Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Változnak a tűzvédelmi szakterületen dolgozók képesítési követelményei
Frissítve: 2015. április 02.
Szerző: OKF [ honlap ]
Ez a dokumentum eddig 79 látogatónak tetszett  
2015 április 2-tól megváltoznak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak.

Április másodikától megváltoznak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak. Ekkor lép ugyanis hatályba a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló belügyminiszteri rendelet.

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatályba lépésével megszűnt a létesítmények tűzveszélyességi osztályba sorolása, ezért az új szabályozás a gazdálkodó szervezetnél előállított, feldolgozott, tárolt robbanásveszélyes anyagok mennyiségét, illetve a tűzveszélyes anyagok tárolására szolgáló alapterületet figyelembe véve határozza meg, milyen képesítési követelményeknek kell megfeleljenek a tűzvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Új elemként jelenik meg, hogy középszintű szakképesítéssel rendelkező személyt kell alkalmazni azoknál az ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végző szervezeteknél, ahol egyszerre – a családtagokkal együtt – több mint százan dolgoznak. Ugyanez vonatkozik azokra a gazdálkodókra is, amelyek olyan épületrészt, épületet üzemeltetnek vagy bérelnek, amelyben tömegtartózkodásra szolgáló, de legfeljebb ötszáz embert befogadni képes helyiség található, vagy az ingatlan összesített befogadóképessége ötszáz és kétezer fő közé esik, vagy ott húsznál több, de száznál kevesebb, a menekülésben korlátozott ember elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása történik. A jogszabály egyik új előírása, hogy a középfokú szakképesítéssel rendelkezőket legalább havi nyolc órában kell foglalkoztatni. A munkavégzés minimális időtartamának meghatározásától azt várják, hogy a létesítményekben megfelelő szintű tűzvédelmet sikerül kialakítani.

Ha a gazdálkodó szervezet olyan épületrészt, épületet üzemeltet vagy bérel, amelynek adatai meghaladják az előzőekben részletezett határszámokat, vagyis ott ötszáz fősnél nagyobb helyiség található, vagy az összesített befogadóképesség meghaladja a kétezret, esetleg több mint száz, a menekülésben korlátozott ember tartózkodik az épületben, akkor már felsőszintű szakképesítéssel rendelkező szakembert kell foglalkoztatnia, havonta legkevesebb tizenhat órában. Amennyiben ez a szervezet főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság működtetésére kötelezett, akkor a heti minimum foglalkoztatási idő negyven óra.

Továbbra is érvényes az a korábbi szabályozás, hogy a főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság működtetésére kötelezett gazdálkodónak felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakembert kell alkalmaznia.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik a rendelet hatálybalépésekor, vagyis április másodikán nem foglalkoztattak az előírásoknak megfelelő szakképesítésű szakembert, száznyolcvan napjuk van arra, hogy ezt megtegyék.

A jogszabály új előírásokat tartalmaz arra nézve is, hogy milyen tűzvédelmi szakképesítési követelményeknek kell megfelelniük a tűzvédelmi oktatást végzőknek. Ezzel a jogalkotó azt kívánja biztosítani, hogy a felkészítés megfelelő színvonalú legyen, az azt elvégzők pedig tűzvédelmi szempontból hasznos, és a gyakorlatban is alkalmazható tudást kapjanak. A rendelet ebben a kérdésben is különbséget tesz nagyság szerint, vagyis a munkavégzésben résztvevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztató vagy ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltető gazdálkodó szervezetnél, ahol középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező embert kell alkalmazni, a tűzvédelmi oktatás tananyagát legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező szakember készítheti el. Azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy kötelező közreműködését írja elő, kizárólag felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező oktató tarthat tűzvédelmi oktatást.

Az április másodikától hatályos jogszabály immár arról is rendelkezik, hogy milyen tűzvédelmi képesítése legyen annak a szakértőnek, aki elkészíti a gazdálkodó szervezetek tűzvédelmi szabályzatát. Korábban az volt a gyakorlat, hogy a szabályzatot név nélkül készítették el, ezután a gazdálkodó szervezet vezetőjének aláírásával adták ki. Az új előírás azt a célt szolgálja, hogy megfelelő szakmai tartalommal bíró szabályzatok legyenek, azokat elkészítőjük valóban felelősséggel állítsa össze. Ennek megfelelően tűzvédelmi szabályzatot csak olyan ember készíthet vagy módosíthat, aki legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkezik. Azon gazdálkodó szervezeteknél, ahol a jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, ott természetesen a tűzvédelmi szabályzatot is csak felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező szakember készítheti el vagy módosíthatja.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat által az új létesítményeknél bevezetett Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítésére és felülvizsgálatára tűzvédelmi szakértő vagy tűzvédelmi tervező jogosult.

A villamos berendezések, a villámvédelmi berendezések és az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálatát végzők képesítési követelményeit az új OTSZ már nem tartalmazza, ezek az előírások is a belügyminiszteri rendeletben szerepelnek. Villámvédelmi berendezést csak olyan építészeti-műszaki tervező tervezhet, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében, építményvillamossági tervezési szakterületen jogosultsággal rendelkezik, rendelkezik a kamara által jóváhagyott oktatási tematika szerinti villámvédelmi tervezői vizsgával, vagy szakmai gyakorlata és képzettsége alapján a kamarától megkapta az építményvillamossági tervezési szakterületre vonatkozó „különösen gyakorlott” címet.

A számítógépes szimulációs programmal végzett, egyedileg tervezett megoldás készítésére az új szabályozás szerint szintén csak tűzvédelmi szakértő vagy tűzvédelmi tervező jogosult, azonban a jogszabály ezen előírása csak 2017. szeptember elsejétől lép hatályba, elég időt adva ezzel a szakembereknek a felkészülésre.

Ez a dokumentum eddig 79 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.