alkalmassá vált a kiállítás befogadására. (Folytatjuk!)

Írta: dr Tóth Judit és Barkóczi Gergely

(A cikk az Elektroinstallateur 2016/8-9 számának 38-39.oldalán jelent meg, közlése a kiadó engedélyével történt.)

Ez a dokumentum eddig 38 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.