Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az épületvillamos kiviteli terv
Frissítve: 2016. április 12.
Ez a dokumentum eddig 91 látogatónak tetszett  
A szakszerű, átgondolt épületvillamos terv alapján történő kivitelezés a biztosíték arra, hogy az Építtető érdekei érvényesülhessenek, a sok-sok anyagi és egyéb ráfordítás eredményeként elkészülő lakóépület tartósan a tulajdonos megelégedésére működjön, fenntartása gazdaságos legyen és megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amellyel az Építtető elindult, amikor egy ilyen beruházás megvalósítását elhatározta.

A cikk a Mérnök Újság 2016. március-áprilisi számának Construma mellékleteként megjelent anyag bővített változata, amely elsősorban a nem szakmai közönség számára íródott. Az e-villamoson önálló részenként tesszük közé az alábbiak szerint:

I. Az épületvillamos kiviteli terv
II. Az áramszolgáltatói hálózatra történő csatlakozás
III. Lakásvilágítás
IV. A modern villámvédelem jelentősége és sajátosságai
V. Napelemes megújuló energia hasznosítási lehetőségek a háztartásokban
VI. Épületautomatika – intelligens otthonok


I. Az épületvillamos kiviteli terv

A szakszerű, átgondolt épületvillamos terv alapján történő kivitelezés a biztosíték arra, hogy az Építtető érdekei érvényesülhessenek, a sok-sok anyagi és egyéb ráfordítás eredményeként elkészülő lakóépület tartósan a tulajdonos megelégedésére működjön, fenntartása gazdaságos legyen és megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amellyel az Építtető elindult, amikor egy ilyen beruházás megvalósítását elhatározta.

A kiviteli tervet a vonatkozó 266/2013. (VII.11.) kormányrendelet értelmében csak a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő, érvényes jogosultsággal rendelkező villamosmérnök tervező készítheti el. A tervező mérnök közreműködésére nemcsak a jogszabály betartása és a későbbiekben olvasható áramszolgáltatói hálózatra csatlakozás követelményei miatt van szükség, hanem azért is, mert a tervezési díj sokszorosan megtérül abban, ha gazdaságos, biztonságos, fejleszthető és jó minőségű épület készül.

A tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX.15.) Kormányrendelet rögzíti, ez tartalmaz formai és tartalmi követelményeket is. A tervdokumentációt címlappal, aláírólappal, tartalomjegyzékkel és tervjegyzékkel kell ellátni.

A dokumentáció része a szakági tervezői nyilatkozat is. A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy a kiviteli terv az építési engedélyezési tervvel összhangban van, illetve attól mennyiben tér el.

A villamos szakági műszaki leírás tartalmazza a villamos berendezés kialakításának fő elveit, az épület villamos felszereltségének részletezését.

A villamos kiviteli tervdokumentáció a műszaki leíráson kívül méretarányos tervrajzokat tartalmaz az épület valamennyi szintjének, valamint az épületen kívüli, a tervezés tárgyát képező területnek erősáramú és gyengeáramú villamos berendezéséről, hálózatáról is. 

1. ábra: Családi ház villamosenergia ellátása, Földszint villamos berendezés terve


A közcélú hálózattól, az építmény villamos energia ellátásának csatlakozási pontjától kezdődően – az elszámolási fogyasztásmérést is beleértve – fővezeték terven kell ábrázolni a hálózat elvi kialakítását. Ezen a terven – de a műszaki leírásban is – szerepeltetni kell az építmény beépített és egyidejű teljesítmény adatait, feltüntetve a hiba(érintés) védelem módját.

Szövegben és rajzon meg kell adni a csatlakozási és méretezési teljesítményeket, dokumentálni kell az elszámolási fogyasztásmérő-hely(ek) kialakítását. Szerepeltetni kell a tervezési terület különböző helyiségei, terei által meghatározott környezeti feltételeket, védettségre, villamos szerelésre vonatkozó követelményeket.2. ábra: Családi ház villamosenergia ellátása, Fogyasztásmérőhely egyvonalas kapcsolási vázlat


Dokumentálni kell a csatlakozó vezetékre, fővezetékekre vonatkozóan a terhelhetőségre és a feszültségesésre készült számításokat. A villamos elosztó berendezések kapcsolási rajzain fel kell tűntetni az áramköri kiosztást, a fáziskiosztással együtt. Meg kell adni az elosztók fő méreteit, az elhelyezésükre, felszerelésükre vonatkozó utasításokat. Távvezérlés, működtetés, mérés és szabályozás esetén ezek megoldásait áramút tervben, sémákban kell ábrázolni.

A tervnek tartalmaznia kell a külső és belső villámvédelemre, túlfeszültségvédelemre vonatkozó megoldásokat, rajzokat, leírásokat. A gyengeáramú (informatikai) rendszerek elvi kialakítását rendszerenként blokkvázlat szerű sémákkal, ezek készülékeinek alaprajzi megjelölésével fő nyomvonalaival, de készülék- és berendezés specifikus rendszertechnikai tervek nélkül kell elkészíteni.


 

3. ábra: Családi ház villamosenergia ellátása, Elosztó berendezés terve (részlet) és homlokképi rajz


A fentiekben meghatározott tervtartalmakra műszaki és mennyiségi adatokat tartalmazó tételes költségvetési kiírást kell készíteni. Árazott költségvetés a kötelezően szolgáltatandó költségvetési kiíráshoz külön megrendelésre készül.

A 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 9.§ (8) pontja szerint a fenti tartalmú tervdokumentációt aláírásával ellátva a tervezői nyilatkozattal együtt, szerződése teljesítéseként, a szerződésben meghatározott ellenérték (tervezői díj) kézhezvételekor adja át.

A tervezési szerződés teljesítését követően –külön megbízás alapján– a tervező közreműködhet a hatósági eljárásokban, a tervellenőrzésben, a tervdokumentáció versenyeztetésében, kivitelező részére történő vállalkozásba adásában és tervező művezetésben is.

Ez a dokumentum eddig 91 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Kondics Imre2016. április 30 - 15:00:00
Ha a méretlen betáplálás 25 A-es, biztos, hogy a 16 A-es és a 20 A-es leágazás arról üzemeltethető?

Ha a GEO tarifás leágazás vezérelt, hol a vezérlő?

Kár, hogy az elosztó berendezés rajza olvashatatlan!
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
SzabóB2016. május 12 - 13:12:17
Csatlakozok az előttem szólóhoz!
Az NH00 betéteket szelektivitásra méretezni kellene.
A C16 elé minimum 25A-est, a c16+C25 elé minimum 63A-es gL/gG dukál, vagy nem kellene macskázni, fel kell tolni 160A-esre őket, amit a túlfesz. levezető még elvisel.

"Ha a GEO tarifás leágazás vezérelt, hol a vezérlő?"
Talán a mérő maga intézi?aaa-replica
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Kondics Imre2016. május 13 - 13:34:52
Nem a mérő intézi! ez egy HFKV vevő.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Palanovics János2016. május 26 - 12:22:13
Bocsi, de MSZ 2364 ..... alapján (2003. 02.01.) a TN-S, TT, stb. az ENERGIA ellátási mód a számszerű adatokon túl. ÉV mód az a bizonyos 12 db. P.J.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Pintérné Kolb Dóra2016. július 08 - 11:55:59
Kedves Kollégák!
Segítenének értelmezni? Mert folyamatosan csörög a telefonom, de az új építési szabályzat családi házakra szerintem nem értelmezhető:

"A tervező által szükségesnek ítélt mértékben, melyek legalább tartalmazzák:

a) a hőellátás-hűtés-szellőzés és elektromos igény teljesítményadatait

kapcsolási vázlat szinten, termékmegjelölés nélkül,

b) az épület energetikai- és hőtechnikai, valamint villamos méretezését,

c) az épületgépészeti, az erős és gyenge áramú berendezések épületen belüli

elhelyezését, helyigényét -magyarul: nyomvonalterv?

d) szakhatósági és szolgáltatói engedélyt igénylő (telekhatáron belüli

vízellátási, szennyvíz-, és csapadékvíz elvezetési közmű-; gázellátási,

égéstermék elvezetési, szolgáltatói villamos hálózati csatlakozáshoz,

elszámolási fogyasztásméréshez szükséges) terveket és/vagy leírásokat.”
Állítólag mutattak az építészeknek valami Móriczka rajzot, a bojler, meg tűzhely bekötési rajzáról. De akkor mi van a többi fogyasztóval, ennek nincs így értelme. Valóban minden pici családi háznak mostantól kiviteli tervet kell csinálni?
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Horváth Ervin2016. július 21 - 21:09:47
Több mindennel nem értek egyet. Konzultáltamm több építéshatósági kollégával, az mmk-nak és többek között ide is írtam levelet, persze választ nem kaptam.
A 191/2009 Korm rendelet nem vonatkozik ezekre az építési munkákra, csak a 155/2016-os.
Tehát nem a 191/2009-ben taglalt kiviteli terv követelményeit kell teljesíteni, aminek a tervezési díját véleményem szerint nem is lehet érvényesíteni.
Részemről én készítek egy helyszínrajzot, amelyen a földszint van ábrázolva, a főbb villamos fogyasztókkal, fel van tüntetve a fogyasztásmérő, mért fővezeték, annak a méretezése, a főelosztó.
Műszaki leírás, ami kiviteli terv szintű és a főelosztó részletes többvonalas terve.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Pintérné Kolb Dóra2016. július 25 - 10:52:02
Nagyra értékelném, ha nem hagyna minket magunkra a tagozat, és véleményt nyilvánítana.
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.