Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Közművek fektetési elrendezése: csővezeték és kábel között tartandó távolság
Frissítve: 2015. szeptember 23.
Ez a dokumentum eddig 90 látogatónak tetszett  
Egy tervező kollégánk szabványértelmezési kérdésben kereste meg a Magyar Szabványügyi Testületet, valamint az MMK Elektrotechnikai Tagozatot. A levélváltást változtatás nélkül közöljük.


1. Bodócs Péter tervező kérdése az MSZT-hez:

Tisztelt Nagy Gábor Úr!

Telefonbeszélgetésünkre hivatkozva kérem, hogy az MSZ 13207:2000 szabvány egy részletére szabványértelmezést szíveskedjen adni. A mellékelt csővezeték és kábel között tartandó távolság minimális mérete 50 cm. Ez azt jelenti, hogy a kábel akár a vízvezeték fölött 50 cm-re is vezethető, ahol az 50 cm a kábel és a vízvezeték alkotói közötti távolság, vagy a két vezeték a vízszintes vetületének az egymáshoz való távolságát kell 50 cm-re venni minimum. Nézetem szerint a védőtávolság a kábel épségének megőrzése miatt szükséges, amely egy csőtörés feltárásánál biztos szakítást jelent, ha a kábel a cső fölött van vezetve.
Várva mielőbbi válaszát, amelyet a szakmai gyakorlatban iránymutatóként szeretném alkalmazni.

Bodócs Péter
villamos vezető tervező
műszaki ellenőr

2. Az MSZT válasza:

Tisztelt Bodócs Péter úr!
 
Továbbítom Önnek a Kábelek és vezetékek műszaki bizottság szakértőitől érkezett válaszokat:
1. válasz: A szabvány csak a távolságot írja elő, azzal a céllal, hogy az egyik bolygatásakor a másik ne sérüljön. Nincs meghatározott irány kijelölve.
2. válasz: Ajánlatos a helyi vízművekkel ill. vezeték tulajdonossal is egyeztetni. Előfordulhat, hogy az MSZ 13207 előírása nem egyezik a helyi társközművek üzemeltetőinek előírásaival (pl: védőtávolság nagysága).
3. válasz: A biztonságos megoldás az, ha az  50 cm-t úgy értelmezzük, hogy a két kitérő egyenest alkotó  vezeték  vízszintes síkjának  távolsága, ha a kábel  van az alsó síkon, illetve párhuzamos tengely esetén egy  félhenger paláston lehet a helye a vízvezeték síkja alatt. Abban az esetben, ha kábel síkja felette van a vízvezeték síkjának a védőcső alkalmazása szükséges - de legalábbis  célszerű.
 
Tisztelettel:
Nagy Gábor
szabványosító menedzser
Magyar Szabványügyi Testület

3. Bodócs Péter tervező által az MMK ELT-hez  intézett kérdése:

Az  MSZ 13207:2000 szabványról van szó, és ennek a szabványnak a csővezetékek keresztezése megközelítése a kérdés. Hogyan kell értelmezni a minimum 50 cm-es védőtávolságot pl: egy vízvezetéktől. A szabványalkotás felé már tettem egy alább látható lépést, de a szabványalkotók válaszait nem igazán tudom elfogadni.

Köszönettel:
Bodócs Péter
villamos vezető tervező

4. Kőhegyi László MMK ELT alelnök, tervező válasza:

Az MSZ 13207:2000 szabvány előírásai valóban nem határozzák meg a közművek fektetési elrendezését csak a védőtávolságot. Azt, hogy  közműveket egymáshoz képesti elrendezését (irányát) az MSZ 7487/2-80 Szabvány tárgyalja (Közmű - és egyéb vezetékek elrendezése közterületen - elhelyezés térszint alatt). Ez a szabvány sem írja egyértelműen, hogy a párhuzamos elrendezés csak vízszintes lehet, de az elrendezésekhez tartozó követelményeket viszont tárgyalja. Címéből adódóan a Szabvány csak a közterületre vonatkozik. Továbbá nem vonatkozik egy azon üzemeltető különböző rendeltetésű vezetékeire.

Megjegyzés:
A közműveket elhelyezésére az ún. település rendezési tervben szereplő sávokat kell használni, ill. kellene, ha lennének jó település rendezési tervek, vagy ha vannak, akkor a tisztelt - elsősorban hírközlési - szolgáltatók betartanák azokat. Ezek hiányából kerülnek felszínre a kényszermegoldások.

Üdvözlettel:
Kőhegyi László
MMK ELT Alelnök
Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft.

Ez a dokumentum eddig 90 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.