Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Szép új energiavilágunk…
Frissítve: 2015. december 02.
Szerző: Dr Novothny Ferenc
Ez a dokumentum eddig 41 látogatónak tetszett  
Az energiaváltás közeledik, azonban nem csak az energiahordozók változnak! A villamosenergia-piacon meghatározók lesznek a „Prosumer”-ek. Ez a kifejezés az angol Professional és Consumer szavak összevonásával keletkezett, és azokra utal, akik nemcsak fogyasztók, hanem termelők is! A Prosumerek a piac egy részének meghatározó tényezőiként jelennek meg, és úgy tűnik, ezzel együtt megjelenik a villamosenergia-piacon a zűrzavar.

Az tapasztalható, hogy az energiapiac jelenlegi résztvevői nem „hangolódnak” egymáshoz. Egyik oldalon vannak a váltakozó áramú villamosenergia-áramlás törvényszerűségei szerinti résztvevők, a Prosumerek, a másik oldalon pedig a hagyományos áramszolgáltatók (Hálózati engedélyesek). Az egyik oldalon az új termelési és fogyasztói struktúra támogatói, a másikon a hagyományos energiastruktúra bástyái, akik a hagyományos struktúra továbbfejlesztésében látják a jövőt. Hiába optimális gazdaságilag a hagyományos villamosenergia-termelés, a villamosenergia-ellátás számára új működési modellt kell kidolgozni.

Közlekedési példát alapul véve, az autó perspektivikusan a legkisebb hatékonyságú megoldás, hiszen a nap 23 órájában áll. Mégis aki teheti, autózik, mert egyéni igényeket elégít ki és kényelmet ad. A felhasználók, a fogyasztók az autó mellett döntenek.

Hasonlóképpen a jövőben a felhasználók egyre nagyobb száma dönthet a decentrális energiatermelés mellett. A „Prosumer” szó éppen ezeket a felhasználókat jellemzi, akik nem csak fogyasztanak, hanem decentrális termelőként is jelentkeznek. Számos napelemes erőmű üzemeltetője, illetve ipari vállalat vált az utóbbi időben „Prosumer”-ré (1. ábra).


1. ábra. Technischen Universität Wien 332 kWp napelemes berendezése

Németországban az energiafordulat tény, az emberek nem akarnak atomenergiát, és számukra a klímavédelem elsőrangú kérdéssé vált. Sőt, hogy a hálózati áramszolgáltatástól minél függetlenebbek legyenek, már társasházak sorába építik be a tározókapacitást is. A számos tulajdonos Prosumer, mint állampolgár politikai téren is egyre hangadóbb szereppel bír. Az individuális szabadságra való törekvés nem csak az autózásban jelenik meg, hanem az épületre felhelyezett napelemekkel az energiaellátásban is.

Jönnek a nagy áramszolgáltatók

Németországban egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy hogyan tervezik a nagy áramszolgáltatók jövőre szóló üzleti modelljeiket. Az Ernst & Young cég egy felmérésben arról kérdezte meg a német közmű szolgáltatókat, hogy a közeljövőben melyik üzleti területnek tulajdonítanak kiemelkedő jelentőséget. A legtöbben (több mint 80%) elsőre a megújuló energiaforrásokat nevezték meg. Csak ezután következett az energiahatékonyság (60%), majd a konvencionális energiatermelés decentralizálása (50%), és végül 40%-ot kapott csak a szerződéses szolgáltatás, azaz a virtuális erőművek területe.

Úgy tűnik tehát, hogy a megújuló energiaforrások lesznek a német energiaszolgáltatók azonnali „mentőövei”. Egy egyszerű gazdasági áttekintés rávilágít arra, hogy ez az üzletág éppen annyit hozhat, mint az árameladás. Németországban a megújuló energiaforrások üzletág befektetései 25 milliárd eurót tesznek ki. Ebből lehet a hagyományos energiaszolgáltatás kieső bevételeit kompenzálni! És ki kaparinthatja meg ezt az üzletet?

Azoknak a vállalatoknak, amelyek eddig napelemes rendszerek eladásával foglakoztak, a jövőben komoly konkurenciával kell számolniuk, ugyanis új szereplők jelennek meg a színen. Az új belépőknek is szükségük lesz ugyan „installateur-ökre”, de a keretfeltételek megváltoznak! Például az E.ON társaságot mintául véve, az létrehozott egy olyan leányvállalat-csoportot (Kornzerntochter EON Energie Deutschland GmbH), amely a törvények figyelembevételével levált a hálózati engedélyesről, átvett 6 millió fogyasztót, és az anyavállalat oda szervezte át a napelemes (PV) értékesítést is.

A vállalkozás sikerét abban látják, hogy főként az ipari területekre koncentrálnak, amelyekkel hagyományosan is kedvező szerződéses kapcsolatban állnak (2. ábra). Az ipari fogyasztók árszerkezetének és terhelési profiljának ismeretében kedvező ajánlatokat tehetnek olyan napelemes beruházásokra, amelyeknek kedvező a megtérülése. Ezzel a magánfelhasználók mellett megjelenik az ipari szegmens is.


2. ábra. Ipari terület napelemes berendezése

A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg általánosan tíz ajánlatra jut egy sikeres szerződés, addig az ipari szegmensben minden negyedikre. További előnyt jelent, hogy nagykereskedővé válnak, valamint még kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek például a monitoring-rendszer ajánlatokkal, amely a privátszférában költségesnek ígérkezik.

Ugyanez a helyzet a tárolókapacitás ajánlatba való bevonásával is. Így a nagyvállalat az általa szállított nagyberendezésekre szolgáltatásként távfelügyeletet, riasztást, sőt hibaelhárítást is nyújthat.

Kitekintés a tengerentúlra

Az Amerikai Egyesült Államokban olyan nagyvállalatok, mint a Solarcity, a Sunrun vagy a Sungevity komoly előkészületeket tettek, hogy értékesítési szervezetük sikeres lehessen. Csak egymaga, a 2006-ban alapított Solarcity 30 millió eurót invesztált az üzletágba, és számos pénzügyi lehetőséget ajánl a magántulajdonosok házainak tetőin elhelyezhető, általa telepítendő napelemes erőművekre.

A napelemes rendszer távfelügyelettel ellátott lízingelésére is lehetőség van. Az elmúlt évben – saját adatszolgáltatása szerint – több mint 500 MW naperőművet létesített, többnyire kisebb berendezésekkel, és idénre már 1 GW a terv. Csak áprilisban jelentkezett egy multimilliárdos alapítványi program, amely hitelezi egy 300 MW-os ipari berendezés megépítését. Felvetődik a kérdés „Miért nincs ilyen Európában”?

Az egyik ok lehet az, hogy Amerikában olyan üzleti modellt fejlesztettek ki, amellyel a vásárló berendezést létesíthet, és akár már az első naptól kezdve megtakarítást érhet el, anélkül, hogy pénzhez kellene nyúlnia. Csak a Solarcity egymilliárd dollárt gyűjtött össze, hogy lízing és felszerelésbérlet formájában előfinanszírozza a létesítést.

A másik igen lényeges különbség az okos mérés bevezetése (Net-Metering), azaz a megtakarítás azonnali realizálása: a „napáram” betápláláskor a mérő egyszerűen „visszafelé forog”. Ezzel egyidejűleg a harmadik előny az, hogy a hálózatot korlátozás nélkül használhatja tárolókapacitásként a Prosumer.

Európai előfinanszírozás

Az előfinanszírozás tekintetében Európában körültekintve, az áramszolgáltatók szerepére lehet számítani – piaci részesedésük megőrzése érdekében –, elsősorban azokban az országokban, ahol lemondtak az atomenergiáról, ill., ahol előtérbe kerül a környezetvédelem. A másik jelölt az autógyártás iparága, a nagy konszernek, a villamos autók, valamint azok töltő- és tárolókapacitásainak kiépítésével.

Új erőműpark

Az új erőműpark természetesen nem csak „Prosumerek”-ből áll. Számos írás jelent meg olyan új energetikai megoldásokról, amelyeknél a hő- és a villamosenergia-termelés együtt fejlődik. És bár óriásiak a törekvések az autark energiaellátás irányában, közel sem állítható, hogy ez meghatározó lesz a jövőben. A villamosenergia-hálózat átviteli kapacitásának legutóbbi fejlesztése szerves része az új energiaforrások rendszerbe illesztésének. Az új erőművek egy része naperőmű, amelynek létesítésére és alkatrészeinek előállítására új iparág fejlődik. A megújuló energiaforrásoknak csak egy része lesz napelempark, a szél- és biogáz erőművek tározókapacitásokkal együttműködve szintén jelentős teret képviselnek.

Az, hogy a szükséges energiamix hogyan áll össze, ma láthatóan régiónként különbözik. Számos tudós foglalkozik olyan szimulációkkal, amelyek választ adhatnak arra, hogy hogyan működtethetők a rendszerek egyre nagyobb megújuló energiaparkkal. Egyes régiókban arányuk már ma is meghaladja az 50%-ot.

Számos feladat vár a szakemberekre, mind a rendszerirányítás, mind a rendszerüzem, valamint a hálózatfejlesztés, továbbá az új típusú megújuló energiatermelés és az energiatárolás területén. Természetesen abban az esetben, ha az emberiség a megújuló energiaforrásokra egyre nagyobb mértékben támaszkodik, esetlegesen kizárólagos energiaforrássá kívánja tenni azokat.

Összeállította: Dr Novothny Ferenc
Megjelent az Elektroinstallateur 2015/10-es számában.

Ez a dokumentum eddig 41 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.