Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az MMK állásfoglalása a felsőoktatás átalakításáról
Frissítve: 2013. október 28.
Ez a dokumentum eddig 103 látogatónak tetszett  
A Magyar Mérnöki Kamara támogatja a felsőoktatási intézmények tervezett új finanszírozási rendszerét, miszerint az állam a hallgatókon keresztül juttat költségvetési forrásokat az egyetemeknek és főiskoláknak. A mérnöki kamara messzemenően egyetért a képzési szakszerkezet profiltisztításával. A kamara határozottan kiáll amellett, hogy a német mintára szervezett gyakorlatorientált (duális) képzéseknek a műszaki felsőoktatásban az alapképzés szintjén van a helye, és azt tartja kívánatosnak, hogy belátható időn belül az igazolt nyelvtudás a műszaki felsőoktatásba belépési követelmény legyen.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a hazai felsőoktatás sarokkövének tekinti a színvonalas mérnökképzést, és ezen belül a gyakorlati képzés arányának növelését. Az MMK mint a Felsőoktatási Kerekasztal meghívottja, egyetért a 2013. szeptember 20-án bemutatott felsőoktatási stratégia céljaival és elveivel, és támogatja azok megvalósítását.

A felsőoktatási fejlesztési stratégia azon kérdéseiben adjuk ki állásfoglalásunkat, amelyek a mérnökképzést közvetve vagy közvetlenül érintik.

1. A felsőoktatási intézmények tervezett új finanszírozási rendszere, miszerint az állam a hallgatókon keresztül juttat költségvetési forrásokat az egyetemeknek és főiskoláknak, a minőségi képzés irányába hat. A források 70:30 %-os megosztása a képzési és kutatási kapacitások támogatása között megfelelő differenciálást eredményezhet az oktatásban és a kutatásban egyaránt jobban teljesítő intézmények javára.

2. Az MMK messzemenően egyetért a képzési szakszerkezet felülvizsgálatával, a profiltisztítással. E nehéz, bonyolult folyamat racionális végrehajtása nélkül a stratégiában megfogalmazott célok nem érhetők el.

Javasoljuk, hogy a profiltisztítás eredményeképpen csak olyan mérnöki szakokon folyjon képzés, amelyek elvégzésével a fiatalok értékes, a munkaerőpiacon jól és hosszútávon hasznosítható diplomát kapnak. A MMK fellép minden olyan törekvés ellen, ami sajnálatos módon megjelent a magyar felsőfokú képzésben, és amely „mérnök” diplomát ígér, de valójában nem mérnöki munkára képesít.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy veszteséget jelentene, ha a profiltisztítást sematikusan hajtanák végre, és áldozatul esnének olyan nagy hagyományú, de kisméretű képzési helyek, amelyekről kikerülő szakembereket a magyar gazdaság nem nélkülözhet.

3. A Magyar Mérnöki Kamara a mérnöki szakokon a diplomához kötődő nyelvvizsga követelmények tekintetében nem ismer kompromisszumokat. Egy világnyelv – lehetőség szerint tárgyalási szintű – ismerete alapvetően fontos minden mérnök számára, szakterülettől és munkakörtől függetlenül. Az MMK azt tartja kívánatosnak, hogy belátható időn belül az igazolt nyelvtudás a műszaki felsőoktatásba belépési követelmény legyen.

4. Az MMK határozottan kiáll amellett, hogy a német mintára szervezett gyakorlatorientált (duális) képzéseknek a műszaki felsőoktatásban az alapképzés szintjén van a helye.

A gyakorlatorientált (duális) képzéseknek az alapképzések között azokon a szakterületeken van létjogosultsága, ahol jelentős volumenű gyártókapacitással bíró vállalkozások közvetlenül igényt tartanak speciálisan kiképzett műszaki szakemberekre, továbbá ezek a vállalkozások hajlandók és képesek a képzések gyakorlati részét magukra vállalni.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatorientált (duális) végzettséget – a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan – „BEng” (Bachelor of Engineering) megjelöléssel különböztessék meg az elméletibb jellegű „BSc” (Bachelor of Science) képzésektől.

A műszaki mesterképzési szakokról erős, szakterületükön bárhol, bármely technológia esetében bevethető elméleti tudással, széles látókörrel rendelkező mérnököknek kell kikerülni, akik képesek lesznek magas színvonalon tervezői, szakértői, fejlesztői, kutatói feladatok megoldására szakismereteik folyamatos fejlesztése mellett, teljes életpályájukon keresztül. Ennek a célnak az elérését ezen a szinten nem a duális képzés tudja szolgálni, magának a mesterképzésnek kell gyakorlatorientáltnak lenni.

A Magyar Mérnöki Kamara továbbra is közre kíván működni a műszaki felsőoktatás átalakításának folyamatában, különös tekintettel a képzési szakszerkezet felülvizsgálatában, a profiltisztításban a mérnökképzés színvonalának emelése és a gyakorlati képzés arányának növelése érdekében.

Az állásfoglalást egyhangúlag támogatta a Magyar Mérnöki Kamara Választmánya.

Ez a dokumentum eddig 103 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.