Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Iránymutatás kérése a 10/2016 (IV.5.) NGM rendeletben foglalt szerelői ellenőrzésre vonatkozóan
Frissítve: 2016. július 05.
Ez a dokumentum eddig 55 látogatónak tetszett  
A 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészség-ügyi követelményeinek minimális szintjéről valamint a 8/1981. (XII.27.) IpM rendelet A kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló rendeletek értelmezésével kapcsolatban kaptunk kérdéseket. A téma többek érdeklődésére számot tarthat, ezért a kérdéseket és a MMK ELT válaszait is közöljük.

Kérdés:

A 2016. 05. 05-től hatályos 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről valamint a 8/1981. (XII.27.) IpM rendelet A kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló rendeletek értelmezésével kapcsolatban kérem szíves iránymutatásukat, állásfoglalásukat.

A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) önálló gazdálkodással rendelkező költségvetési szerv, amely a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő és fenntartott, vagy működtetett ingatlanok üzemeltetési feladatait látja el. A hivatkozott ingatlanokban nevelési, oktatási illetve egyéb művelődési tevékenység zajlik.

Az NGSZ az üzemeltetési feladatok teljesítésébe szükség szerint külső vállalkozót von be.
A jogszabályi kötelezettségnek eleget téve évente elvégeztetjük a kéziszerszámok kötelező éves felülvizsgálatát, valamint ezzel együtt az egyéb elektromos berendezések, mint például a számítástechnikai (számítógép, iratmegsemmisítő, magnó stb.) és a háztartási gépek  felülvizsgálatát is. A felülvizsgálat során feltárt hibák javítását elvégezzük, elvégeztetjük a szükségesség, gazdaságosság figyelembe vétele mellett. (Természetesen azon esetekben amikor a javítás gazdaságtalan, vagy az eszköz feleslegessé vált ott a használatból kivonást követően selejtezési eljárást folytatunk le.)
A felülvizsgálatot követő javítások, illetve az elektromos berendezések egyéb meghibásodásához kapcsolódó javítási, a javítás megtörténtének tényét rögzítő követő dokumentumok kiállításával, illetve azok befogadhatóságával kapcsolatban a 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet  kérdéseket vet, vetett fel.

1. Az elektromos berendezések, eszközök (kézi szerszámok, háztartási gépek, informatikai eszközök) javítását ki végezheti? A javítást végző munkáltató felelőssége a szakemberek végzettségének ellenőrzése és a szakmai tudásuknak, képzettségüknek megfelelő feladat meghatározása, kiadása?

2. Az elektromos berendezések javításával együtt, illetve azt követően a javítást megrendelő fél felé az elektromos berendezés érintésvédelmi megfelelőségére vonatkozóan nyilatkozatot kell kiadni. Ki végezheti ezt az ellenőrzést?

3. A javítást követően elegendő a szerelői ellenőrzés és a szerelőnek milyen végzettséggel kell rendelkezni?

4. A szerelői ellenőrzés, ha jól értelmezzük a rendeletet, akkor nem igényel műszeres mérést, ellenőrzést?

5. Milyen tartalommal fogadható el a javítást követően kiállított nyilatkozat?

6. A nyilatkozatnak egy önálló dokumentumnak kell lenni, vagy elégséges az erre vonatkozó megfelelő tartalmú szöveggel rendelkező, kiegészített a szerelő által aláírt munkalap.

Válasz:

Bevezetésként szükséges megjegyezni, hogy a kérdésükben felsorolt eszközök (kéziszerszámok, háztartási gépek, informatikai eszközök) nem villamos berendezések, hanem villamos szerkezetek, azon belül villamos fogyasztókészülékek. Ezek közül a 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet (továbbiakban rendelet) 19.§ (6) a) szerint csak a villamos kéziszerszámok szerelői ellenőrzése kötelező legalább évenkénti gyakorisággal. Természetesen a felsorolt egyéb fogyasztókészülékek is vizsgálhatók az erre vonatkozó saját belső előírás, esetleg a kockázatértékelés alapján.

A konkrét kérdésekre válaszolva:
1. A villamos kéziszerszámok javítását erősáramú villamos szakember (általában villanyszerelő) végezheti.

Háztartási gépek javítását háztartási gépszerelő, vagy erősáramú villamos szakember végezheti.
Informatikai eszközök javítását az arra jogosító szakképzettségű szakember végezheti (ez több gyengeáramú szakképzettséget jelent).

Mindhárom fogyasztókészűlék csoport esetében az illetékes szakszerviz is végezheti a javítást.
A munkáltató felelőssége a megfelelő szakképzettségű munkavállaló alkalmazása, melyet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesíté-sekről a szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet ír elő.

2. A bevezetésben felsorolt villamos fogyasztókészülékek közül a rendelet csak a villamos kéziszerszámokra vonatkozik, azaz csak az érintésvédelmet is érintő javításukat követően, és az érintésvédelemre vonatkozóan intézkedik az ellenőrzésről (szerelői ellenőrzés) valamint a dokumentálásról (lásd. 5- 6. pont válasz).

3. Csak az érintésvédelmet is érintő javítást követően, szerelői ellenőrzés szükséges. A szerelői ellenőrzés meghatározását a rendelet 2.§ j) adja meg: „szerelői ellenőrzés: villamos gépen, berendezésen az érintésvédelem alapvető hibáinak kimutatása céljából, erősáramú villamos szakember által végrehajtott, műszeres mérést nem igénylő ellenőrzés”

4. Válasz a 3. pontban. (Szakmailag azonban ajánlott egy egyszerű szigetelési ellenállás
mérés, melyet szerelő is elvégezhet.)

5- 6.  A rendelet 19.§ (8) bekezdés meghatározza a tartalmat, ebből következik, hogy az önálló dokumentum legyen.

Budapest, 2016. június 26.

Mészáros Géza
Villamos biztonságtechnikai szakértő
MMK Elektrotechnikai Tagozat villamos biztonságtechnikai témafelelőse

Ez a dokumentum eddig 55 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.