Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
Frissítve: 2015. december 09.
Ez a dokumentum eddig 15 látogatónak tetszett  
Jelentősen átdolgozva és korszerűsítve megjelent a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása. Az „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” címmel megjelent új kiadvány fejezeteit neves szakemberek jegyzik. Átfogó, jól felépített tartalmával nemcsak az ismeretek bővítését és a meglévő tudás korszerűsítését szolgálja, de a mindennapi munkavégzés során is hasznos segítőtársa lehet a villamosipari vállalkozóknak és a villanyszerelőknek. A kiadványt Novothny Ferenc és Jáni Valéria előszavával, Kádár Aba ajánlójával, valamint a tartalom ismertetésével mutatjuk be.

Előszó

A 2015-ben megjelenő „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” hiánypótló, szakmai tájékozódást biztosító műszaki könyv. Egyes országokban évente adnak ki a kisfeszültségű villamos szerelés témakörében szakkönyveket, azaz folyamatosan korszerűsítik a kézikönyvsorozatokat. Teszik ezt mindazért a gyors változásért, amely ma itt, Európa közepén az előírás-változásokat (szabályzatok, szabványok) és a gyors, folyamatos technikai fejlődést jellemzi. Az informatika, a számítástechnika, a kommunikáció forradalma, a környezetvédelem, mind-mind komoly hatással van az energetikai – vagy ahogy régebben neveztük, az „erősáramú” – berendezésekre.

Igazából ma már csak komplex berendezésekről, létesítésről beszélhetünk, gondoljunk csak pl. az osztott intelligenciájú villamosenergia-ellátásra. És akkor nem is említettük az új anyagok és technológiák megjelenése okozta változásokat. Mindez alaposan indokolja egy eligazodást biztosító kézikönyv megjelenését. E kézikönyv igyekszik ismertetni a tárgyalt témakörök jelenlegi helyzetét, a vonatkozó jogszabályokat és szabványokat, szakmai megoldásmódokat, hogy kellő tájékozottsággal tudjuk felmérni a helyzetet, és döntést tudjunk hozni, hogy merre induljunk a mélyebb szakmai ismeretek elsajátításához. Sajnos nincs jó hírünk – sok információ már csak idegen nyelven érhető el. Ezért is értékes ez a magyar nyelvű kiadvány. A szerzők nem voltak könnyű helyzetben, temérdek a változás és korlátozott a terjedelem. A megjelenés évében is az egész iparágra kiható döntő változásokat élünk meg, ezért is nagy szó a naprakészségre való törekvés. Külön értéke e könyvnek a hatósági, engedélyeztetési oldal szempontjainak megjelentetése, amely a gyakorló szakemberek számára nyújt pótolhatatlan információkat. Változnak a szakkifejezések, ezekre is rávilágít a könyv végén egy apró fejezet.

Bízunk benne, hogy hasznos lesz e kézikönyv forgatása, előnyös, hogy a fejezetek önállóak, nem épülnek egymásra, így könnyű eligazodni a tartalomjegyzék alapján. Minden olvasónak sok sikert kívánunk szakmai munkájában, és reméljük, hogy a most útjára bocsátott „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” hasznos segítőtársa lesz.

Dr. Novothny Ferenc szakszerkesztő                        
Jáni Valéria szerkesztő
 Kádár Aba ajánlása a Elektromosipari szakemberek kézikönyvéhez
 

A kisfeszültségű berendezések szakmai megoldásai ma már – szerencsére – igen gyorsan fejlődnek. Az új megoldások nem csupán számtalan lehetőséget nyújtanak, de más követelményeket is támasztanak, nem csak az új, de a meglévő berendezésekkel szemben is. Nem is olyan régen egy-egy szakkönyv éveken, akár évtizedeken át is kiválóan használható volt. Szakmánk mai fejlődési sebessége mellett ez ma már elképzelhetetlen. Éppen ezért időről időre átdolgozott kiadványok szükségesek a szakmai ismeretek szinten tartásához, az újdonságok megismeréséhez, a legújabb megoldások elsajátításához. Jelen könyv sem a halhatatlanságra pályázik, csupán az olvasók napi munkáját kívánja segíteni. Az évek során persze a szerzőgárdák is változnak, felfrissülnek. Csupán egy dolog változatlan: a cél.

 A könyv célja ma is az, hogy ismeretanyagával a villanyszerelő-társadalom naprakész állapotban tarthassa tudását. Természetesen nem minden ismeretre kiterjedő tankönyvről van szó, bár a kezdők, a tanulók is haszonnal forgathatják. A gyakorló szakemberek pedig – segítségével komoly szakmai ismereteik és gyakorlatuk mellett – lépést tarthatnak a szakma gyors fejlődésével.

 A szakma szabványai, előírásai is folyamatosan változnak, a jogi környezet is formálódik. Ha tetszik, ha nem, ezt is nyomon kell követni! Ezért a könyv végén ezzel is foglalkozunk.

Szerkesztőgárdánk nevében minden Olvasónknak jó munkát és sok sikert kívánok, s szeretném, ha ebben a most útjára bocsátott szakkönyv is gyakran forgatott segítőtársuk lenne.

Kádár Aba, a szerzõgárda „doyenje”


Tartalom:

1. Elméleti alapok (Kádár Aba)

2. Lakóépületek villamos berendezése (Dely Kornél)

3. Készülékek (Dr. Kemény József)

4. Világítástechnika (Jáni Józsefné, Molnár Károly Zsolt)

5. Tartalék áramforrások (Kóra István)

6. Fázisjavítás (ifj. Hunyadi Sándor)

7. Épületautomatizálás (Balogh Zoltán, Dr. Kovács Károly)

8. Megújuló energiaforrások (HMKE) (Dr. Kádár Péter)

9. Túláramvédelem (Dr. Kemény József)

10. Áramütés elleni védelem (Dr. Novothny Ferenc)

11. Elektromágneses összeférhetőség (EMC) (Dr. Kovács Károly)

12. Villám- és túlfeszültség-védelem (Dr. Kovács Károly, Szijártó Gábor)

13. Tűzvédelem (Kruppa Attila)

14. A műszaki szabályozás eszközei (Arató Csaba, Murvai István)

15. Fontosabb szakkifejezések


További információk a könyvről: info@elektroinstallateur.hu

Ez a dokumentum eddig 15 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-03-20 20:51:06,

Radványi László: Tisztelt Kollégák! Én a fentebb említett kormányrendeletnek estem áldozatául, s lassan 1 éve keresem [...]
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
2017-03-07 14:01:56,

kismiska: abba kéne hagyatni ezt az ész és értelem nélküli rendelet-módosítgatásokat! Már követhetetlen, mikor-miért-miként [...]
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. március 20.)
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
Tovább
Kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnököt keresnek
(2015. február 27.)
Békés megyei vizműtelepek épitéséhez keresnek kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnök szakembert, projektvezetői munkakörbe. Jelentkezés a 06/70 624-3707 számon.
Tovább
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.