Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A hőszivattyúzás helyzetképe
Frissítve: 2013. május 28.
Szerző: Dr. Maiyaleh Tarek egyetemi docens, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék; a Magyar Hőszivatty
Ez a dokumentum eddig 88 látogatónak tetszett  
Az energiafogyasztás jelentős hányadát (40 – 50%-át) általában mérsékelt hőmérsékletszintű fűtésre fordítják. Az épületekben a felhasznált energia 90%-a fűtésre és HMV készítésére szolgál. Az igényelt energiát fa, szén, olaj, gáz, hulladék eltüzelésével, illetve ezekből, valamint az atomenergiából, vízenergiából előállított villamos energiával fedezzük. A tüzelés során keletkező égéstermékek a környezetre károsak, közülük a szén-dioxid a globális felmelegedés kiemelt okozója.

A cikk a Magyar épületgépészet 2013/5. számában jelent meg, melynek tartalma itt letölthető.

A múlt század 70-es éveiben kezdődött, majd kiemelt jelentőségűvé vált a primer energiával való takarékoskodás, a megújuló (meglévő, alacsony hőmérséklet-szintű) energiaforrások felkutatása, hasznosítási lehetőségeinek vizsgálata. Ilyenek a nap-, a szél-, a geotermikus- és a környezeti energia, valamint a biomassza hasznosítása a primer energiahordozók felhasználásának és a környezet CO2-terhelésének a csökkentésére.
A 150 éve ismert hőszivattyú alkalmazásának lehetőségét újra vizsgálni kezdték, mivel a környezet fűtésre közvetlenül nem alkalmas energiatartalmának a hasznosítási lehetőségét adja. Hasznosíthatja a felszíni vizek (tenger, folyók, tavak), a talaj és a levegő hőjét.

A megújuló energiaforrások kiaknázására a hőszivattyú különösen ez elmúlt ötven évben igen elterjedt a világon. Az Európai Unióban az a cél, hogy a szükséges fűtési energiának 2020-ban a 25%-át, 2030-ban már 50%-át, valamint 2050-re már 100%-át megújuló energiaforrásokból állítsák elő (1. ábra).

1. ábra. Hőellátás megújuló energiaforrásokból az EU-ban

A 2. ábrából kitűnik, hogy a megújuló energiaforrásokon belül a levegő, a víz és a geotermikus hőszivattyúkkal 2050-re már kb. 1900 TWh hőenergiát állítanak elő.

2. ábra. A megújuló energiaforrások megoszlása az EU-ban

Az EU-ban a 2005– 2010 közötti időszakban 3 798 670 hőszivattyút telepítettek. 2020-ra ez a szám eléri az 17 575 930 darabot. 2011-ben 771 470 darabot építettek be, míg 2012-ben az eladott, illetve beépített hőszivattyúk száma az EU országokban a következő táblázat szerinti volt:

Természetesen párhuzamosan a hőszivattyú fejlesztése is elindult. A hőszivattyú jellemzője a COP teljesítménytényező, amely a hőszivattyú jósági fokát, azaz a hőszivattyú által szolgáltatott hőáram és a működtetéshez bevitt teljesítmény viszonyának pillanatnyi értékét mutatja. A másik jellemző szám a SCOP szezonális teljesítménytényező, amelynek értéke a hőforrás közeg- és a fűtőközeg hőmérsékletétől függ.
A levegő/víz hőszivattyúk SCOP értékének növekedési tendenciája a 3. ábrán, a geotermikus hőszivattyú SCOP-je és az ηH szondahatásfok a 4. ábrán látható.

3. ábra. A villamos hajtású levegő/víz hőszivattyú SCOP-je

4. ábra. A geotermikus hőszivattyú SCOP értékének és szondahatásfokának növekedése

A hőszivattyúzás helyzetképe Magyarországon

A hőszivattyúk alkalmazása Magyarországon hosszú múltra tekinthet vissza: a Ganz-gyár és Egyiptom között már az 1930-as évek elején létrejött az a szerződés, amely szerint az Egyiptom részére gyártott vasúti motorkocsikat klímahűtő berendezésekkel szállították, amelyek R12 hűtőközeggel működő 3 hengeres és 20 kW teljesítményű kompresszorait, valamint hőcserélőit is (légkondenzátor, elpárologtató) a gyár saját kollektívája tervezte és kivitelezte. Ezek e gépek hőszivattyús üzemre is átkapcsolhatók. Hasonló kapcsolat alakult ki Olaszországgal és a dél-amerikai országokkal.

Az 1950-es években Heller László professzor úr vetette fel a Duna vizéből az Országház fűtésének a gondolatát, terve azonban sajnos nem valósult meg.

2000-től ismét komolyabban megkezdődött a hőszivattyúk telepítése, tendenciája azonban nem teljesen hasonló, mint a többi EU országban. Ennek különböző okai vannak: a gazdasági helyzet, az alacsonyabb gázár, kevés új családi ház épült az országban, különösen az utóbbi 3-4 évben, a többlet villamos energiát földgázból termelik, a támogatás kevés. A Magyarországon eladott hőszivattyúk tendenciája az 5. ábrán látható. (A 2012. évi adat becsült érték, 600–700 darab között van.)

5. ábra. Az eladott hőszivattyúk becsült száma Magyarországon

Az ábrán látható, hogy 2007–2008 között a hőszivattyúk alkalmazása növekedni kezdett. Ez annak köszönhető, hogy egyebek mellett a Magyar Hőszivattyú Szövetség közreműködésével H és Geo csökkentett villamosáram tarifát vezettek be, amely tarifa a fűtési szezonon kívül, hűtés üzemmódban nem alkalmazható.

Jelen pillanatban a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv alapján a hőszivattyúk által 2010-ben szolgáltatott 0,25 PJ hőmennyiség emelését tervezik, 2020-ra 5,99 PJ-ra. Ennek megfelelően újra elindul a hőszivattyú irány az érdeklődés.

A tervezett növekedés tehát több mint húszszoros. Ez a növekedés elérhető, amennyiben 2020-ig az átlagosan 10 kW teljesítményű, kisméretű hőszivattyúkból 20 000 db, az átlag 400 kW teljesítményű, nagyméretű hőszivattyúból 1000 db telepítésére kerül sor Magyarországon.

Ennek végrehajtásában a Magyar Hőszivattyú Szövetségre komoly feladat hárul. A közelmúltban megválasztott új vezetőség irányításával a Szövetség a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervhez kapcsolódóan szervezni a hőszivattyús technológia elterjesztését és fejlesztését. Ennek szempontjai: az akkreditált oktatás, a továbbképzés megteremtése; a szakmai presztízs és szervezeti elismertség fokozása; minőségirányítási, minősítési rendszer kidolgozása; a meglévő tagság létszámának növelése. A Szövetségen belüli együttműködés és együtt gondolkodás javítása a szakmai kapcsolatokon kívüli kötetlenebb együttlétekkel, kommunikációval, továbbá a hatékonyabb minőségű működéshez szükséges fonások megteremtése. Szeretnénk minél több fórumot szervezni, hogy a gyártók és forgalmazók tapasztalataikat kicseréljék, továbbá oktatást, képzéseket indítani a minél szélesebb körű ismeretek elterjesztésére. A médián keresztül minél szélesebb körű tájékoztatást adni, hogy miért érdemes hőszivattyús technológiát alkalmazni.

Azzal, hogy az elnök személye piactól független, valamint az, hogy az elnökség összetétele is megváltozott és többen is nem épületgépészként – média, kommunikáció, jogi és közigazgatási területen – dolgoznak, reményeink szerint sikerült a Szövetség életébe egy látásmódjában megújuló, friss szemléletváltást hozni. Természetesen ezután sem változnak a Szövetség alapításakor meghatározott főbb célok, marad a hagyományokra épülő, etikus, tisztán szakmai alapokon nyugvó tevékenység.

A megválasztott új vezetőségünk:
Elnök: Dr. Maiyaleh Tarek
Elnökségi tagok: Ádám Béla, Varga Csaba, Nagy Krisztián, Szép Tamás, Gyalog Ádám, Csernovszki Csaba
Ellenőrző Bizottság: Zuggó Balázs, Gróman Attila, Földes Zoltán
Etikai Bizottság: Mihavetz Károly, Kardos Ferenc, Tóth László

Az 1–4. ábra forrása: Strategic Research Agenda for Renewable Heating & Cooling/ European Technology Platform on Renewable Heating and Cooling. Draft Version 2.1 –04/03/2013

Ez a dokumentum eddig 88 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.