Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Karbonlábnyom a tett színhelyén
Frissítve: 2013. szeptember 05.
Szerző: VB
Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
Amikor az EWS ionkazánnal kapcsolatos gyűlés zajlott, Fehér úr, a gyártó-forgalmazó egyik fő érve az volt, hogy az ionkazán gyártása és önmaga is csökkenti a karbonlábnyomot, erről igazolása is van. Jóhiszeműségét bizonyítja, hogy e jegyzőkönyvet megküldte nekünk. Elképesztő dokumentum.

A cég számára a Carbon Online Kft. végezte a vizsgálatot, amely, mint neve is mutatja, a CO2-kibocsátás csökkentésével foglalkozik. Hadd idézzünk megállapításaiból (elnézést az ékezetek esetleges hiányáért):

"Javasoljuk a lámpatestekben használt izzók korszerusítését, az energiapazarló izzók cseréjét energiatakarékos LED izzókra a hálózati elektromos áramfogyasztás csökkentésének érdekében. LED izzók alkalmazása esetén az energia igényük, 1,8 Watt és 7 Watt közzé esik. Gondoljunk bele ez még egy 25 Wattos hagyományos izzó fogyasztásának is csak töredéke. Összegzés képen tényleg elmondhatjuk, hogy egy LED izzó látszatra nagyobb befektetést igényel, de ár-érték arányát tekintve ez a befektetés nagyon gyorsan megtérül az áramszámla jelentos csökkenésével.

Üzemanyag és kenoolaj adalékok alkalmazásával a jármuvekben, jelentosen hatékonyabbá teszik azok muködését, melynek során csökken a fogyasztás és a széndioxid kibocsátás is. Javasoljuk a piacon található, megfelelo referenciákkal rendelkezo technológiák alkalmazását ezen a területen. Az üzemanyag, mint energiaforrás egyre szukösebben áll rendelkezésre és egyre magasabb áron, így ezen a területen különösen fontos a körültekinto gondolkodás. 10-15%-os üzemanyag fogyasztás csökkentés az égés hatékonyságának növelésével és a súrlódások csökkentésével, jelentos mértékben lehet csökkenteni az éves CO2 kibocsájtást.

Az épület téli futésére fordított energia, és az ebbol származó üvegházgáz kibocsátás az épület szigetelésének, az ablakszigetelések javításával, energia visszavero fóliák alkalmazásával, korszerusítésével jelentosen csökkentheto. Lehetoség szerint vegyék lejjebb télen néhány Celsius fokkal a központi futést. Meg kell vizsgálni a kazán hatásfokát és lehetoség szerinti korszerusítését vagy a futési energiarendszer megváltoztatásának lehetoségét.

Javasoljuk az épületben használt elektromos berendezések (például huto, fénymásoló gép) energetikai felülvizsgálatát, és minél energiatakarékosabb berendezés használatát.

Az irodákban a munka befejezését követoen áramtalanítsák az elektromos berendezéseket. A berendezések többsége még akkor is használ áramot, amikor “ki van kapcsolva” – a teljes áramtalanításhoz ki kell oket húzni a konnektorból vagy jelzofénnyel és kapcsolóval ellátott elosztót kell alkalmazni. Ezáltal a villanyszámla is alacsonyabb lesz.

Amennyiben a jövoben megújuló energia- vagy energiahatékonyság növelo beruházást hajtanak végre, azzal csökkentik az energiaköltségeket, a széndioxid kibocsátást és ezzel a karbon lábnyomot. A késobbiekben a már csökkentett és fennmaradó karbon lábnyomot szükséges carbon creditek kivonásával ellentételezni a karbon semleges muködés elérése érdekében.

A Random Stúdió Kft. vállalkozásának üzemeltetésével összefüggésbe hozható széndioxid kibocsátása a vizsgált idoszakban egy évre vonatkozóan 59,5 tonna CO2e.
Amelyet, 60 db minosített ÜHG egység úgynevezett carbon credit kivonásával ellentételezhet. Az így megvalósuló igazolt neutralizálás az üvegházhatású széndioxid kibocsátás ellentételezésére vonatkozik.

A karbon lábnyom részleteit ábrázoló grafikonból látható, hogy a vállalkozás által a legnagyobb mértékben az üzleti utazások és a telephely energiafelhasználása által generált ÜHG gázok kibocsájtásával jár. A vállalati felelosségvállalás keretében, csökkentést ezeken a pontokon lehet a legnagyobb mértékben megvalósítani a jegyzokönyvben javasolt módon. A BSI PAS2060 szabvány alkalmazásával el lehet érni a 100%-ban karbon semleges muködést. A vizsgálati ido tartama alatt az üzleti utazásokhoz használt személygépjármuvet, hatékonyságnövelo, hidrogén generátorral szerelték fel. A futéshez használt energia kiváltását megkezdték a saját fejlesztésu elektrolízises kazán alkalmazásával.

Ezen technológiák a 2013-as csökkentési program fejlesztési tervének megfeleloen, karbon csökkentést fog eredményezni, mely értékek a következo évi jegyzokönyvben látható lesz. Ez és az ajánlott csökkentési programok a vállalat részére az alábbi elonyöket fogják biztosítani.

Üzlet értéke emelkedik: Költségek csökkennek / Árbevétel növekszik / Hírnév/ismertség növekszik / Kockázat csökken

Költségcsökkentés: Energiaköltség csökken / Szállítási költségek csökkennek / Készletoptimalizálás történik

Árbevétel emelkedése: Új üzletek szerzése/nyerése valósul meg / Termék megkülönböztetés történik / Vásárlói huség növekszik

Javuló hírnév: Márkaérték építése történik / Részvényesek elkötelezettsége növekszik /Dolgozók lenyugözése és megtartása lehetséges

Kockázat csökken: Rossz hírnév esélye csökken / Emelkedo energiaárak kockázata csökken – Energiafüggetlenség kialakítható! /Kevesebb versenytárs a piacon"

Az eredeti dokumentum innen letölthető.

Gyorsan utánanéztünk, ki is ez a kiváló szakértő. Az Opten adatbázisa szerint 2011-ben alakult a cég, 500 ezer forint tőkével. Fő tevékenysége az egyéb termék ügynöki nagykereskedelme. 2011-ben húszegynéhány millió Ft forgalma volt. Saját honlapja nincs, információ róla az interneten nincs!

Ennyi.

Ez a dokumentum eddig 92 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.