Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Látogatás az MSZT-nél
Frissítve: 2013. október 17.
Ez a dokumentum eddig 97 látogatónak tetszett  
Szeptember 26-án az MMK Elektrotechnikai Tagozata elnökségének nyolc tagja, Kun Gábor elnök vezetésével rendkívül érdekes és tanulságos megbeszélést tartott a Magyar Szabványügyi Testület épületében, Pónyai György ügyvezető igazgatóval. Az eredményekről itt számolunk be.

A látogatás célja az volt, hogy a Tagozat tájékozódjon az MSZT munkarendjéről, -módszeréről, és tárgyaljon a szükséges szabványok mérnökökhöz való jutásának egyszerűsítéséről, olcsóbbításáról, valamint képbe kerüljön a szabványok fordításának kérdésében.

Körséta

Pónyai ügyvezető úr először körbevezette a társaságot a Szabványügyi Testület új épületén. Érdekes adatot hallottunk séta közben: míg 1990-ben 400-an, addig 1995-ben már csak 140-en, ma pedig mindössze 78-an dolgoznak az MSZT-nél. A létszámcsökkenés (mely egyébként egyik indoka is volt a költözésnek) oka lehetett a modern, számítógépes technológiák elterjedése, de a pénzhiány, a szabványosítás háttérbe szorulása is.

A mai Szabványügyi Testületnél az energiaracionalizálás a főcél: nincsenek készletek, azaz vége annak az időszaknak, amikor több ezer kinyomtatott szabványpéldány várta gazdáját a raktárban porosodva. Ma vásárlásnál az azonnali, papíralapra vagy CD-re való készítés a jellemző, de a webáruház is a gyorsaságot és a költségtakarékosságot szolgálja. E téren lehet minimalizálni a veszteséget, a szabványok másolásánál nem; Pónyai úr szerint akár minden legálisan megvásárolt példányra tíz közforgalmú másolat is juthat adataik szerint.

A nyomdarészlegből az olvasóterembe vezetett utunk, amely, mint megtudtuk, felsőfokú tanulmányaikat végzőknek ingyenesen, dolgozóknak 670 Ft + áfa napidíjért biztosítja szolgáltatásait. E szolgáltatások pedig nem csekélyek: a kolléganők pillanatok alatt megtalálják a keresett szabványokat, és például nagy nemzetközi szabványtárukra támaszkodva a párhuzamos külföldi szabványokat is gyorsan előkerítik, tehát bonyolultabb munkáknál szinte pótolhatatlan segítséget nyújtanak.

Az előadóteremben érdekes tényre derült fény: az első szabványt Ybl Miklós alkotta a zsindelyek témájában.

A szabványalkotásban való részvételünk

Pónyai úr véleménye szerint e területen, azaz az európai szabványalkotásban mi, magyarok, rendkívül passzívak vagyunk, talán anyagi okok miatt. Az európai szabványosítóknak ugyan igényük lenne a magyar részvételre, de hazánkfiai ritkán jutnak el Brüsszelbe – fizikailag nem vagyunk jelen a bizottságokban; egy-egy írásos véleményezés, javaslat pedig nem ugyanaz, nincs megfelelő súlya.

A másik negatívum, amikor viszont szabványba való tételeket jogszabályba foglal Magyarország (Pónyai úr példaként az OTSZ-t említette). Ennek az a veszélye, hogy gátolja a fejlődést azzal, hogy megmerevíti és behatárolja a rendszert.

Szabványok és pénzügyek

Az egyik kulcskérdés: Hány szabványt tesznek közzé, fordítanak le évente, és miért pont azokat?

Tény, hogy minden EU-szabványt fél évben belül ki kell hirdetni a tagállamokban (ezzel párhuzamosan pedig visszavonni a régi, az újaknak ellentmondó szabványokat). Pónyai úr tájékoztatása szerint az MSZT minden évben elküldi az összes minisztériumnak az ő területükre vonatkozó EU-s szabványokat, és felteszi a kérdést: Melyiket fordítsuk le, azaz melyikre jut pénz? A válasz egy szám: idén az összes harmonizálandó szabvány 4%-ának fordítását rendelték meg az állami szervek. Ennyi pénzből évente 8000-9000 oldal fordítására telik. (Kis adalék: ma a 23.000 magyar szabványból mintegy 4500 a harmonizált.)

Egy 30-40 oldalas szabvány lefordítása – azaz a teljes folyamat, ami áll magából a fordításból, a javaslattételből, a tervezetből, a lektorálásból és a végső jóváhagyásból – kb. 10-11 napig tart, 100 ezer forint/nap díjjal, így 1 millió forintos összegről beszélünk. Abban az esetben, ha az adott szabvány nem kerül be az állam által meghatározott körbe, a szabvány lefordítására még egy esély mutatkozik: ha valaki – leginkább az adott területen dolgozó cég – megszponzorálja, munkával, fordítással, pénzzel. Ezen túl marad az MSZT részére a nemzetközi pályázatokon való részvétel – a hazaiakból, mint köztestület, ki vannak zárva.

Az MSZT és az MMK

Régi igény a kamarai tagok részéről, hogy a szabványokhoz minél olcsóbban (ingyen) és minél egyszerűbben jussanak hozzá. Az MSZT és az MMK régóta, szinte a kamara megalapítástól fogva tárgyalásban vannak. Pónyai úr ismertette az MSZT javaslatát, ami a kamara asztalára került: 1. Meghatározni a szükséges szabványcsoportokat; 2. Az MMK döntse el, hogy milyen összeggel tud gazdálkodni a cél érdekében; 3. Az MSZT ezek tükrében meghatározza az általa biztosított kedvezményeket. Itt Pónyai úr példát is mondott: megegyezés esetén a jelenleg 50 ezer forintos online előfizetést akár 10 ezer forintra is le tudnák vinni.

A tárgyalások sajnos megakadtak, az MSZT kezdeményezésére Pónyai úr még nem kapott választ.

Ez a dokumentum eddig 97 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Tüske László2013. november 02 - 13:02:25
Két megjegyzésem lenne a cikkhez:
1. Az online szabványkönyvtári előfizetés egy jó dolog lehetne, de jelenleg egy olyan béna (java alapú...) betekenitési lehetőséget biztosít, ahová csak a böngésző két biztonsági figyelmeztése után lehet bejutni, szabványon belül keresni sem lehet, egyszerre csak egy oldal kb harmadát lehet megjeleníteni, és az egésztől az süt, hogy a megalkotásának elsődleges szempontja a lopásgátlás volt.
Amolyan van, de mégsincs szolgáltatás...

2. A szabványok egy részére - mint vonatkozó műszaki követelményre - kötelező érvényű jogszabály (pl. OTSZ) hivatkozik. Persze indirekt módon (nem pontosan megnevezve), hamen csak úgy, hogy "vonatkozó", hazai vagy EU szabvány. Ezek mostanság "dícséretes ütemben" változnak, illetve avulnak el (kihirdetéskor várható élettartamuk kb. 2-4 év...). Az MSZT megfejeli egy magyar előszóval, aztán kihirdetik, és máris részévé vált a magyar jogrendnek. Lefordítás tekintetében pedig mindenki oldja meg, ahogy tudja. Például hoznám fel az MSZ 1610-et váltó MSZ EN 61936-1 szabványt (1 kV-nál nagyobb feszültségű erősáramú berendezések). Itt lehet olvasni a lefordítása körülményeiről: http://energetika.mmk.hu/files/2013/03/ENT-Eln%C3%B6ks%C3%A9gi-%C3%BCl%C3%A9s-20130521.docx
Nem túl megnyugtató...
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Csepregi Csaba2013. november 16 - 17:04:59
A cikkről szólva, pontosabban a jelenlegi helyzetre vonatkozó minden megállapítása sajnos igaz.

A fordítások hiánya mellett véleményem szerint a szabványok ára és az online könyvtár színvonala is gátolja szabványok használatát.
Tudom a szabványok árképzése azért ilyen mert rentábilisnak kell lennie a forgalmazásnak.


Az online könyvtár használójaként egyet kell értsek Tüske Úrral.
Az egész kialakítást a (minden bizonnyal nem alap nélküli) bizalmatlanság lengi körül.

Annyit azért az MSZT megtehetne azon előfizetői számára, akik valamilyen perverz önkínzásra való hajlammal vegyes jogkövetési kényszerük jeleként az online könyvtár használatárt fizetnek hogy a szabvány fedlapját és a tartalomjegyzéket PDF-fájlként lementhessék.
Ezzel szerintem nem sérülne a szabvány tartalmának sokszorosítási tilalma, de nem kellene ide-oda pörgetni és kattintgatni az információk megszerzéséért. Ez az apróság sokat segíthetne a komfortos hazsnálhatóságon
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.