Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az angol nyelvű szabványok fordítása
Frissítve: 2015. november 04.
Szerző: Rajnoha László
Ez a dokumentum eddig 77 látogatónak tetszett  
Szakmánk számára érthetetlen, hogy az angol nyelven megjelent és hatályba léptetett szabványok alkalmazását hatósági szinten eddig senki nem kifogásolta!

Az elmúlt időben több angol nyelvű elektrotechnikai, biztonságtechnikai szabvány került az MSZT által kiadásra, hatályba léptetésre. Ezek a szabványok ma már kizárólag nemzetközi előírások hazai átvételét jelentik. A tervezők, szakértők, felülvizsgálók, műszaki ellenőrök, de adott esetben a hatóságok is ezen nemzetközi szabványok alapján készítik, ellenőrzik a műszaki terveket, hozzák meg döntéseiket. Szakmánk számára érthetetlen, hogy az angol nyelven megjelent és hatályba léptetett szabványok alkalmazását hatósági szinten eddig senki nem kifogásolta!

A Magyar Mérnöki Kamara több alkalommal egyeztetett a Magyar Szabványügyi Testülettel és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal az angol nyelvű szabványok fordítása ügyében. Anyagi forrást a fordításra sem az MSzT, sem a Katasztrófavédelem nem tud biztosítani, így  a nemzetközi szabványokat minden érdekelt fél használja a megjelenés nyelvezetén.

Az épületvillamosság területén alkalmazott szabványok két nagy csoportra oszthatók, un. termékszabványok, és a létesítési, biztonságtechnikai szabványok. A termék vizsgálatot akkreditált vizsgáló intézet végezi, aki a termék szabvány szerinti kialakítást vizsgálja, jegyzőkönyvet állít ki a vizsgálat eredményéről. A vizsgáló intézettől elvárható, hogy egy angol nyelvű dokumentációt (szabványt) a vizsgálat során megfelelően értelmezzen, azaz egy angol nyelvű termékszabvány nemzeti nyelvre történő lefordítása nem minden esetben szükséges!

A létesítési, biztonságtechnikai, szereléstechnikai követelményeket tartalmazó szabványok nemzeti nyelven történő kiadása, hatályba léptetése viszont elengedhetetlen. Nem várható el a tervezőtől, kivitelezőtől, műszaki ellenőrtől, felülvizsgálótól olyan mértékű angol nyelvismeret, hogy a bonyolult szakkifejezéseket megfelelően értelmezve egy berendezést a biztonsági követelményeknek megfelelően létesítsenek, tartsanak üzemben. Egy angol nyelven megjelenő szabványt csak szakfordító tud lefordítani. A fordítást követően az MSZT szakmai zsűrije ellenőrzi a szabványfordítás helyességét, alkalmazhatóságát, ezt követően kerülhet sor a szabvány közzétételére.

Közismert, hogy a szabványok alkalmazása nem kötelező, kivéve a rendelettel kötelezővé tett szabvány előírást. (Ilyen pl. a Villámvédelem c. szabvány). A szabványtól történő eltérés esetén viszont ugyanolyan, vagy jobb biztonsági feltételeket kell teremteni, mint a szabványkövetelmény előírása. Gyakorlatban ez általában azt jelenti, hogy a szabványelőírást célszerű betartani, mert az attól eltérő megoldás biztonsági szintjét igazolni kell!

Az MMK Szabványügyi Testületénél több Tagozat jelezte az angol nyelvű szabványok problémáját, és kérték a Kamara Elnökségének a segítségét a fordítások pénzügyi forrásának megteremtéséhez. A Kamara elnöksége ez év nyarán ígéretet tett egy pénzügyi forrás megteremtésére. Tagozatoktól kért javaslatot egy korlátozott keret határai között a Tagozat által fontosnak tartott szabványokra és a szakfordítók személyére. A fordítandó szabványok listáját egyeztették az MSZT-vel. A Kamara vállalta, hogy kijelölt szabványok fordítását saját költségen elvégezteti (11 db szabvány), és 2015.szeptember 30-ig MSZT-nek átadja. Az egyeztetés további határidőket is tartalmazott, mely kihatással van a szabvány megjelentetésére.

Az Elektrotechnikai Tagozat két szabvány fordítását javasolta a finanszírozási keretet is figyelembe véve. Mindkét szabványt a világítástechnika területén alkalmazzák.
- EN 12464-1: Fény és világítás. Munkahelyi világítás.1. rész: Belső téri munkahelyek;
- EN 1838: Alkalmazott világítástechnika. Tartalékvilágítás
Az Elektrotechnikai Tagozat által ajánlott szakfordító szeptember 30-ig elkészítette a két szabvány fordítását. A szöveg MSzT általi ellenőrzése és lektorálása után jöhet a közzététel, ennek tervezett időpontja 2016. 05. 01.

A lefordítandó kisfeszültségű szabványok között van az MSZ HD 60364-7-710:2012 ( kisfeszültségű villamos berendezések. Gyógyászati helyek) is, ennek tervezett közzétételi időpontja 2016. 04. 01.

Egy, az Elektrotechnikai Tagozatot érintő másik szabvány fordítási dilemmája az MSZ EN 62305 Villámvédelem c. szabvány. A szabvány hazánkban angol nyelven hatályos. Kötelező használatát az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ), továbbá a 9/2015 (III. 25.) BM rendeletek írják elő, így mind a tervezés, létesítés, felülvizsgálat, de a jogosultság megszerzéséhez szükséges vizsga is az angol nyelvű szabvány szövege alapján történik.

Költői kérdés: – a hatósági szakellenőrök mindegyike beszéli az angol szaknyelvet?

Felmerül a kérdés: Hogyan lehet Magyarországon kötelezővé tenni egy angol nyelvű biztonsági követelményeket tartalmazó előírást, ha aki ezt előírja nem ad pénzügyi forrást az előírás alkalmazásának elősegítéséhez? Ki tudja ezt ellenőrizni?

Rajnoha László
MMK Elektrotechnikai Tagozat szabványügyi témafelelős

Ez a dokumentum eddig 77 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.