Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Norma szerinti villámvédelmi vizsga és felkészítő tanfolyam
Frissítve: 2016. november 14.
Szerző: Dr. Kovács Károly, lektorálta: Dely Kornél
Ez a dokumentum eddig 56 látogatónak tetszett  
Évek óta nagy sikerrel zajlanak a villámvédelmi felkészítő tanfolyamok és a jogosultsági vizsgák. A folyamatos érdeklődés okán gondoltuk, hogy áttekintjük a jelentősebb mérföldköveket és a vizsgáztatás hétterét.

A villámvédelmi berendezések létesítésében a 2011. év mérföldkőnek számított. Ebben az évben jelent meg a 28/2011 (IX.6.) BM rendelet (OTSZ), amely új építménynél, valamint a meglévő építmény rendeltetésének megváltozása esetén előírta a vonatkozó műszaki követelményen alapuló norma szerinti villámvédelem kialakítását. Ettől kezdve a vonatkozó műszaki követelmény a korábbi magyar visszavont szabvánnyal szemben az Európai Unióban 2006-ban kihirdetett MSZ EN 62305 szabványsorozatot jelentette.

A 28/2011 (IX.6.) BM rendelet a 225 §. (2) bekezdésében előírta, hogy „(2) Az e jogszabály szerinti villámvédelmi berendezés tervezésére csak a Magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében szereplő, a villámvédelem területén kiemelkedően gyakorlott villamos tervező jogosult. Kiemelkedően gyakorlott az a tervező, aki az érvényes vonatkozó műszaki követelményen alapuló, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel (MEE) és az OKF-fel egyeztetett, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai tagozata által (MMK) akkreditált villámvédelmi létesítési tanfolyam záróvizsgáját eredményesen letette. (3) A kivitelezésért felelős műszaki vezetőnek, műszaki ellenőrnek szintén rendelkeznie kell a (2) bekezdés szerinti érvényes záróvizsgával.”


1. kép: Illusztráció a tanfolyami anyagból.

A jogszabályi előírás alapján a norma szerinti villámvédelemre vonatkozó Vn jogosultsági vizsgák 2012 áprilisában indultak el. A Magyar Mérnöki Kamara, látva és tapasztalva azt, hogy a régi magyar az új uniós villámvédelmi szabvány között felfogásban, mérnöki gyakorlatában jelentős különbségek vannak, felmerült az igény, hogy a szakmagyakorló mérnökök számára az új követelmények elsajátítását tanfolyam keretében segítse. A célok között szerepelt, hogy a jogosultsági vizsgára való felkészülést támogassa. A tanfolyam indítását az új szabványsorozat kb. 500 oldalas terjedelme is indokolttá tette.

A tematika kialakítása során alapvető igényként merült fel, hogy a tanfolyam megfizethető költségű legyen, és a kollégákat a napi munkából a lehető legkevesebb időre szakítsa ki. Ezen szempontok alapján alakult ki a tanfolyam 2+1 napos időszükséglete, amely 2 nap előadásból és 1 nap konzultációból áll.
A villámvédelmi tanfolyam tematikája az induláskor az 2006-ban megjelent villámvédelmi szabvány első kiadásán alapult, melynek magyar fordítása 2009 óta rendelkezésre állt. Az anyag összeállítására a jogszabály megjelenése után néhány hónap állt rendelkezésre. A tanfolyami előadónak rendkívül nehéz feladata volt és jelenleg is van, hiszen 2+1 nap alatt kell átadnia a szabványrendszer előírásait, gondolkodásmódját, úgy hogy ezen ismeretanyag átadásához minimum 5 napos tanfolyamra volna szükség. A tanfolyam kettős célja volt kezdettől fogva, hogy a tervező és kivitelezésben dolgozó mérnököknek a napi gyakorlati munkához szükséges szakmai ismereteket átadja, és egyben biztosítsa, hogy a jogosultsági vizsgán meg tudjanak felelni. A 2+1 napos felkészítés mind az előadótól, mind a résztvevőktől igen nagy energiaráfordítást, és kemény munkát igényel.

A felkészítő tanfolyam díja a kezdetektől fogva kb. 50.000 Ft+ÁFA részvételi díjjal zajlott. A vizsgára felkészítő tanfolyamok a jogosultsági vizsgákhoz kötődően, jellemzően a vizsga előtti héten a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. szervezésében valósultak meg, segítve a sikeres vizsgát.

Az első néhány alkalommal 2012-ben, a felkészítő tanfolyamok több, mint 150 fővel indultak, amelynek akkoriban a Lurdy Konferenciaközpont adott helyet. Az első két-három évben a felkészítő tanfolyamot 6-7 alkalommal tartottam Horváth Lajos tűzvédelmi szakemberrel a jelentkezők igényeinek megfelelően. A felkészítő rendszer igen sikeresnek bizonyult és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az azon rész vett kollégák közül egy sem tett sikertelen vizsgát. Vélhetőleg ahhoz is sikerült hozzájárulnunk, hogy egyrészt az új szabványi előírásokat a mérnökök feldolgozott formában, könnyebben sajátíthassák el, másrészt színvonalasabb villámvédelmi tervek és villámvédelmi berendezések készülhessenek és a villámvédelmi tervezés és kivitelezésben részt vevő mérnökök tudását magasabb szintre lehessen emelni.

Időközben, mind a szabványban, mint pedig a jogszabályi előírásokban jelentős változások zajlottak le. 2011-ben és 2012-ben megjelent a villámvédelmi szabvány második kiadása, amelyet a szabványügyi testület közleményes formában angol szöveggel jelentetett meg. Ezen túl 2014-ben már lehetett tudni, hogy hamarosan meg fog jelenni az Országos Tűzvédelmi Szabályzat új kiadása, amelynek szövegéből törölni fogják a 28/2011 (IX.6.) BM rendelet 225 §-ában szereplő vizsgakövetelményt. Ezen változások hatására a Vn jogosultsági vizsgákat és felkészítő tanfolyamokat 2014-ben az MMK szüneteltette.

A jogszabályi környezet akkor tisztázódott, amikor megjelent az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletként a jelenleg is hatályos OTSZ, illetve 2015 tavaszán a 9/2015 (III.25.) BM rendelet, mely a villámvédelmi létesítéssel kapcsolatos jogosultságokat szabályozta:

„(1) Villámvédelmi berendezés tervezésére csak a Magyar Mérnöki Kamara (a továbbiakban: MMK) tervezői névjegyzékében szereplő építményvillamossági tervezési szakterületen jogosultsággal rendelkező építészeti műszaki tervező (a továbbiakban: villamos tervező) jogosult, aki az MMK által jóváhagyott oktatási tematika szerinti villámvédelmi tervezői vizsgával rendelkezik, vagy szakmai gyakorlata és képzettsége alapján az MMK-tól megkapta az építményvillamossági tervezési szakterületre vonatkozó különösen gyakorlott címet. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott követelményekkel a villámvédelmi berendezés kivitelezésének ellenőrzéséért felelős építési műszaki ellenőrnek is rendelkeznie kell.”

A fenti jogszabályi szöveg új eleme, hogy a Vn jogosultsággal már nem csak a norma szerinti villámvédelem létesítése során kell rendelkeznie a szakmagyakorló mérnököknek, hanem a nem norma szerinti villámvédelmi rendszerek kialakításakor (pl. bővítés, felújítás) is.

A villámvédelmi jogosultsági vizsga és felkészítő tanfolyamot az új jogszabályi körülményeknek megfelelően, és a megváltozott szabványi háttér figyelembe vételével kellett újraszervezni. A Vn jogosultsági vizsgakérdéseket át kellett dolgozni, figyelembe véve a villámvédelmi szabvány 2. kiadását és angol nyelvű szövegezését, továbbá a jogszabályi változásokat. A vizsgakérdések közé bekerültek a nem norma szerinti villámvédelmi követelményrendszerekre (MSZ 274, 2/2002 BM rendelet és 9/2008 ÖTM rendelet) vonatkozó kérdések is.

A tanfolyami tematika átalakításánál külön nehézséget okozott, hogy a korábban kialakult 2+1 napos időkeretbe kellett beilleszteni a megváltozott szabványi és jogszabályi háttér bemutatását és a nem norma szerinti villámvédelmi rendszerek legfontosabb elemeit. A nagy létszámmal, és igen jó eredménnyel abszolvált vizsgaeredmények azt mutatják, hogy sikeres volt a kibővített szerkezetű tematika bevezetése.

A 2015. évben újraindult tanfolyamok iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Az utóbbi időben a tanfolyamokon 40-60 fő vett részt és a 2015-ös újraindítást követően már 3-4 előadássorozatot tartottam. A jelenleg futó tanfolyamok helyszíne az MMK Angyal utcai irodaházának 1. emeleti előadóterme.

Írta: Dr. Kovács Károly
Lektorálta: Dely Kornél

Ez a dokumentum eddig 56 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.