Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Új megoldás gyújtószikra-mentes potenciálkiegyenlítéshez az OBO Bettermanntól
Frissítve: 2016. augusztus 16.
Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
Azokban a létesítményekben, amelyekben robbanásveszélyes csoportba tartozó anyagokat állítanak elő, dolgoznak fel, illetve raktároznak – mint például vegyipari vagy gázipari létesítmények –, biztosítani kell, hogy normál üzemi körülmények és előrelátható rendkívüli körülmények (pl. villámcsapás) esetén se alakulhasson ki olyan potenciálkülönbség, amely robbanást okoz. Éppen ezért a potenciálkiegyenlítéssel szembeni követelmények ezen létesítmények esetében különösen magasak.

Egyrészt a vonatkozó szabványok értelmében minden villamosan vezetőképes alkotóelemet be kell vonni a potenciálkiegyenlítésbe, a megfelelő keresztmetszetű vezetékkel. Másrészt biztosítani kell, hogy a csavaros vagy hasonló vezetékkötéseknél ne keletkezhessenek a robbanásveszélyes közeget begyújtó szikrák. Figyelembe véve, hogy az építményt (annak villámvédelmi rendszerét) érő villámcsapás esetén a potenciálkiegyenlítés feladatát ellátó vezetékeken és csatlakozásokon rendkívül nagy áram-igénybevétel jelenhet meg, ez a gyújtószikra-mentesség csak speciális szerkezetek alkalmazásával érhető el.

Az új, szabadalmaztatott, robbanásveszélyes területekre kifejlesztett Ex PAS potenciálkiegyenlítő sín megfelel ezeknek a feltételeknek. A szerkezet gyújtószikra-mentességét a legszigorúbb, IIC kategóriára vonatkozó követelmények alapján vizsgálták – ez az a kategória, amely a legkisebb gyújtóenergiát engedi meg. A vizsgálatokat 75 kA (10/350 µs) villámimpulzussal végezték, különböző anyagú csatlakozókkal. Ezek alapján az EX PAS védelmet biztosít minden robbanásképes gáz-levegő és gőz-levegő elegy esetén, amelyek az IIA, IIB, IIC kategóriába tartoznak, illetve minden robbanásveszélyes  por-levegő elegy esetén.

A potenciálkiegyenlítő sín az MSZ EN 60079-14 és az MSZ EN 62305-3 követelményeinek megfelelően az 1/21 és 2/22 Ex-zónákban alkalmazható. A szabadalmaztatott kialakítás UV-álló és halogénmentes szigetelő tartóbakokat tartalmaz. A csavarok meglazulása ellen rugós alátét véd.

Az EX PAS potenciálkiegyenlítő-sín biztonságos megoldást jelent a robbanásveszélyes létesítmények üzemeltetői számára. A termék az MSZ EN 62561-1 szerinti H osztálynak megfelelő bevizsgálással is rendelkezik. A potenciálkiegyenlítő-sín bel- és kültéren egyaránt alkalmazható robbanásveszélyes környezetben (1/21 és 2/22 Ex-zónák).

Az EX PAS potenciálkiegyenlítő-sín legfontosabb előnyei:
• Alkalmazható 1/21 és 2/22 besorolású Ex-zónákban
• A IIC  kategóriára, 75 kA-ig bevizsgált
• H osztály (100 kA) az MSZ EN 62561-1 szerint
• A csavarok meglazulása ellen rugós alátét védi.
• Anyaga korrózióálló (rozsdamentes acél)

(x)

Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Lászlófalvi József2016. szeptember 16 - 09:51:03
Tisztelt Olvasók!

Régebbi hozzászólásomban ezt próbáltam üdvözölni, hogy ezen a fórumon érdemi szakmai hozzászólást, javaslatot, észrevételt stb. lehet megírni. Ez épp ezen termék kapcsán is teljesül. Én továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy ha úgy gondolja/érzi, hogy van mit mit megosztania az olvasókkal azt nyugodtan írja le, hisz ezek a hozzászólások hasznosak.

Tisztelettel: Lászlófalvi József
Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Mészáros Tamás2016. szeptember 17 - 13:28:09
Tisztelt Cikkíró!

Meg tudja mondani, hogy ez robbanásvédelmi szempontból villamos vagy nem villamos gyártmánynak minősül? Mert ha villamosnak, akkor védelmi módnak és atex tanusításának kell lennie (amit a gyártó honlapján nem találok).

Köszönöm
Mészáros Tamás
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
e-villamos2016. szeptember 28 - 15:38:19
Az e-villamoson természetesen egy rövid hírt jelentettünk meg a termékről. Az OBO honlapján a DEKRA által kiállított ATEX tanúsítvány is letölthető, mely szerint a termék Ex „i” IIC tanúsítással rendelkezik. További információval az OBO ügyfélszolgálata szívesen áll az érdeklődő kolléga rendelkezésére, a 29/349 000 központi telefonszámon, vagy az info@obo.hu e-mail címen.

http://obo.de/article/display/de-de/potentialausgleichsschiene-fur-ex-zone-1-21-2-22-1.html
Ezzel a hozzászólással 1 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.