Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Bonyolított építési engedélyezés?
Frissítve: 2016. február 10.
Ez a dokumentum eddig 30 látogatónak tetszett  
Mangel Zoárd, épületgépész mérnök kollégánk foglalta össze véleményét a Magyar Mérnöki Kamara Lázár János miniszterhez írt nyílt levelével kapcsolatban: szerinte a Kamara kritikája nem jogos, sőt, árt a szakmának!

Tervezői vélemény a Kamara Lázár Jánoshoz címzett levelével kapcsolatban, ami az egyszerűsített építésengedélyezési eljárásról szól.

A levél meglepetésként ért.

Van egy online weboldalunk - a villamos tervező kollégáknak is van -, ahol a levél elküldése előtt jó lett volna közkincsé tenni a tartalmát.

A levél tartalmának kritikája részemről a következő:

Előzmények, azaz a múlt (a leírtak természetesen csak a 300 m2-nél kisebb családi házakra vonatkoznak):

A mai tervezési gyakorlatot a következő elemekre lehet bontani:

1. Előkészítés, vázlatterv. Ebben a fázisban a gyakorlatban a legritkább esetben vesznek szakági tervezőt igénybe, a közmű csatlakozásokat kivéve nem is biztos, hogy szükség van erre egy családi háznál, legfeljebb egy koncepciós beszélgetésre van szükség.

2. Építésengedélyezési terv. Megállapíthatjuk, hogy a korábbi eljárás rendben volt ugyan elvárás a szakági műszaki leírásokkal kapcsolatban, de ennek semmi valódi hatása nem volt, ráadásul semmi számonkérés nem volt e tekintetben, azaz a kiviteli terv nyugodtan eltérhetett az engedélyezési terv műszaki leírásától, nem kérte senki számon, az engedélyező hatóság ráadásul nem is értett hozzá.

3. Kiviteli terv. Vagy készült, vagy nem. Én azt szoktam mondani, hogy mindig készül „kiviteli terv” csak az a kérdés, hogy ezt egy hozzá értő szakember dokumentáltan készíti-e el, ami számon kérhető, vagy, egy nem, vagy részben hozzáértő, dokumentálás nélkül, fejben, esetleg minden féle papírvázlatokon.

4. Innen jönne a kivitelező kiválasztásában történő segítség, tervezői műszaki minőség ellenőrzés, tervezői művezetés, a beüzemelésben, átadás-átvételben való részvétel. No, ez 99,9% százalékban el van felejtve ebben a szegmensben, még sokkal nagyobb projekteknél is ritka a folyamat végig vitele.

És most jöjjön a levél három pontjának értékelése:

1. A rendelet nem súlyosbítja a kiviteli tervekkel kapcsolatos követelményeket, mert az építésengedélyezési dokumentáció eddig sem késztetett önmagában senkit kiviteli tervre. A kiviteli tervekkel kapcsolatos jogszabályok érdemben nem változtak. Ezért ebben a pontban felsorolt problémák jogilag nem állják meg a helyüket! Az, hogy más jogszabályokat miként kellene ésszerűen megfogalmazni, hogy mihez kell kiviteli terv, nem az említett jogszabály problémája.

2. Az energia hatékonyság és a költségbecslés, valóban nagyon fontos. Azt viszont kijelenthetjük, hogy ezeknek a problémáknak a megoldásához meglehetősen kis mértékben járult hozzá az építésengedélyezési eljárás – talán csak annyit, hogy kellett egy energetikai számítás, ami közvetve feltételezte, hogy némi ismeretanyag eljutott az építtetőhöz, de semmire sem volt garancia. A hatóság pedig 30 éve csak kipipálja ezt a fejezetet, megvan, nincs meg.

3. A harmadik pont meg engem kifejezetten aggaszt, sőt felháborít. Azon háborgunk, hogy felelősséget kell vállalni a terveinkért? Na, ne már! Talán eddig nem kellett? Azt meg hogy gondolja a Kamara, hogy az államigazgatáson megspórolt pénzt mi kapjuk meg?

Összefoglalva:

- Összességében elhiszem, hogy a Kamara jót akart.
- Ettől függetlenül a levél megközelítésével nem értek egyet, elhibázottnak látom és elhatárolódom tőle.
- A véleményem az, hogy ez a levél ront a Kamara tárgyalási pozícióján.
- Egy Lázár János képességű politikus ízekre szed minket egy ilyen levél után!

Amit lépnie kellene a Kamarának:

1. Lobbizni, hogy a 191/2009-es jogszabály kiviteli tervekre vonatkozó ésszerű definitív elvárásai legyenek. Itt sem szabad elvetni a sulykot, érteni, érezni kell a magyar realitásokat.

2. Olyan marketing kell, ami a hétköznapi emberek számára érthetővé teszi, miért kell már a kivitelezés előtt egy csomó pénzt kiadni a tervezésre.Fontosabb lenne erre költeni, mint sok minden másra, mivel a széttöredezett tervezői társadalom erre nem képes, ha a Kamara igazi közös szervezetünk lenne, ebben tudna segíteni. A marketing egy igen speciális szakma, egy Coca-Colából világcéget tudott csinálni!

Ha valaki most azzal jön, hogy a Kamara szerint mi az engedélyezési terv gépész és elektromos műszaki tartalma, akkor annak be kell látnia, hogy jobb lenne a valóságból és nem ábrándokból kiindulni, azaz az engedélyezési terv gépész és villamos tervfejezete nem befolyásolta eddig sem az épület minőségét. Az engedélyezési terv a gyakorlatban az építészek elé állított hatósági akadály volt, nem gépész és elektromos probléma.

A levélben említett 191/2009-es jogszabályban érdemi módosítás nem történt, hiszen eddig 30 kW hőtermelő felett gépész, 7 kW felett villamos kiviteli terv, a mostani csak kiegészíti a 300 m2-es alapterülettel, de ugyan vajon melyik 300 m2-es családi ház éri el ezt a hőigényt – hát egyik se, azaz gyakorlatilag nincs változás.

Azoknál a házaknál, ahol volt korrekt kiviteli tervre való hajlandóság, jellemzően eddig is volt gépész, elektromos előkészítés és ennek nem az „engedélyezési terv” volt az oka, és ott most is lesz.

Ez a dokumentum eddig 30 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.