Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Épületenergetikai tanúsítók nyílt levele a Belügyminisztériumhoz
Frissítve: 2013. május 28.
Ez a dokumentum eddig 73 látogatónak tetszett  
A MENTE, megelégelve a problémák halmozódását, nyílt levélben fordul az illetékeshez. Csak két kiemelés a levélből: Követeljük, hogy töröljék el a tanúsítók órabérének és áthárítható költségeinek jogszabályban történő szabályozását (176/2008. Korm. rendelet, 10. §)! Javasoljuk, hogy a szakmai munka magas színvonalának biztosítása érdekében a 9/A. § bővítésével, pontosításával szankcionálják a költségcsökkentés okán alapos helyszíni felmérés nélkül, hasraütésszerűen tanúsítványokat kiállító tanúsítókat!

Belügyminisztérium
Építésügyi Főosztály
Magyar Mária Főosztályvezető

Tisztelt Főosztályvezető Asszony!

A Magyar Energetikai Tanúsítók Egyesületének tagjai és szimpatizánsai az energetikai tanúsítással kapcsolatos problémákkal folyamatosan találkoznak, és munkájuk során időről-időre akadályokba ütköznek. A problémákat élő és online fórumainkon folyamatosan megosztjuk egymással és próbálunk olyan megoldásokat találni, melyek lehetővé teszik az egyébként a jogszabályban meghatározott díjért egyáltalán nem kifizetődő munkánk folytatását, az energetikai tanúsítványok elkészítését.

A sok felvetődő és szerintünk nem megfelelően szabályozott kérdésből kiemelkedik egy olyan jogi természetű kérdés, mely nagyon sok tanúsítót érint és komoly befolyással van a jelenlegi szabályozás alá eső ingatlan adásvételi szerződésék helyes, jogkövető elkészítésére. Ez a következő:

Ha egy épületről 2013. január 9-e előtt az akkori jogszabályoknak megfelelően készült tanúsítvány, de az ingatlan átruházására csak 2013. január 9. után kerül sor, mi a teendő az adásvételi szerződés elkészítésekor az energetikai tanúsítvány sorszámával (jelenlegi elnevezése: HET-szám) és a tanúsítvány formai követelményeivel kapcsolatban?
A 176/2008. Korm. Rendelet szerint:
„3. § 3) Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában – a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével – készült szerződés tartalmazza
a) annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
b) a tanúsítvány azonosító kódját, és
c) a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.”

Helyes-e az a jogértelmezés, hogy mivel ekkor még nem létezett a jelenlegi sorszámokat generáló rendszer, az adásvételi szerződésben a tanúsító által az elkészítéskor adott sorszámot kell feltüntetni és az akkori, egyébként 10 évig érvényes tanúsítványt kell átadni, illetve bemutatni? Mivel a szó szerinti értelmezésben azonosító kódot kell a szerződésnek tartalmaznia és nem a “program által generált egyedi tanúsítvány azonosító kódot”, úgy gondoljuk, hogy a 2013. január 9. előtt a tanúsító által adott sorszám (kód) is megfelelő kell, hogy legyen. Az már egy következő problémát vet fel, hogy ezen kód alapján a hitelességet a közreműködő ügyvéd hogyan tudja ellenőrizni.

A jelenleg is hatályos rendelet szerint:
„8. § (1) A tanúsítvány 10 évig hatályos.
(2) Ha a tanúsítvány érvényességi ideje alatt az épületre vonatkozó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, akkor az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni.”

Természetesen megoldás lehetne az, ha a tanúsító újra feltöltené az e-tanúsítás rendszerébe az ET adatait, de felelős szakember ezt csak úgy teheti meg, ha ellenőrzi, hogy időközben az épület paraméterei nem változtak. Az egykori megrendelő – tulajdonos azonban jogosan utasítja vissza ennek a többletköltségnek a kifizetését.

Kérjük, ebben a kérdésben szíveskedjen egyértelmű állásfoglalását megküldeni, illetve az érintettek részére közzétenni!

A tanúsítás jogi környezetével kapcsolatos kéréseink, javaslataink:

Kérjük, hogy a 176/2008. Korm. Rendeletből töröljék a 3. § (2a) részének utolsó tagmondatát ("amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll"), és így a hirdetésekben mindenképpen be kelljen mutatni az ingatlan besorolását!

Kérjük, pontosítsák a korszerűsítési javaslatokkal kapcsolatos szabályozást (176/2008. Korm. rendelet, 7§).

Javasoljuk, hogy a szakmai munka magas színvonalának biztosítása érdekében a 9/A. § bővítésével, pontosításával szankcionálják a költségcsökkentés okán alapos helyszíni felmérés nélkül, "hasraütésszerűen" tanúsítványokat kiállító tanúsítókat!

Kérjük, hogy a http://www.e-epites.hu/energetikai-tanusitas oldalon és aloldalain (pl. Energia Kalkulátor) ne szerepelhessenek magáncégek bújtatott reklámjai!

Javasoljuk, hogy a Belügyminisztérium illetékes osztálya hozzon létre sajtóirodát a tanúsítványokkal kapcsolatos eredményes kommunikáció érdekében!

Kérjük, hogy a Lechner Lajos Tudásközpont np. Kft. alkalmazzon olyan energetikához értő támogató csoportot, akik online elérhetőek és napi segítséget tudnak nyújtani a tanúsítással kapcsolatban felmerülő kérdésekben, vagy bízzon meg erre egy külső szakértő céget. A szakértők az e-tanúsítás rendszer hiányait, sokszor alapvető hibáit is feltárhatnák, javíthatnák.

Továbbá,

Követeljük, hogy töröljék el a tanúsítók órabérének és áthárítható költségeinek jogszabályban történő szabályozását (176/2008. Korm. rendelet, 10. §)!

Tisztelt Főosztályvezető Asszony! Kérjük, legyen szíves kijelölni a Főosztályon egy felelős közvetítő személyt, akit megkereshetünk, ha szakmai jellegű kérdéseink, észrevételeink merülnek fel, valamint akivel tárgyalhatunk a javaslatainkkal kapcsolatban.

Kérjük, hogy levelünkre 2013. június 1-ig szíveskedjen válaszolni, hiszen a kérdéseinkre, felvetéseinkre kapott válasz a mindennapi munkánk során igen fontos részleteket tisztázna, így elősegítené a jogszabályok szellemiségének való minél tökéletesebb megfelelést és a felelős szakmai munkát.

Budapest, 2013. 05. 07.

A MENTE képviseletében:
Kiss Tibor sk.
alelnök

www.menteweb.hu

Ez a dokumentum eddig 73 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.