Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Választmányának üléséről
Frissítve: 2015. november 25.
Ez a dokumentum eddig 2 látogatónak tetszett  
Az MMK Választmánya 2015. november 20-21-én tartotta ülését Mátraházán. A Választmány áttekintette a Cselekvési Program teljesítését, valamint a Cselekvési Program feladatain túl teljesített feladatokat, továbbá megtárgyalta az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX.4.) Kormányhatározatból adódó kamarai teendőket, áttekintette a továbbképzés rendszerének tapasztalatait és az igényeknek megfelelő fejlesztés lehetőségeit, valamint a Mérnök Igazolvány bevezetését és a hozzá kapcsolódó kedvezményeket.

A Cselekvési Program teljesítésének áttekintése során külön hangsúlyt kapott, hogy a kamara több fontos szabályozás kialakításában részt vett és érvényesítette a mérnökség érdekeit. Így a kamara több javaslata beépült a 2014-2020 közötti EU forrásokból megvalósuló fejlesztések eljárásrendjére vonatkozó szabályozásba, valamint a közbeszerzésről szóló törvénybe és végrehajtási rendeleteibe.

Jelentős siker például, hogy a közbeszerzésben a mérnöki szolgáltatások kiválasztásánál már nem lehet kizárólag ár alapon dönteni, sőt: az ár szempontja legfeljebb 50%-ig lehet a döntés alapja. A kamara képviselői részt vettek a 1032/2015. (I.30.) Kormányhatározat munkacsoportjaiban, a 1567/2015 (IX.4.) Kormányhatározat előkészítésében. Így a 1567-es kormányhatározatban több fontos törekvésünk fogalmazódik meg, mint például a beruházást végig kísérő mérnök szerepének szabályozása, az ezt alátámasztó felelősségbiztosítás létrehozása vagy a főmérnöki rendszer kialakítása. Fontos munkát végzett a kamara a közlekedésmérnökök, az egyéb célú geodéziai és térképészeti tevékenységet végző geodéták szakmagyakorlásának újraszabályozásának előkészítésében is, enélkül jogosultságuk 2015. év végével megszűnt volna. A kamara, mint regisztráló szervezet, 2015. szeptembere óta alapvető feladatokat lát el az energetikai auditorok képzésében, vizsgáztatásában és nyilvántartásba vételük előkészítésében.

A kamara együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnökséggel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal. Előkészítés alatt áll a Földművelésügyi Minisztériummal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötendő együttműködési megállapodás. Mindegyik megkötött megállapodás biztosítja a kamara közreműködését a terület szabályozásának előkészítésében, a szakmai koncepciók készítésében, szakmai állásfoglalások kialakításában, oktatás, továbbképzés terén. Az FM-el tervezett megállapodás - többek között - megalapozza a geodéták szakmai irányításában való közreműködést, az OKF megállapodása lehetőséget ad szakmai tapasztalataink érvényesítésére olyan kérdésekben, mint az OTSZ vagy a tűzvédelmi és árvízvédelemmel kapcsolatos hatósági és szervezési teendők szabályozása.
Egységes alapelveken nyugvó, a kamara Elnöksége által jóváhagyott szabályozás rendezi a tanúsítást kiadó tagozatok továbbképzését is. Folyamatosan működik a kamara vizsgalaboratóriuma, amelyben számítógépen vizsgáznak a szakmagyakorlók és a leendő energetikai auditorok.

A kamara a Korszerű Mérnökért Alapítványon keresztül gyűjtötte a mérnökök által a személyi jövedelemadóból felajánlott 1%-ot. Előkészítettük annak lehetőségét, hogy a kamara alapítványa is képes legyen az 1% gyűjtésére.

A tervező mérnökök, a műszaki vezetők, műszaki felügyelők részére rendkívül fontos változásokat irányoz elő az 1567/2015 (IX.4.) Kormányhatározat. A kamara közreműködött a kormányhatározat elődje, a 1032-es munkacsoportjaiban. Ennek eredményeként az 1567-es kormányhatározat előirányozza az Építészeti Mérnöki Tervezési és Szolgáltatási Rendszer (ÉMTSZR) kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy a mérnök végigkísérje a beruházás folyamatát annak biztosítása érdekében, hogy valóban a terv valósuljon meg.

A több fontos intézkedést irányoz elő például a felelősségbiztosítás vagy a főmérnöki rendszer kialakítása terén. A kormányhatározat említett és több más feladatának megvalósulása rendkívül fontos tagjaink számára. Ezért a kamara – a Magyar Építész Kamarával együtt – megállapodást készít elő a Miniszterelnökséggel, amelynek keretében vállalja a kormányhatározatban rögzített egyes kormányzati döntések koncepcionális vagy részletes tartalmi előkészítését. Fontos, hogy a közös területeken közös álláspontot alakítsunk ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), ami elősegítheti a szükséges változások megvalósítását.

A tapasztalatok alapján a Választmány áttekintette a továbbképzés továbbfejlesztésének irányait. Ennek keretében sor kerül a kötelező jogi továbbképzés anyagainak a mérnökök igényeihez igazítására. A mérnökök több olyan témából választhatnak majd, amelyet szakmagyakorlási területükhöz, mindennapi munkájukhoz gyakorlatilag közelebb állónak tartanak. Így a jogi továbbképzés a napi munka támogatásához is jobban hozzájárulhat. A szakmai továbbképzésben nagyobb súlyt kell fektetni az ipari partnerek bevonására és az új ismeretek széleskörű terjesztésére. A Választmány a továbbképzések szervezésével kapcsolatos együttműködés jó gyakorlatát is megismerhette, például a Dél-Dunántúl három területi kamarája, Somogy, Tolna és Baranya együttműködés tapasztalataiból.

A Választmány ülésének második napjának kezdetén kezdődött: a kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka átadta a Választmány tagjainak a személyre szóló Mérnök Kártyát. A Mérnök Igazolvány elkészítése a kamara minden tagja számára folyamatban van, a kártyákhoz tagjaink a megyei kamarák segítségével juthatnak majd hozzá. A Mérnök Igazolvány – a rányomtatott úgynevezett QR kód révén – lehetővé teszi, hogy tulajdonosa a kamara közhiteles nyilvántartásában szereplő adatokkal beazonosítható legyen. A kártya igazolásul szolgálhat kedvezmények igénybevételére is. Ezek a kedvezmények a kamara által a közeljövőben megkötendő megállapodásokon alapulnak, és lehetővé teszik kedvezményes pénzügyi szolgáltatások, mobiltelefon szolgáltatások, kiadói szolgáltatások és gépjárművásárlás, amelyek megalapozásához.

Forrás: www.mmk.hu

Ez a dokumentum eddig 2 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-03-20 20:51:06,

Radványi László: Tisztelt Kollégák! Én a fentebb említett kormányrendeletnek estem áldozatául, s lassan 1 éve keresem [...]
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. március 20.)
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
Tovább
Kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnököt keresnek
(2015. február 27.)
Békés megyei vizműtelepek épitéséhez keresnek kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnök szakembert, projektvezetői munkakörbe. Jelentkezés a 06/70 624-3707 számon.
Tovább
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.