Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
Frissítve: 2015. április 02.
Szerző: e-villamos
Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.

Az országos kamara irányítói megbeszélést folytattak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonnyal, Gaál József alpolgármesterrel, valamint a helyhatóság által március 1-jével létrehozott mérnökiroda vezetőjével, a város korábbi főépítészével, Öveges Lászlóval, elsősorban a helyi műszaki szakemberek közreműködési lehetőségeiről a város fejlesztési terveinek megvalósításában. Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a találkozón röviden összefoglalta azokat az aktuális mérnökpolitikai feladatokat – például a szakmai önkormányzat igen sikeres részvételét az új, készülő közbeszerzési törvény koncepciójának kialakításában, a német tervezési rendszer hazai adaptálásában, vagy az építési engedélyezési eljárások egyszerűsítésében –, amelyek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövő beruházásainál ne szaladjanak el az árak, és megfelelő legyen a minőség.

A város konkrét fejlesztési elképzeléseiről szólva, polgármester asszony elmondta: előkészítés alatt állnak a területfejlesztési operatív program – összesen mintegy 23 milliárd forint értékű – projektjei. A mostani uniós programozási-finanszírozási ciklusban az egykori szovjet laktanya mintegy tízhektáros területén egy nagyszabású bérlakásfejlesztési program részeként új városrész születne, amely nemcsak építési feladatként adhatna munkát a mérnököket, hanem azért is, mert innovatív technológiákat alkalmazó „zöldváros” modell valósulhatna meg. Az itt letelepülő iparvállalatok munkatársainak megfelelő lakókörülményeket és munkamobilitást biztosító bérlakásfejlesztési programba bekapcsolódhatnak a megyei kamara tartószerkezeti mérnökszakértői, akik segíthetnek a meglévő épületállomány állékonysági vizsgálatainak elvégzésében.

Ugyancsak jelentős kecskeméti fejlesztés lesz a KÉSZ Zrt. áprilisban induló, start-up vállalkozásokat kiszolgálni hivatott innovációs inkubátor központja, valamint a műszaki főiskolával szemközti, héthektáros területen az egyetemi campus fejlesztése.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: számít a helyi mérnökök tudására, és szakmai kérdésekben szorosabb együttműködés kezdődik majd a helyhatóság mérnökirodája és a mintegy hétszáz tagot számláló Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara között. Polgármester-asszony javasolta, hogy a mérnöki kamara illessze be az építési engedélyezési rendszer átalakítására vonatkozó javaslataiba azt is, hogy kerüljön sor az építési engedélyek érvényességi idejének felülvizsgálatára. A három év eltelte után ugyanis minden tervet újra el kell készíttetni jelentős kiadásokkal, holott a tervek nagy része továbbra is alkalmas lenne, ha a jogszabály miatt nem járna le az érvényességi ideje. Kérte, hogy a mérnöki kamara támogassa olyan szabályozás létrehozását, amely takarékosabb megoldásokat tesz lehetővé.

A megye 2014-2020 közötti uniós támogatású fejlesztési terveit és a mérnöki közreműködések lehetőségeit tekintette át a kamarai küldöttség a megyei közgyűlés elnökével, Rideg Lászlóval. Miután Bács-Kiskun megye jelentős hosszúságú országhatárral rendelkezik, érdekelt a határon átnyúló fejlesztésekben. Ennek hosszabb ideje kiemelt célterülete a Homokhátság vízgazdálkodása. A megye vizes mérnökei segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy a kapcsolódó fejlesztési projektek megtervezése és kivitelezése sikeres legyen.

A kamarai képviselői a megyei kormányhivatal főigazgatójával és igazgatójával az együttműködési lehetőségekról tárgyaltak, s felajánlották, hogy a területi kamara szakértői egyes szakkérdésekben támogathatják a megyei államigazgatási kollégium munkáját, valamint egyes kiemelt beruházások előkészítését. Jelezték, a szakmai önkormányzat kész a kormányhivatal és a kamara ellenőrzési tevékenységének összehangolására is.

Az országos kamara elnökségi tagjai ellátogattak a Mercedes kecskeméti gyárába, melynek felépítésében, megvalósításában a szakmai önkormányzat különböző szaktervezői kezdetektől részt vettek, a fejlesztési feladatokban pedig részt vesznek ma is.

A kétnapos tárgyalássorozat március 18-án a Kecskeméti Főiskolán folytatódott, ahol a duális képzés tapasztalatairól, a tervezett Msc-s mérnökképzésről, valamint az MMK Duális Képzési Tanácsba delegált képviselőjével történő együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a köztestület vezetői dr. Ailer Piroska rektor asszonnyal és a bajai Eötvös József Főiskola rektorával, dr. Melicz Zoltánnal.

Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.