Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A büntető vámok drámai csökkenést okoznának a foglalkoztatásban és a hozzáadott értékben
Frissítve: 2013. május 28.
Ez a dokumentum eddig 84 látogatónak tetszett  
Az Unió, illetve a világ minden napenergia-ipari szegmensének gyorsan változó piaccal kellett megküzdenie az elmúlt években. Számos új gyártó jelent meg, amikor a kereslet megnövekedett, és a technológiai újítások következtében a napenergiai termékek tömegesen gyártott árucikké kezdtek válni. Ezt követően a pénzügyi válság miatt sok állam csökkentette a támogatásokat (betáplálási tarifákat), gyors költségracionalizálásra kényszerítve ezáltal a gyártókat.

Az európai napenergia gyártók évekig jelentős mértékben profitáltak a napenergia fellendüléséből Európában, ahol gyakorlatilag technológiai és kereskedelmi monopóliumra tettek szert. Ám amikor a napenergia piac átalakult, üzleti modelljük nem bizonyult versenyképesnek többé. Néhány európai gyártó a saját nehézségeiért az Európai Unión kívüli gyártókat hibáztatja. Néhányan pedig úgy döntöttek, hogy az Uniót hívják fel arra, hogy dömpingellenes és/vagy kiegyenlítő vámokat szabjon ki a Kínából származó napenergiai termékekre.

Szövetségünk, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség csatlakozott a Megfizethető Napenergiáért Szövetséghez (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) több mint háromszáz más szövetséggel és céggel együtt, mert nem tudjuk tétlenül végignézni, ahogy néhány vállalat egy teljes, prosperáló ipart kockára tesz a saját önző érdekei miatt. Az AFASE nyílt piacokért és szabad kereskedelemért küzd a napenergia szektorban. Több mint 900 cég valamint az európai napenergia szektor más szereplői aláírtak egy az EU Kereskedelmi Biztosához, Karel de Gucht-hoz, szóló nyílt levelet melyben kérték, hogy az Európai Bizottság tartózkodjon büntetővámok kiszabásától és engedje az EU PV (fotovoltaikus) értékláncát fejlődni és nőni.

Legyünk nagyon világosak: a büntetővámok halálos méregként hatnának az európai napenergia iparra! A Prognos független gazdaság-kutatóintézet a kár mértékére hívta fel a figyelmet egy általa kiadott átfogó tanulmányban, melyben a vámok európai napenergia iparra gyakorolt hatásait vizsgálta.

A tanulmány megmutatja, hogy az importált kínai napenergiai termékekre kivetett bármilyen mértékű dömpingellenes és/vagy kiegyenlítő vám a napenergiai termékek csökkent keresletéhez vezetne, mely a munkahelyek számának azonnali és jelentős csökkenését illetve kevesebb hozzáadott értéket eredményezne az egész európai PV értékláncban. Ennek oka, hogy a napenergiai termékek keresletében bekövetkező nagymértékű visszaesés a napenergiai termékek telepítése és szolgáltatások iránti igényt is csökkentené. Másrészt, a közbenső termékek, mint nyersanyagok és termelési eszközök Európából Kínába történő beszerzése is hanyatlana.

Egy 20%-os büntetővám már több mint 115,000 munkahelybe kerülne az Európai Unióban. Amennyiben az EU úgy dönt, hogy 60%-os büntetővámot vet ki, 242,000 munkahely és több mint 27 milliárd euro hozzáadott érték veszne el három éven belül.

És ez még nem minden. Ráadásul, a büntetővámok megakadályoznák a napenergia és a hagyományos energiaforrások közti hálózati paritás elérését.

Az árcsökkenéseket előre lehetett látni, sőt az EU saját megújuló energiapolitikája el is várta ezt, hiszen az – más energiaforrások bevonásával – a hálózati paritás elérésén alapul. A PV telepítések és termékek árának csökkenése kulcsfontosságú ebben a kérdésben. A kínai napenergiai termékek hozzájárultak e cél eléréséhez, mivel áruk csökkent a költségek racionalizálásával egyidejűleg.

Mindez a kutatás és fejlesztésnek, a termelés méretgazdaságosságának és a nyersanyagok árának drasztikus csökkenésének köszönhető. Ez a technológia semmiben sem tér el a többitől, még mindenki emlékszik az első generációs mobiltelefonok és otthoni számítógépek elképesztően magas árára.

A teljes napenergia értékláncot tekintve számos európai vállalat profitál a kínai napenergiai termékek jelenlétéből: az európai gyártók nyersanyagot és termelési eszközöket adnak el az Európán kívüli gyártóknak. A gyártást követően európai mérnökök és egyéb szolgáltatók végzik a napenergiai rendszerek helyszíni tervezését. Végül helyi vállalatok telepítik és szervizelik ezeket a rendszereket. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy napelemet Kínában gyártanak le, Európában szerelik össze és telepítik, akkor a hozzáadott érték nagyjából 70%-a képződik az Európai Unióban.

Annak ellenére, hogy – az EU-ban egyedülálló módon – a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) bevezetése 3. éve húzódik, hazánkban már több mint 550 vállalkozás az elmúlt évben közel háromszorosára 11,87 MWp-re tudta növelni a magyarországi napelemes telepítéseket. Ez a dinamikus fejlődés is meg fog torpanni a védővámok hatására, és hazai munkahelyek ezre fognak megszűnni, az emelkedő napelemárak következtében.
Az elmúlt években előretörő hazai napelemgyárak is komoly nehézségek előtt állnak, hiszen napelemgyártásuk jelentős része kínai alapanyagokból európai pl. német márkák OEM beszállítójaként történt. Ha megszűnik az olcsó kínai alapanyag, versenyképességük csökken és elveszíthetik piacaikat, szintén munkahelyek százait elveszítve.

Egyre több európai vállalat, politikus és szakértő hívja fel a figyelmet azokra a végzetes hatásokra, amiket a vámok kivetése jelentene. Hangsúlyozzák, hogy a nyitott piacok megfizethetőbbé és elterjedtebbé tették a napenergiát valamint egy globálisan aktív, versenyképes európai napenergia piacot hoztak létre.

A figyelmeztetés világos: ha életképes napenergia szektort akarunk, ami segít, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkenését és zöld munkahelyeket teremt, akkor fel kell hívnunk az Európai Bizottságot, hogy szembeszálljon a protekcionista tendenciákkal, és hagyja a szabad piacot prosperálni.

Kiss Ernő
elnök
Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

Ez a dokumentum eddig 84 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.