Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Pro Lumine díj - az Év Világítástervezője
Frissítve: 2015. június 30.
Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
A hazai világítási kultúra színvonalának emelése céljából a 2005-ben alapított díjat idén is meghirdeti és átadja: a Világítástechnikai Társaság, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.


1.  A hazai világítási kultúra színvonalának emelése céljából a 2005-ben alapított díjat idén is meghirdeti és átadja: a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.
 
2. A díj pályázat útján nyerhető el, két kategóriában:
• belsőtéri világítás,
• kültéri világítás.

3.  Díjazásban olyan pályaművek részesülhetnek, amelyek a világítási feladatot gondosan és helyesen határozzák meg, az előremutató és gazdaságos műszaki megoldásokkal oldják meg, valamint ezen túlmenően további innovatív értékeket is felmutatnak.

4.  A pályázaton 2015-ben részt vehetnek a 2014. és 2015. évben kivitelezett és üzembevett világítási berendezések tervezői.

5.  A pályázatot benyújthatja az a természetes személy(ek), aki(k) az alábbi követelményeknek egyidejűleg eleget tesznek:
• a MEE Világítástechnikai Társaság tagja(i)
• a Magyar Mérnöki Kamara tagja(i) és
• a pályázat tárgyát képező világítás felelős tervezője(i).

6.  A pályázati anyagnak a következőket kell tartalmaznia:

6.1  Belsőtéri világítás esetén:

Az épület egy nagyobb, kiemelt helyiségének vagy néhány funkcionálisan szorosan összefüggő helyiségének világítására vonatkozó dokumentációját az alábbiak szerint:
a.) műszaki leírást, amely tartalmazza a világítási feladatot, a figyelembe vett követelményeket és befolyásoló tényezőket, a megoldás módját, a tervezett és megvalósult berendezés indoklását, műszaki adatainak közlését.
b.) a helyiség vagy helyiségek megvalósulással egyező, kiviteli színtű, legalább 1:100 léptékű tervrajzokból álló világítási tervdokumentációját, melyből a tervező neve, cége nem azonosítható.
c.) a megvalósult berendezés világítási (átlagos megvilágítás, egyenletesség,  fényszín, színvisszaadás, káprázás korlátozás stb.) és  műszaki gazdaságossági jellemzőit (fajlagos beépített teljesítmény, működtetési mód, fenntartási  és üzemeltetési költségek stb.) Minden jellemző ismertetése során fel kell tüntetni annak eredetét, nevezetesen a számított, mért vagy katalógus adatát. Amennyiben ilyen van, ki kell térni a tervezett és megvalósult berendezés közötti különbségekre.
d.) a megvalósult világításról készült olyan fényképeket, amelyek a tervezett  világítás eredményeként létrejött vizuális környezetet mutatják be, azaz berendezett helyiségeket  világítási berendezéssel együtt. Annyi fényképen kell bemutatni a helyiséget vagy helyiségeket, hogy azok teljes áttekintést szolgáltassanak. Ha van, előzetes vizualizációt (látványtervet) szintén mellékelni kell.
e.) két oldalas összefoglalót és egy oldal fénykép anyagot, a nyertes pályázat Elektrotechnika című folyóiratban való megjelenése céljából.

6.2 Külsőtéri világítás esetén:

Az út-, alagút- vagy térvilágítási, épülethomlokzati, szobor, szoborcsoport, dísz-, díszítő-, stb. világításra vonatkozó dokumentációját az alábbiak szerint:
a.)  műszaki leírást, amely tartalmazza a világítási feladatot, a figyelembe vett követelményeket és befolyásoló tényezőket, a megoldás módját, a tervezett és megvalósult berendezés indoklását, műszaki adatainak közlését.
b.) a megvalósulással egyező, kiviteli szintű világítási tervdokumentációt, melyből a tervező neve, cége nem azonosítható
c.) a megvalósult berendezés világítási (fénysűrűség, fénysűrűség arányok, fényszín, színvisszaadás, káprázás korlátozás stb.) és műszaki gazdaságossági jellemzőit (fajlagos beépített teljesítmény, működtetési mód, fenntartási  és üzemeltetési költségek stb.) Minden jellemző ismertetése során fel kell tüntetni annak eredetét, nevezetesen a számított, mért vagy katalógus adatát. Amennyiben ilyen van, ki kell térni a tervezett és megvalósult berendezés közötti különbségekre.
d.) a megvalósult világításról készült olyan fényképeket, amelyek a tervezett világítás eredményeként létrejött világítást a környezetével együtt mutatják be. Annyi fényképen kell bemutatni a világítást, hogy azok teljes áttekintést szolgáltassanak. Ha van, előzetes vizualizációt (látványtervet) szintén mellékelni kell.
e.) két oldalas összefoglalót és egy oldal fénykép anyagot, a nyertes pályázat Elektrotechnika című folyóiratban való megjelenése céljából.

7.  A pályázati anyag beküldése:

7.1 A pályázatot jelige alatt kell beküldeni. Külön zárt boríték tartalmazza a pályázó adatait. Másik zárt borítékban „Nyilatkozat” felirattal kérjük az alábbiakat csatolni:
- a tervdokumentáció megbízójának, valamint a tervező munkáltatójának hozzájárulását, hogy a projekttel a tervező pályázhat,
- nyilatkozatot, melyben a pályázó(k) nyilatkozik(nak), hogy részvételével (részvételükkel) a pályázat szabályait elfogadja(ák), a meghozott döntést elismeri(k),
- nyilatkozatot, hogy a pályázat a saját szellemi terméke(ük).

7.2 A pályázati anyagot 2 példányban nyomtatva, valamint 1 példány CD-n elektronikus formában kell benyújtani. Az elektronikus beadásnál a dokumentáció szöveges részét PDF formátumban, a fényképes részt általánosan kezelhető fájlformátumban (JPG, PNG, TIFF stb.) várjuk. Az Elektrotechnika című folyóirat számára készítendő (a nyertes pályázatot érintő) kétoldalas összefoglalót szerkeszthető fájlformátumban (DOC, DOCX) is várjuk.

7.3  A pályázatot a MEE Világítástechnikai Társaság címére, kizárólag postai úton kell eljuttatni, „PRO LUMINE pályázat” jeligével.
A VTT címe: 1042. Budapest, Árpád út 67, (www.vilagitas.org)
Esetlegesen felmerülő kérdéseket a vtt@vilagitas.org címre várjuk.
A benyújtott pályázati anyagot nem adjuk vissza.

7.4 A postára adási határidő: 2015. szeptember 30.

7.5 A 7.1 és 7.3. pontban felsorolt feltételek hiányos teljesítése kizáró ok.

8. Díjazás:

8.1 A díjak neve kategóriánként:
 „Pro Lumine díj - 2015 – belsőtéri világítás tervezője”
 „Pro Lumine díj - 2015 – külsőtéri világítás tervezője”

8.2 A díjazás kategóriánként történik, minden kategóriában egy díj kerülhet kiadásra.
Abban az esetben, ha a beérkezett pályaművek között az adott kategóriában nincs a zsűri által díjra érdemesnek ítélt pályázat, akkor az érintett kategóriában nem ítélik oda ezt a díjat.

8.3 A díj összege kategóriánként: 250.000 Ft  és plakett

8.4 A díjátadásra a MEE Világítástechnikai Társaság fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi közgyűlésen kerül sor 2015 novemberében.

9.  A pályázatot 5 tagú zsűri bírálja, amelynek egyik tagja építész.
 
10.  A zsűri tagjait a Világítástechnikai Társaság és az MMK Elektrotechnikai Tagozat elnöke hívja meg.
 
Budapest, 2015. július 1.

Ez a dokumentum eddig 35 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-03-20 20:51:06,

Radványi László: Tisztelt Kollégák! Én a fentebb említett kormányrendeletnek estem áldozatául, s lassan 1 éve keresem [...]
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
2017-03-07 14:01:56,

kismiska: abba kéne hagyatni ezt az ész és értelem nélküli rendelet-módosítgatásokat! Már követhetetlen, mikor-miért-miként [...]
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. március 20.)
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
Tovább
Kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnököt keresnek
(2015. február 27.)
Békés megyei vizműtelepek épitéséhez keresnek kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnök szakembert, projektvezetői munkakörbe. Jelentkezés a 06/70 624-3707 számon.
Tovább
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.