Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A Fertőrákosi Barlangszínház megújult fénytechnikája
Frissítve: 2016. november 14.
Szerző: Kele Gábor
Ez a dokumentum eddig 47 látogatónak tetszett  
A múlt évben a hajdani fertőrákosi kőfejtő különleges kulturális helyszínné vált, melynek varázslatos hangulatához a minden igényt kielégítő fénytechnikai rendszer is nagyban hozzájárult.

Ahhoz, hogy ez így történhetett, kellett egy szerencsés előzmény is. A világítást tervezők, illetve építők ugyanis már a kezdet kezdetén megismerkedhettek azzal a koncepcióval, ami meghatározta az elvárásokat a világítás kialakításával kapcsolatban. Így a korán megfogalmazott igényekhez alkalmazkodva sikerült minden elképzelést szinte tökéletesen teljesíteni a modern fényrendszer tervezésekor és kiépítésekor. A koncepció több olyan szempontot is tartalmazott, amik már egyenként is kihívást jelentettek, és körültekintő tervezés nélkül nem is lehetett volna sikeresen megvalósítani a projektet.

Elvárás volt többek között a korhoz igazodó magas műszaki színvonal, hiszen utoljára évtizedekkel korábban volt példa ilyen irányú fejlesztésre. A technikának maximálisan alkalmazkodnia kell a hely speciális adottságaihoz, hiszen a nézőtéri és a színpadi környezet fedett ugyan, de a tér lényegében kültéri helyszínnek számít. Emellett a Barlangszínházban vendégprodukcióként bemutatott változatos előadások speciális igényeit is teljes mértékben ki kell tudnia elégíteni anélkül, hogy kiegészítő, külső technika alkalmazására, adott esetben költséges bérlésére lenne szükség. Ráadásul – tekintettel a működés szezonalitására – elvárás volt a technika könnyű kiépíthetősége, bonthatósága és mozgathatósága is.

A Fertőrákos Barlang Színház megújulása lehetőséget nyújtott egy a 21. század technológiáinak is eleget tevő színpadvilágítási rendszer kiépítésére. A kialakított rend-szernek kompromisszum nélkül kell kielégíteni az általános színházi funkcionális igényeket úgy, hogy az előadások műfaji sokszínűsége mellett a különféle színházi vendégjátékok befogadására is alkalmas legyen. A színház mellett szintén megújult a témapark is, amely egész évben látogatható. Az ezzel kapcsolatos világítási megoldások kialakítása is a feladathoz tartozott.

Világítás

A színpadvilágítás alapfeladata volt, hogy a színpadot a szcenikai igényeknek megfelelő fényhatással szolgálja ki. Ezt a hatásvilágítási feladatot a nézőtéren és a színpadon elhelyezett fényvetőkkel és hatáskeltő eszközökkel lehetett megvalósítani. A nézőtéren egy szakaszosan körbefutó világítási karzat került kiépítésre, amely két részre osztható: az első, a rendezői bal oldalon a zenekari ároktól indul, a második a rendezői jobb oldalon található. Ezek ideális pozíciót nyújtanak a hatásvilágítási eszközök elhelyezésére. A követő fény-vetőknek – színházias nevén fejgépek – a hátsó karzat ad otthont. Az oldalfények biztosítására pedig a színpad előtt kétoldalt, kis dőlésszögben kialakított ún. világítási tornyok használhatók. A barlang mennyezetén – a nézőtéren és a színpad felett – összesen 42 pontból álló bekötési pont-rendszer készült, amelyre 5 db világítási tartó lett bekötve.

A világítási áramkörök csatlakozóinak megtáplálását hajlékony kábeles hozzávezetés biztosítja, amely bontás esetén (téli időszakban) a barlangtérben marad. Törekedni kellett arra, hogy a kiegészítő kábelezést – ahol lehetőség volt – mobillá szereljék meg, így csökkentve a meghibásodás esélyeit egy ilyen extrém klímájú térben.

A színpad további világítása a színpadpadlóban elhelyezett, süllyesztett csatlakozó- dobozok segítségével történhet, amelyeket a forgógyűrű körül helyeztek el. A gyűrűben összesen 6 db áramkört párhuzamosítva alakítottak ki, amely lehetőséget ad a kívánt helyen egy mobil dimmer vagy direkt egység elhelyezésére is. Ezzel további áramkörök létesíthetők és mobilizálhatók, amelyek vezérlését vezeték nélküli DMX egységekkel oldották meg. A rendszert kiszolgáló dimmer és direkt egységek a színpad alatti szinten, egy központi helyiségben lettek kialakítva a színpadvilágítást és a hangtechnikát kiszolgáló betáplálási szekrény mellett (1. ábra).


1. ábra: Színpadvilágítási dimmer és direkt egységek.

Vezérlés

A vezérlés ethernet alapú, azaz a vezérlőpult kommunikációs protokollját juttatták le a központi dimmer helyiségbe, ahol egy konverter segítségével nyert DMX jeleket osztották és továbbították a színpadon és nézőtéren található DMX csatlakozópontok hálózatába (2. ábra). Említésre méltó tény még, hogy a szabályozott nézőtéri és közönségforgalmi általános világítás a fényvezérlő helyiségből fokozatmentesen szabályozható a mindenkori rendezvény igényeihez alkalmazkodva.


2. ábra: A vezérlőpult szemszögéből a színpad látképe.

Az általános világítás vezérlése a kézi vezérlés mellett rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy a világítási értékek eltárolhatók és egyszerű módon lehívhatók. Az áramkörök szabályozása két helyről lehetséges, a fényvezérlő helyiségből és a színpadi ügyelői pozícióból. A prioritást úgy oldották meg, hogy az ügyelőnél telepített vezérlőegység mindig figyeli a vezérlőjel bemenetét, és ha nem érzékel a vezérlő DMX jelet, akkor aktívvá válik, azaz az előre eltárolt világítási képek lehívhatók. Abban az esetben, ha DMX jelet érzékel, akkor inaktív, és ezáltal a szabályozás a fényvezérlő pultról történik.

A vezérlés „nyelvezete” több fajtájú is lehet. Egy olyan protokollt választottak, amely egy a színházvilágítás területén élenjáró és világhírű cég termékeihez, vezérlőpultjaihoz illeszkedik. A vezérlési rendszert képezi még egy back-up egység is, amely jelen esetben egy laptopon futó onPC szoftver. A lámpatestpark széles választékával lehetőség nyílik a legkülönbözőbb produkciók kiszolgálására. A felszerelt lámpatestek között megtalálható a konvencionális terület számos típusa egészen az 1200 W-tól a 2500 W-ig mind profil, mind PC és Fresnel lencsés kivitelben egyaránt (3. ábra). A hatáskeltő eszközöknél nemzetközileg szintén jól ismert gyártók vezető termékei szerepelnek mind a profil, mind a LED-es derítő jellegű lámpatest esetében (4. ábra).


3. ábra Színházi konvencionális lámpatestek


4. ábra Színházi intelligens lámpatestek

Témapark és tanösvény

A Barlangszínház mellett egy érdekes tanösvény is létesült. Itt befüggesztve elhelyezett állatmaketteket (bálna, cápa, delfin, tengeri tehén stb.) kellett kiemelő effektvilágítással ellátni. Erre a feladatra olyan speciális LED-es image projektort választottak, amelyben a megfelelő gobót kiválasztásával és az animációs tárcsa segítségével hullámzó víz hatását lehet imitálni, ezzel szimbolizálva azt, hogy a terület nagyon régen tenger alatt volt, és többek közt olyan állatok éltek itt, mint a kiállított tengeri élőlények.

Szerző: Kele Gábor

(A cikk a Villanyszerelők Lapjában jelent meg, közlése a kiadó engedélyével történt.)

Ez a dokumentum eddig 47 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.