Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Levél Dr. Lázár János részére
Frissítve: 2016. február 02.
Ez a dokumentum eddig 24 látogatónak tetszett  
Az alábbiakban adjuk közre Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszternek küldött az „Épületgépészet és épületvillamosság a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben” tárgyban, Barsiné Pataki Etelka, az MMK elnöke által írt levelét.

A levelél Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, továbbá Dr. Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára és Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára részére is megküldésre került.

Kedves Miniszter Úr!

Az előző év utolsó napjaiban jelent meg a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet, amely a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építésére vonatkozó - 2016. január 1. napján hatályba lépett - szabályokat tartalmazza. A szabályozás célja a bürokrácia csökkentése a meghatározott építkezések körében.

A Magyar Mérnöki Kamara teljes mértékben támogatta és támogatja a bürokratikus eljárások egyszerűsítését. Ugyanakkor a Magyar Mérnöki Kamara 2016. január 5-én állásfoglalásával és e levélben is határozottan tiltakozik az ellen, hogy a minőség és a korszerűség a bürokratikus eljárások egyszerűsítésének áldozatául essen.

1. A Kormány ezeket az egyszerűsítéseket eredetileg - mind a 1032/2015. (1. 30.) Korm. határozatában, mind pedig az 1567/2015. (IX.4.) Korm. határozatában - a legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépületekre kívánta bevezetni. A korábbi szabályozás szerint 300 m2 alapterület alatt az épületgépészeti és épületvillamossági műleírást tartalmazó engedélyezési terv szolgált a kivitelezés alapjául, épületgépészeti és épületvillamossági kiviteli tervet csak meghatározott műszaki feltételek esetében kellett ezekre az épületekre készíteni. Már ezzel sem értettünk egyet. A hivatkozott 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet azonban súlyosbította a helyzetet: a tervezési követelményeket tovább lazította, és kétszeres épületnagyságra - 300 négyzetméterre - úgy terjesztette ki, hogy e szakágak még említésre sem kerültek.

2. Az energiahatékonyság érvényesülése, annak rezsicsökkentést hosszútávon alátámasztó hatása és az uniós követelmények teljesítése, az „okos ház” elektronikus rendszereinek használhatósága és az építési költségek megtartását garantáló költségbecslés csak megfelelő terveken keresztül garantálható, függetlenül attól, hogy azt önálló tervezők vagy kivitelezők teljesítik. Különösen nem, ha az igénylő családalapító fiatalok annak a nemzedéknek a tagjai, akik már ismerik az állandóan megújuló technológiák által biztosítható életminőséget.

3. Az új szabályozás jelentősen csökkenti a hatóság felelősségét és munkáját, így költségeit is, továbbá időmegtakarítást céloz meg. Ugyanakkor lényegesen megnöveli a tervező felelősségét és munkájának jelentőségét, és nem számol azzal, hogy a bürokratikus időmegtakarítás megnöveli a tervezésre szánt időt! A Magyar Mérnöki Kamara határozottan tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely ezt a felelősséget és többletterhet a tervezési kritériumok lazításával kívánja megoldani, ráadásul a hatóságnál felszabaduló költségeket sem csoportosítja át a tervezésre. Ilyen feltételekkel felelős tervezés nem vállalható.

Kérem miniszter urat, hogy a fentieket a Kormány döntéseinek előkészítése és meghozatala során szíveskedjen figyelembe venni. E szempontoknak a Kormány döntéseiben való érvényesülése nélkül a Magyar Mérnöki Kamara nem lát lehetőséget a mérnöki felelősség vállalására.

Üdvözlettel,
Barsiné Pataki Etelka, az MMK elnöke

Budapest, 2016. február 2.

Ez a dokumentum eddig 24 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.