Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara energetikai auditorokra és energetikai auditáló szervezetekre vonatkozó regisztrációs tevékenységével kapcsolatos tudnivalókról
Frissítve: 2015. szeptember 28.
Ez a dokumentum eddig 58 látogatónak tetszett  
A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2015. június 26-án energetikai auditorokat és energetikai auditáló szervezeteket regisztráló szervezet működési engedélye iránti kérelmet terjesztett elő a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH). A jogszabályi előírások teljesítése alapján 2015. szeptember 18-án az MMK megkapta a MEKH 5543/2015. számú engedélyező határozatát a regisztrálási tevékenységgel kapcsolatos teendők ellátására.

  

Előzmények

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2015. június 26-án energetikai auditorokat és energetikai auditáló szervezeteket regisztráló szervezet működési engedélye iránti kérelmet terjesztett elő a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH).

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Eht.) értelmében regisztráló szervezet kizárólag köztestület lehet.

A jogszabályi előírások teljesítése alapján 2015. szeptember 18-án az MMK megkapta a MEKH 5543/2015. számú engedélyező határozatát a regisztrálási tevékenységgel kapcsolatos teendők ellátására. A tevékenység engedélyezéséről szóló tájékoztatást a MEKH honlapján is közzéteszi/közzétette.

Az MMK a regisztrálással kapcsolatos tevékenységek körében többek között
• szakmai vizsgát és felkészítő tanfolyamot szervez,
• fogadja a kérelmeket az auditori tevékenység regisztrálása céljából,
• megvizsgálja a benyújtott dokumentumokat és a jelentkezők szakmai gyakorlatát,
• döntéshozatal céljából továbbítja a hozzá benyújtott iratokat, az eljárás során keletkezett dokumentumokat, valamint a vizsgaeredményt a MEKH felé,
• a tevékenységgel kapcsolatban időszakos jelentéseket, értékeléseket készít.
 
Auditori tevékenység végzésének feltételei
Az Eht. értelmében az energetikai auditálási tevékenységet az a természetes személy folytathat, aki
a) büntetlen előéletű,
b) rendelkezik a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel,
c) rendelkezik legalább 5 év, energetikai területen végzett mérnöki szakmai gyakorlattal,
d) valamely, a 24. alcím szerinti regisztráló szervezet által szervezett energetikai auditori szakmai vizsgát teljesítette,
e) az energetikai auditálási tevékenység folytatásának szándékát a Hivatalnak bejelentette, a regisztrációs díjat megfizette és
f) nem áll a jogszabály szerinti tilalom alatt.
A részletes feltételeket az Eht. és annak végrehajtási rendelete tartalmazza.
 
A szakmai vizsga

Az Eht. értelmében a regisztráló szervezet a szakmai vizsgát jelentkező esetén legalább negyedévente köteles megszervezni, továbbá köteles a szakmai vizsgára felkészítő tanfolyamot szervezni és a tanfolyamot meghirdetni, valamint jelentkező esetén a tanfolyamot évente legalább egy alkalommal lefolytatni.

Az Eht. szerint a szakmai vizsga teljesítése előfeltétele az energetikai auditálási tevékenység folytatásának szándékára vonatkozó bejelentésnek.
 
Vizsganaptár

A jogszabályi előírásoknak megfelelően az MMK összeállította a szakmai vizsga év végéig terjedővizsganaptárát.
 
2015. szeptember 30. 10:00 (szerda)

2015. október 07. 10:00 (szerda)
        12. 10:00 (hétfő)
        14. 10:00 (szerda)
        19. 10:00 (hétfő)
        28. 10:00 (szerda)

2015. november 04. 10:00 (szerda)
        09. 10:00 (hétfő)
        11. 10:00 (szerda)
        16. 10:00 (hétfő)
        18. 10:00 (szerda)
        23. 10:00 (hétfő)
        25. 10:00 (szerda)

2015. december 02. 10:00 (szerda)
        07. 10:00 (hétfő)
        09. 10:00 (szerda)
        14. 10:00 (hétfő)
 
Jelentkezés a szakmai vizsgára

A szakmai vizsga helyszíne: 1094 Budapest, Angyal utca 1-3. földszint, vizsgaterem.

A szakmai vizsgára jelentkezni a következő módokon lehet:
1. személyesen a Magyar Mérnöki Kamaránál (1094 Budapest, Angyal utca 1-3. II. em.) a Kamarahonlapjáról letöltött és kitöltött jelentkezési űrlap benyújtásával.
2. a Kamara honlapjáról letöltött és kitöltött jelentkezési űrlap postai küldeményként történő feladásával a Magyar Mérnöki Kamara címére (1094 Budapest, Angyal utca 1-3.),
3. a Kamara honlapjáról letöltött és kitöltött jelentkezési űrlap elektronikus küldeményként a deak.andrea@mmk.hu kamarai e-mail címre történő megküldésével.
4. elektronikus úton a Kamara honlapján található elektronikus jelentkezési felület kitöltésével

A jelentkezőnek a vizsganaptárból az energetikai auditori szakmai vizsgára kell jelentkeznie. A vizsgára jelentkezés határideje a vizsga napját megelőző 5. nap.

A szakmai vizsgával kapcsolatos tudnivalók ezen a linken érhetők el.
 
A regisztrációs díj megfizetése

Az energetikai auditálási tevékenység folytatásának szándékára vonatkozó bejelentésnek további feltétele a regisztrációs díj megfizetése.

Az Eht. értelmében külön jogszabály állapítja meg az energetikai auditorok és energetikai auditáló szervezetek által fizetendő regisztrációs és nyilvántartási díj összegét, megfizetésének módját és a visszatérítésére vonatkozó szabályokat. Amint a jogszabály megjelenik, ezt és hatályba lépésének időpontját honlapunkon közzétesszük.

Az energetikai auditálási tevékenység folytatásának szándékára vonatkozó bejelentés csak a hatályba lépést követően tehető meg.

Fontos ugyanakkor, hogy jogszabály rendelkezéseire és a 2015. december 5-i határidőre vonatkozó átmeneti rendelkezésre tekintettel a szakmai vizsgáztatást az MMK megkezdje.
 
A felkészítő tanfolyam

A jogszabály értelmében az MMK a szakmai vizsgára felkészítő tanfolyamot köteles szervezni és a tanfolyamot meghirdetni, valamint jelentkező esetén a tanfolyamot évente legalább egy alkalommal lefolytatni. A felkészítő tanfolyam elvégzése nem feltétele a szakmai vizsgára történő jelentkezésnek.

A felkészítő tanfolyam tervezett időpontjai:
2015. október 26. hétfő
2015. november 23. hétfő
2015. december 10. csütörtök

A fentiekkel kapcsolatos kérdésükkel Deák Andreához fordulhatnak a 06-1-455-70-82 telefonszámon, vagy a deak.andrea@mmk.hu e-mail címen.

Magyar Mérnöki Kamara
regisztráló szervezet

Ez a dokumentum eddig 58 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.