Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A hosszabbítókészletek előírásainak változásáról
Frissítve: 2013. június 12.
Szerző: Nádassy László
Ez a dokumentum eddig 82 látogatónak tetszett  
A csatlakozóaljzatok és kapcsolók szabványelőírásainak, szabványkövetelményeiben a tavalyi év végén változások léptek érvénybe. Összefoglaljuk, hogy ez eddigi előírásokhoz képest milyen új és/vagy megváltozott követelmények kerültek megfogalmazásra.
Az IEC Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (International Electrotechnikal Comission) 23B. számú munkabizottsága, amely a csatlakozódugók, csatlakozóaljzatok és kapcsolók szabványelőírásainak, szabványkövetelményeinek kidolgozásával foglalkozik, 2006. év júliusában jelentette meg a 2002. évben kiadott, IEC 60884-1 jelzetű, „Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra – 1. rész: Általános követelmények” című szabvány módosított, korszerűsített kiadását.

Ez a szabvány általános követelményeket és azok teljesülésének ellenőrzésére szolgáló vizsgálati előírásokat tartalmaz olyan háztartási és hasonló célokra, beltéri vagy szabadtéri használatra szánt váltakozó áramú csatlakozódugókra, valamint hordozható és rögzített csatlakozóaljzatokra, amelyek védőérintkezősek vagy anélküliek, névleges áramuk nem haladja meg a 32 A-t, és névleges feszültségük 50-400 V közötti értékű.

A fenti szabványhoz kapcsolódóan több termékszabvány is érvényben van, ezek közül 2011 februárjában került teljesen új dokumentumként publikálásra az IEC 60884-2-7:2011 jelzetű, Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra, 2-7. rész: Vezetékhosszabbító készletek követelményei című nemzetközi szabvány.

A szabvány, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület MSZ IEC 60884-2-7:2012 jelzettel 2012. október 1-én magyar szabványként megjelentetett, azokat a kiegészítő vagy különleges előírásokat tartalmazza, amelyek e termékek szempontjából specifikusak, és eltérnek az alapszabványban rögzített követelményektől. Az eddigi előírásokhoz képest a következő új és/vagy megváltozott követelmények kerültek megfogalmazásra a szabványban.

1. Érvényességi terület

A szabvány a hosszabbító-készletekre, a hosz-szabbító vezetékkel ellátott többférőhelyes elosztó sávokra, valamint ezek túláram-védelemmel és/vagy túlfeszültség-védelemmel ellátott változataira vonatkozik. Vonatkozik még az olyan vezetékhosszabbító készletkombinációra, amikor a vezetékdob – amelyen nincsenek elhelyezve további készülékek – csak a hosszabbító-készlet tárolására szolgál, azaz a vezetékdobról teljes mértékben el kell távolítani a hosszabbító-készletet annak használata előtt (továbbiakban: „hosszabbító-készlet”).

Nem tartoznak a szabvány hatálya alá tehát az újravezetékezhető elosztósávok, az átalakító csatlakozók (adapterek), csatlakozódugók, továbbá a hordozható és rögzített csatlakozóaljzatok, valamint a vezeték felcsévélésére alkalmas eszközzel ellátott hosszabbító-készletek (kábeldob).

2. Névleges értékek

2.1 Névleges áram

Az MSZ IEC 60884-2-7 jelzésű szabvány 6.2 szakasza szerint a hosszabbító-készletek megadott névleges áramértéke az alábbi adatok közül a kisebb legyen:
csatlakozódugó névleges árama, vagy
a szerelvénybe bedugható csatlakozódugók névleges áramainak összege, vagy
az esetlegesen beépített túláram-védelmi eszköz maximális beállítási árama.

A szabvány előírásainak teljesítéséhez a következőket kell figyelembe venni:
Legjellemzőbb kivitelnek tekinthető a különböző hosszúságú vezetékkel készített általános célú hosszabbító-készlet, amelyet 1 db 16 A névleges áramértékű csatlakozódugóval és 1 db szintén 16 A névleges áramértékű hordozható csatlakozóaljzattal látnak el. Erre a kivitelre az első bekezdés értelmében 16 A névleges áramértéket kell megadni.
Ugyancsak 16 A a névleges áramerősség-értéke annak a kivitelnek, amikor a hosszabbító- készlet 1db 16 A névleges áramértékű csatlakozódugóval ellátott vezetékre szerelt olyan többférőhelyes elosztósávval készült, amelyben kettőnél több 16 A névleges áramú oldalsó védőérintkezős csatlakozóaljzat van. (Beleértve azt is, amelynél az elosztósávban vegyesen több oldalsó védőérintkezős, 16 A-es és 2,5 A-es lapos csatlakozódugóhoz való csatlakozóaljzat van.)
Szintén a csatlakozódugó névleges adata határozza meg a szerelvény névleges áramértékét, ha az MSZ EN 50075 szabvány szerinti II. érintésvédelmi osztályú, 250 V/2,5 A névleges adatú lapos csatlakozódugóval ellátott vezetékre egy db – a 2,5 A-t meghaladó névleges áramú – hordozható csatlakozóaljzat, vagy olyan többférőhelyes, az MSZ 9873 szabvány szerinti elosztósáv van szerelve, amely több 2,5 A névleges adatú csatlakozóaljzatot tartalmaz. Az ilyen szerelvények névleges áramértékeként 2,5 A adható meg.
A második bekezdés előírását kell alkalmazni abban az esetben, ha a hosszabbító-készlet 1db 16 A névleges áramértékű csatlakozódugóval ellátott vezetékre szerelt olyan többférőhelyes elosztósávval készült, amely kettőnél több, de hat vagy annál kevesebb, a fent említett szabványoknak megfelelő kivitelű csatlakozóaljzatot tartalmaz. (Ezekben az esetekben rendre a következő névleges áramértékek lehetségesek: 5 A, 7,5 A, 10 A, 12,5 A és 15 A.) Az első bekezdés szerinti 16 A a névleges érték viszont akkor, ha az elosztósávban hét vagy annál több lapos csatlakozóaljzat található.

A szerelvénybe épített túláramvédő készülék esetében gondosan mérlegelni kell annak névleges árama és a fentiekben említett kivitelek névleges áramainak egymáshoz való viszonyát, és a kisebb értéket kell a termékre megadni.

2.2 Névleges feszültség

A hosszabbító készletek névleges feszültsége az alapszabvány előírásai szerint változatlanul 250 V értékű váltakozó feszültség.

A feliratokat és jelöléseket, valamint a szerkezeti követelményeket érintő változásokról ide kattintva olvashat.
Ez a dokumentum eddig 82 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.