Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A Debreceni Református Nagytemplom gyülekezeti terének világítás felújítása
Frissítve: 2016. február 22.
Szerző: Pelei Imre
Ez a dokumentum eddig 58 látogatónak tetszett  
A Debreceni Református Nagytemplom felújítása során a teljes erős-, és gyengeáramú villamos hálózat cserére, átalakításra került. A meglévő világítási berendezés helyett a gyülekezeti térben és valamennyi egyéb helyiségben új világítás készült, amelyet az alábbiakban mutatunk be.

1. Egy kis történelem

1.1. A Debreceni Református Nagytemplom, Debrecen legismertebb, emblematikus épülete. A jelenlegi épület helyén már a 12. században egy templom állt, ami az akkor három részből álló, később egységesülő település (Mesterfalva, Debreczun, Szentlászlófalva) temploma lehetett. Ennek helyére épült Debrecen kegyúri temploma: Szent András egyháza 1320 körül. A templom többször leéget a Debrecenben akkortájt sűrűn előforduló kisebb-nagyobb tűzvészekben. A Rákóczi szabadságharc idején többször feldúlták. Az 1802. június 11-én kitört tűzvész azonban a templom teljes pusztulását okozta. Mivel az épület helyreállítása a pusztulás méretére tekintettel reménytelen volt, a falmaradványokat elbontották. Az új templom (a jelenlegi Nagytemplom) építése 1805-ben kezdődött el :

1809: elkészült a falazat,
1814: befejeződik a főhajó boltozatának kialakítása, karzatok kialakítása,
1818: elkészül a keleti torony,
1822: megépül a nyugati torony, elkészül a belső berendezés

1.2. Az épület, elkészülte utáni legsúlyosabb károkat az 1944 szeptember 17-i bombázáskor szenvedte el amikor egy gyújtóbomba találat érte. Ennek során leégett a fő- és mellékhajók tetőszerkezete és a nyugati torony tetőzete. A helyreállítás 1948-ban fejeződött be. Azóta kisebb belső- és homlokzat felújítások történtek, valamint feltárásra kerültek „Szent András templom” és a „Veres-torony” épület körüli falmaradványai.

1.3. A templom egy 90 cm magas falazott teraszon áll, észak-déli irányú főhajója 38 m hosszú, 14 m széles, kelet nyugati irányú mellékhajója 55 m hosszú, 15 m széles, a főhajó és a mellékhajó keresztezésében lévő kupola belső magassága 21,7 m, a tornyok magassága 61 m. A gyülekezeti tér befogadó képessége kb. 2500 fő. A Debreceni Református Nagytemplom hazánk legnagyobb alapterületű-, és ezért legtágasabb belsőterű református temploma.

2. A felújítás célja

2.1. A Református Egyház nyertes pályázata keretében a Debreceni Református Nagytemplomban turisztikai célú fejlesztésre került sor. Ennek része az épületlátogatók általi bejárhatóságának biztosítása, a gyülekezeti tér alkalmassá tétele az istentiszteleteken-, egyéb vallási rendezvényeken túl, más kulturális események megtartására.

2.2. A felújítás során a teljes erős-, és gyengeáramú villamos hálózat cserére-, átalakításra került. A meglévő világítási berendezés helyett a gyülekezeti térben-, és valamennyi egyéb helyiségben új világítás készült.

3. A gyülekezeti tér felújítás előtti világítási berendezése

3.1. A felújítás előtt a gyülekezeti térben fémhalogén lámpás fényvetőkkel és fénycsöves „rejtett” világítással kialakított indirekt világítás működött. Ez nem tudta kielégíteni az istentiszteletek, koncertek és egyéb rendezvények rendezvényenként-, és azon belül időben is változó világítási igényeit (nem volt lehetséges az egyes világítási csoportok gyors be-ki kapcsolása, szabályozhatósága). Ezen felül a meglévő berendezés oszlopfejekre telepített világítótestei megjelenés szempontjából is elfogadhatatlanok voltak.
 
3.2. A felújítás előtti világítási berendezés mennyiségi-, és teljesítmény adatai:


A gyülekezeti térben mérhető átlagos megvilágítási szint 1,00 m magasságban ~230 lx volt.

A világítás kapcsolása a gondnoki szobából kézi kapcsolókkal történt 3 fokozatban.

4. A felújított világítási berendezés

4.1. Az új világítási berendezés tervezése előtt megpróbáltuk kideríteni, hogy a templom 1822-es átadásakor és az azt követő időkben hogyan oldották meg a mesterséges világítást. Sajnos erre vonatkozó adatokat csak az 1960-as évektől kezdve találtunk. Az 1822 – 1960 közötti időszakban az általunk felkutatott leírások nem tettek említést a mesterséges világításról! Nagybányán található a Debreceni Nagytemplom 1809-ben elkészült „előképe”: a torony kísértetiesen hasonlít a debreceni épületéhez. A lényegesen kisebb belsőtérben hasonló hangulat fogad, mint a Debreceni Nagytemplomban, itt a világítás a mennyezeti boltövekről lefüggesztett csillárokkal van megoldva. Debrecenben a csillárok létezésére a korabeli leltárakban, leírásokban utalás nem történik, ma a helyszínen sem lelhető fel olyan szerkezeti elem, ami csillárok függesztésére, falikarok rögzítésére szolgálhatott. Az 1950-es években jelent meg az oldalfalakon, pillérfejeken a rejtett és indirekt (izzós fényforrású) világítás. Ez később fénycsöves világító testekre cserélődött, majd 2001-ben alakult ki a jelenlegi berendezés.

Mivel történelmi alapot nem találtunk a jelenlegi világítási berendezéstől eltérő rendszer kialakításának indoklására, és a megrendelő is az indirekt világítást igényelte (a kapcsolhatósági, szabályozhatósági hiányosságok kiküszöbölésével), ezért az indirekt világítási módot választottunk úgy, hogy az egyes kiemelt területeken kiemelő világítást is létesítettünk (szószék, Úr asztala, kiállított tárgyak).  A szabályozhatóság, rövid felfutási idő, élettartam, jó hatásfok követelmények kielégítése végett a LED fényforrású világító testek alkalmazása mellett döntöttünk. A gyülekezeti tér „ideális” az indirekt világítás létesítésére mivel a mennyezet, oldalfalak hófehér festéssel vannak ellátva, a térben csak kisebb területeken jelenik meg alacsonyabb reflexiójú felület (orgona, szószék és környéke). A világító testeket a gyülekezeti térben markánsan megjelenő pillérek fejrészén-, valamint az átjárók fölötti boltívek induló magasságában lévő párkányokon helyeztük el.

4.2. A LED fényforrású keskenyen és szélesen sugárzó fényvetőket, LED csíkokat, vonalas LED lámpákat kívántunk alkalmazni.

4.3. Az egyes elképzelt részmegoldásokat (világítótest fajta, elhelyezés) a tervezés során helyszíni próbavilágítással ellenőriztük. A berendezés kialakításakor fontos szempont volt a szerelés-, beállítás-, karbantartás miatti hozzáférhetőség biztosítása.
 
4.4. A világítás tervezését a DIALUX világítás méretező programmal végeztük. Az általános világítás esetén a fenntartandó átlagos megvilágítási szintet (a megrendelő igényének megfelelően) 300 lx-ban határoztuk meg. A modell-számítások során kiderült, hogy kizárólag indirekt világítással ezt az értéket csak olyan nagyszámú világítótesttel tudtuk volna elérni, ami nem fért volna el az oszlopok párkányain. Ezért 12 darab direkt világítót is elhelyeztünk a négy központi pilléren. Így az indirekt világítással biztosítható kb. 170 lx átlagos megvilágítást 300 lx-ra tudtuk növelni.

4.5. A megvalósított, új világítási berendezés mennyiségi-, és teljesítmény adatai:


A felújítás előtti világítási berendezés beépített teljesítménye 7,8 kW volt. Ehhez képest az új világítási berendezés teljesítmény igénye ~27%-kal kisebb, viszont nőtt a világítótestek darabszáma.

4.6. A próbavilágítások során többféle színhőmérsékletű: 2700°K, 2900°K, 4000°K-os fényforrást próbáltunk ki. A látvány alapján a 2900°K színhőmérsékletű fényforrások alkalmazása mellett döntöttünk. Így a gyülekezeti tér valamennyi világítótestében ilyen fényforrásokat helyeztünk el. A megrendelő nem igényelte a gyülekezeti tér egészére kiterjedő változtatható színű világítást, ezt túl színpadiasnak, vásárinak tartotta. Azonban a fő pillérek pillérfejeinek megvilágítására célszerűnek tartotta a színes világítás lehetőségét, a hangulatváltások jelzésértékű megjelenítése céljából. Ezért ide RGB-s LED fénycsíkok kerültek elhelyezésre.

4.7. Az új világítási berendezés létesítésének egyik célja volt, hogy különböző rendezvények változó világítási igényeit rugalmasan ki lehessen elégíteni. Ezért a berendezést 14 db, egymástól függetlenül kapcsolható-, a -vitrin világítások kivételével- fényszabályozható csoportra, „kapcsolási csoportra” osztottuk. Ezzel nagyszámú világítási variációt tudunk előállítani.
A világítási berendezés bus rendszerű vezérléssel készült. Lehetőség van 10 darab előre beállított világítási kép több helyről-, egy-egy gombnyomással történő előhívására. Az egyes képek közötti váltás beállítható időtartamú, „folyamatos átmenettel” történik. Ezzel a jelenlévők számára komfortos módon, szinte észrevétlenül változik a világítási kép. A kézi beavatkozó eszközöket három ponton helyeztük el:

- 1. a gondnoki szobában (a megrendelő kérésére)
- 2. a gyülekezeti térben az Úr asztala közelében
- 3. a szószékben.

Így a szertartások alatt az azt vezető lelkész egyszerűen változtathatja a világítási képet a szertarás igényeinek megfelelően. Egyéb rendezvények esetén a rendezvény technikusa a földszinten, az Úr asztala közelében elhelyezett kézi beavatkozó tasztatúráról válthatja a világítási képeket az aktuális igényének megfelelően. Üzemeltetői igény esetén lehetőség van arra is, hogy a világítás vezérlés a hangosítás vezérlésével összekötésre kerüljön (további csatoló eszköz beépítésével).

4.8. A felújítási munka 2013. novembere és 2014. májusa között zajlott le. Az üzembe helyezés után e nagy jelentőségű műemlékünk világítási berendezése (és egyéb, a felújítás során kialakított funkciói) magas szinten szolgálják ki a hitéleti és a látogatói igényeket.

Debrecen, 2015. november 25.
Pelei Imre

Ez a dokumentum eddig 58 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.