Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a BME 234. tanévét
Frissítve: 2015. szeptember 08.
Ez a dokumentum eddig 79 látogatónak tetszett  
Áder János köztársasági elnök előadásával, Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila kormánybiztos, államtitkárok és országgyűlési képviselők jelenlétében nyílt meg a Budapesti Műszaki Egyetem 234. tanéve.

„A Műegyetem a hazai műszaki képzés zászlóshajója, olyan stratégiai felsőoktatási intézmény, amely nélkül elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlődése” – e gondolatokkal mutatta be a frissen felvetteknek a BME-t az Egyetem rektora. Józsa János akadémikus a jól működő rendszerek megtartásáról és a korszerűsítésre szorulók javításáról beszélt, ismét fontosnak minősítve a Kancellári és a Rektori Kabinet konstruktív összedolgozását.

A rektor ismertette az előző szemeszter vége és a nyári időszak legfontosabb eseményeit az elsőévesekkel: egyebek között a műegyetemi tervezésű és építésű MASAT-1 sikeres pályafutását, korábbi hallgatóink, Farkas Bertalan első űrhajós és Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó, a ma élő legidősebb olimpikon díszpolgárrá avatását, valamint Cseh László Európa- és világbajnok úszónk, a BME GTK hallgatója új eredményét.

„Az OTDK műszaki szekciója első helyeinek felét, dobogós helyeinek pedig kétharmadát hoztuk el” – összegezte, hozzátéve, hogy az Európai Unió 7. kutatási keretprogramjában 113 projektben vett részt az Egyetem, így a legsikeresebb hazai intézmény lettünk, és a Horizont 2020-ban is vannak már nyertes projektjeink. „Tartottuk a tavaly felvett hallgatói létszámot, alapképzésben az ELTE után a 2. legtöbb hallgatót vette fel a BME, minden képzési szintet egybevéve pedig országosan a 4. helyen áll a BME, az ELTE, az SZTE és a DE mögött – osztotta meg az egyetemi közösség tagjaival az idei felvételi eredményeit.

Józsa János professzor felhívta a gólyák figyelmét, hogy a BME az itt művelt szakterületeken a hazai élvonalat képviseli, az itt szerzett diploma pedig a legértékesebb és legnagyobb presztizsű ilyen dokumentumok közé tartozik. „Önök tehát jól választottak, nemzetközi elismertségre szert tett oktatóhelyért nem kell külföldre menniük. Ám igazi mérnökké a mesterszakok elvégzésével válhatnak. Gyakorlatias, vállalkozásbarát, nyitott szellemiségű képzésük befejeztével nemcsak munkavállalók, hanem munkaadók is lehetnek.”

Az új feladatok felismerése, a ma még nem látható kihívások azonosítása, kommunikációs képesség és csapatmunka – sorolta az elsajátítandókat a BME rektora, kiegészítve azzal, hogy a karok korszerűsítették BSc-képzéseiket, több helyütt már az MSc-kurzusok áttekintése zajlik. A képzés nemzetköziesítését szolgálja, hogy hosszabb távon bizonyos órákat csak angolul hirdetne meg az Egyetem, amelynek vezetője mind a széles mérnökhadtest képzését, mind az elitképzést szükségesnek és lényegesnek tartja, szoros kapcsolatban az ipari szereplőkkel.

A BME intézményi szinten csatlakozott az Áder János köztársasági elnök által indított „Élő bolygónk” kezdeményezéshez – jelentette be Józsa János, megerősítve, hogy mérnöki kutatás-fejlesztési feladat a klímaváltozás adaptációs módszereinek kidolgozása és a szükséges létesítmények megtervezése és üzemeltetése.

A Műegyetemen 90 klímaváltozással összefüggő kutatás zajlik – vette át a szót a köztársasági elnök, aki azért érkezett a BME évnyitójára, hogy figyelmeztesse a mérnököket és mérnökjelölteket a globális felmelegedés veszélyére, valamint a lehetőségekre is. Áder János a „legek nyaráról” beszélve említést tett a már májustól rendszeres és néhol több ezer áldozatot követelő hőhullámokra, aszályokra, a Budapestet is több ízben sújtó heves esőzésekre és a jelenleg is éppen kihirdetett hőségriadóra.

Félúton járunk a klímaváltozás kezdete óta számítva a 2 Celsius-fokot meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedés felé – jelentette ki, emlékeztetve a decemberben, Párizsban rendezendő klímacsúcsig kidolgozandó közös nemzetközi vállalásra, amely nélkül a földfelszín átlagos hőmérséklete akár 3-5 Celsius-fokkal is emelkedhet. Ez pedig 2 milliárd ember lakóhelyének elvesztését hozhatja, ivóvízhiánnyal, új fertőző betegségekkel és a mostaninál sokkal nagyobb menekültáradattal. Máris cselekedni kell – szorgalmazta Áder János. A magyar kukoricatermés 25%-ával esett vissza a nyári aszály miatt, ami 80 milliárd forintos veszteséget okozott a mezőgazdaságunknak – szemléltette a károkat.
A nagyhatalmak vezetői stratégiai kihívásként, leselkedő veszélyként kezdtek beszélni a klímaváltozás okozta új helyzetekről – idézte az elnök, klímaforradalomnak minősítve a ránk háruló feladatok megoldásának összességét a károk elhárítására és az emberiség megmenekülésére. A mitigáció (kibocsájtás-mérséklés) és az adaptáció mérnöki feladatok – emlékeztette a Műegyetem hallgatóságát, példaként említve a nap- és a szélenergia hatékonyabb hasznosítását és tárolását, valamint a tömeges urbanizáció hatásainak ellensúlyozását.

Áder János kiemelte a Kárpát-medence fokozott kitettségét az időjárási szélsőségeknek, és a nagy magyar elődökre emlékeztetve (mások mellett Jedlik Ányosra, Puskás Tivadarra, Neumann Jánosra, Szilárd Leóra, Oláh Györgyre) azt kérte a hallgatóktól, hogy az új utak keresésének bátorságával, felelősen foglalkozzanak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekkel, és így adják meg az esélyt a következő nemzedéknek. „Az Önök itt szerezhető tudása jól kamatoztatható, egyúttal lehetőség egy sikeres szakmai karrier felépítésére, mindannyiunk javára.”

A tanévnyitón az első éves hallgatók esküvel erősítették meg egyetemi polgárságukat. A hagyományokhoz hűen a nyolc kar egy-egy képviselője állta körbe az egyetemi jogart.

Az ország egyik legszínvonalasabb képzését nyújtó egyetemére nyertetek felvételt – nyomatékosította a rektori gondolatokat Daku Dávid, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke. „A következő éveitek szépek lesznek, de egyáltalán nem könnyűek. Műegyetemistához méltóan küzdjetek az álmaitokért” – fordult a hallgatókhoz. Úgy vélekedett, hogy a felsőoktatásban az elmúlt időszakban zajló változásokra is motiváló tényezőként, nem szükséges rosszként kell tekinteni.

Forrás: www.bme.hu
Fotó: Philip János

Ez a dokumentum eddig 79 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.