Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Tisztújító küldöttgyűlést tartott az MMK
Frissítve: 2013. május 28.
Ez a dokumentum eddig 91 látogatónak tetszett  
A múlt héten lezajlott a kamara tisztújító küldöttgyűlése, amelyen az előző négy év tisztségviselőinek jó részét újraválasztották, köztük Barsiné Pataky Etelka elnök asszonyt is.

A Magyar Mérnöki Kamara május 16-án tisztújító küldöttgyűlést tartott. A mérnöktársadalom kamara iránti elkötelezettségét jelezte, hogy a megyei kamarák és szakmai tagozatok küldöttei igen magas, nyolcvanöt százalékos részvételi arányban képviselték szervezeteiket a szakmai önkormányzat legfontosabb döntéshozó fórumán. A 2009-ben megválasztott kamarai vezetés mandátuma idén lejárt, ezért tisztújításra is sor került, melynek során a küldöttek kétharmados többséggel ismét Barsiné Pataky Etelkát választották az MMK elnökévé.

Az országos köztestület éves nagyrendezvényén – a hagyományoknak megfelelően – átadták az MMK legrangosabb kitüntetését, mérnöki életművet és a magas színvonalú kamarai tevékenységet elismerni hivatott Zielinski Szilárd-díjat, idén öt kollégának: dr. Greschik Gyulának, Hamarné Szabó Máriának, Kovács Istvánnak, Papcsik Jenőnek és Zalavári Istvánnak.

Az alelnöki tanács posztumusz Zielinski-díjat adományozott a Békés Megyei Mérnöki Kamara múlt évben elhunyt elnökének, dr. Cserei Pálnak. A küldöttek új tiszteletbeli tagokat is köszöntöttek, illetve Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök e rendezvényen nyújtotta át a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által adományozott Örökös Tag kitüntetéseket.

Az ünnepi pillanatokat követően az MMK elnök-asszonya, Barsiné Pataky Etelka összegezte az elmúlt ciklus legfontosabb eredményeit, teendőit, és szólt azokról a fontos feladatokról is, amelyek jelenleg is a kamara, valamint a mérnöktársadalom előtt állnak. Az MMK elnöke hangsúlyozta: a kamarai programok fókuszában a közelmúltban és ma is az a célkitűzés áll, hogy a szakmagyakorló mérnökök egyre jobban meg tudjanak felelni azon feladatuknak, hogy a gazdaság kiemelt szereplőivé váljanak itthon és határainkon túl egyaránt.

A mikro- és kisvállalkozások intézményesített kooperációjának segítésére úgynevezett arge típusú együttműködést dolgozott ki a kamara, mellyel a mérnöki tervezőcégek sikeresebben tudnak majd a jövőben pályázni, munkához jutni. „Szervezett formában törekszünk a külső piacainkat feltárni, és a külföldi munkák végzéséhez szükséges feltételekre közös megoldást találni – hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka.

Ugyancsak fontos célként jelölte meg az MMK elnöke a tervezési tudás és tapasztalat generációk közötti átadását, a pályakezdők segítését a tervezési gyakorlati szakismeretek elsajátításában. A kamara törekvéseinek eléréséhez szüksége van a korszerű képzésben részt vett, friss ötleteket és gondolatokat megfogalmazó fiatalok tudására, munkájára. „Tegyük meg mi a kezdő lépést a fiatalok felé!” – javasolta Barsiné Pataky Etelka, hozzátéve: a kamara kidolgozta a mérnökműhelyként szolgáló „mentori rendszert”, amelyet még az idén szeretnénk országosan elindítani, támaszkodva egyes megyei kamarák ez irányú tapasztalataira.

A mérnöki szakma presztízsének helyreállítása érdekében az elmúlt időszakban több kezdeményezést indított a szakmai önkormányzat: kidolgozta jogosultsági szabályzataink megújítását, s jelenleg is folyik a céh-szerű működés alapjait megteremtő, a mérnöki életpálya ívét felvázoló szakmagyakorlási kódex megalkotása. Mindehhez a kamara szakemberei elvégzik a szakmai előmenetelt támogató képzési rendszer újraindítását és átstrukturálását. Célunk, hogy mérnökeinket a könnyebb piacra lépés érdekében segítsük új kompetenciák elsajátításában – magyarázta az MMK elnöke.

A kamara lépéseket tett a mérnöki munka megfizetése érdekében is: a minimum és a maximum tervezői munkadíj jogszabályi rendezése köztestületünk kezdeményezése volt, és azon dolgozunk csaknem egy esztendeje, hogy a szükséges jogszabály elkészüljön. Mindez nem választható el a terveink tartalmi követelményétől, hiszen mind a hazai mérnöki díjszabás, mind a mintául szolgáló német díjszámítás (HOAI) alapja az elvégzett munka. Az elnökség a MÉDI bizottsággal egyetértésben javasolja, hogy a munka ne záruljon le, hanem a teljes mérnöki szolgáltatás pályaívét átfogó Magyar Mérnöki Díjszámítási Rendszer, figyelemmel a HOAI-ra kerüljön kidolgozásra.

„Mozgalmas négy év van mögöttünk a 2009-es tisztújítás óta, s jelenlegi feladatainkat és céljainkat végigmérve hasonló időszak előtt állunk. Kamaránk az igen nehéz gazdasági válság évei közepette, változó világunkban képes volt a szükséges strukturális változtatásokat végrehajtani, munkáját megreformálni. Mindez biztos alapot nyújthat a következő időszak munkájához” – zárta beszédét az országos kamara elnök-asszonya.

Az elnökségi beszámolót követő küldötti felszólások azt tükrözték, hogy gyarapodott a tagság kollektív tudása, interdiszciplináris együttműködése, növekedett érdekérvényesítő képessége, s a kamara mára a mérnökök valódi fórumává vált.

Négy esztendeje hat, idén két jelölt (Barsiné Pataky Etelka és dr. Mecsi József) versengett az MMK elnöki tisztségéért. A tisztújítás során a küldöttek végül kétharmados többséggel az MMK elnökének újabb négy évre Barsiné Pataky Etelkát választották meg. A választás eredményeként az MMK alelnökei: Kovács István, Kassai Ferenc, Holló Csaba és Rónay István. A 12 fős elnökség tagjai: Bezzeg János, dr. Csenke Zoltánné, dr. Csete Jenő, dr. Farkas János, Feilné Győry Zsuzsanna, Magyar Ákos, Némethy Zoltán, Polányi Péter, dr. Scharle Péter, Sipos László, Szigetiné László Erika, Zarándy Pál (elnökségi póttag: dr. Liska András).

Az öttagú felügyelőbizottság tagjai: Denk András, Kiss Sándor, Németh László, Lengyel Tamás és Marjas Kornél (póttagok: dr. Tóth György, Sándorfi György). A kilenctagú etikai-fegyelmi bizottság tagjai: dr. Greschik Gyula, dr. Kontra Jenő, Kövesi Tibor, dr. Karvaly Elemér, Czakó László, dr. Szabó Éva, Csejtei György, dr. Fekete Jenő és Tóthné Temesi Kinga (póttagok: dr. Hankó András és Kelemen Csaba).

Forrás: mmk.hu

Ez a dokumentum eddig 91 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.