Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Háztartások energiafogyasztása
Frissítve: 2013. május 28.
Ez a dokumentum eddig 99 látogatónak tetszett  
A rezsicsökkentéssel kapcsolatban többünkben felmerült a kérdés, mennyire helyes, hogy ez egységesen 10%-kal történt, nem valami különbséget téve a fogyasztás mértéke alapján. Próbáltam utána járni, hogyan oszlik meg a háztartásokban a gáz és a földgáz felhasználása. Nem voltam benne biztos, van-e annyi nagyfogyasztó, otthoni szaunával, saját úszómedencével rendelkező háztartás, amennyi miatt már érdemes egy külön árkategóriát alkalmazni.

Használható statisztikát csak a 2008-as évről találtam. Azóta a földgáz fogyasztói ára közel a másfélszeresére emelkedett, míg a nettó munkabérek csak 15%-kal lettek magasabbak, a munkanélküliségi ráta 3%-kal nőtt, 150 ezer bedőlt hitelesnek van 90 napon túli tartozása. Mindez vélhetően visszahatott a lakossági fogyasztása. Bár a hálózati csatlakozással rendelkező háztartások száma nőtt, a lakossági földgáz felhasználás öt év alatt 20%-kal, az elektromos áramé (ami nehezen helyettesíthető más energiahordozóval) 10%-kal. csökkent.

A fentiek ellenére azt gondolom, ez az öt éves anyag, tendenciáit tekintve a mai helyzethez valamelyest hasonló lehet.

Az idézett kiadvány reprezentatív mintán, 6676 háztartás adatainak felhasználásával készült. Az alábbi diagram ezeknek az adatoknak az átdolgozásával született, az egyes kategóriák mindegyikét az átalagos értékek százalékában adtam meg.


http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/haztartenergia08.pdf

Eléggé meglepő eredmény: ±5% eltéréssel a legszegényebb és a leggazdagabb család átlagosan (!) ugyanakkora lakásban lakik, és ha összeadjuk a fűtésre és az elektromos áramra kiadott összeget, ugyanilyen kis szórás mellett, nominálisan egyforma az energia számlájuk.

Persze, ha részleteiben nézzük a dolgokat, kiderül, hogy az egyik esetben az a 80 m2, egy negyven éves falusi kockaház, míg a másik egy korszerű lakóparkban van, hogy a szegényebb háztartásokban azért magasabb a villanyszámla, mert azzal készítik a melegvizet, és azért fizetnek a szigeteletlen házban is kevesebbet a fűtésért, mert fával tüzelnek, és nem fűtenek a ház egészében.

Természetesen az igazi különbség az, hogy a legfelső tizedben azon a nyolcvan négyzetméteren, a jövedelmi kategória átlagában, feleannyian élnek háromszor akkora jövedelem mellett, mint a legalsó tizedben.

Kicsit átfogalmazva, ha az alsó tizedben 100 forintból 24-et (ez a tényleges átlag) elköltenek villanyra és fűtésre, négyüknek 76 forint marad az egyéb kiadásokra, élelmiszerre, ruházkodásra, közlekedésre. A felső tizedben a 300 forintból 276 forint marad két emberre. Ez, egy főre vetítve már több mint hétszeres különbség.

Egy ilyen szempont szerinti súlyozás viszont aligha egy szolgáltató feladata. Az ő mérlegelési köre legfeljebb valami olyasmi lehet, hogy egy háztartás egy meghatározott érték fölött többet fogyaszt-e, vagy sem, de hogy az milyen komfortot jelent, vagy mekkora terhet ró egy családra, nem neki kéne eldönteni.

Persze azok a számok, ami alapján a diagram készült, 2008-ban voltak igazak, de úgy gondolom, ha ma készülne egy hasonló felmérés, az arányok (csak az arányok) akkor sem lennének nagyon különbözőek.

Visszatérve a kiinduló kérdésre, ha a politikai szempontoktól eltekintünk is, mennyire lett volna célszerű a rezsicsökkentést sávosan végrehajtani. Nem tudom a jó választ.

Egyrészt vannak nem 80, hanem 800 négyzetméteres lakóingatlanok is, szaunával, úszómedencével, magas energiafogyasztással, igaz, a lakásállomány százalékában nem túl sokan, még a legfelső jövedelmi tizedben (félmillió lakás, egymillió ember) sem mutatott látható kiugrást, feltehetően csak a teljes adatbázis ismeretében lehetne nyomon követni. Egy jövedelmi kategórián belül is nagy a szórás, tulajdonképpen még legfelső decilisbe sorolt családok tagjai is többségükben ”átlagemberek”. Ha a ”luxus” fogyasztást valamilyen többlet díj terhelné, és az így elvont pénzt a többiek közt elosztanák, az forintra lefordítva, nem sokat jelentene nekik, csak fölösleges adminisztrációt.

Másrészt a kéttarifás rendszer létező dolog, meg lehetne tölteni valós tartalommal. Jelenleg a két sáv között az árakban jelentéktelen, mindössze 3-5% különbség van, ami – a határok felülvizsgálata után – lehetne akár kétszeres is. Ezzel már lehetne kezdeni valamit.

Nézzünk egy példát a villamos energia oldaláról az Energia Hivatal adataival:

 

Az egy háztartásra jutó éves átlagfogyasztás ma nagyjából 2500 kWh, ahol villanybojlerrel készítik a melegvizet ott talán 3500 kWh, ahol nem, ott 2000 kWh. Legyünk nagyvonalúak, húzzuk meg a tarifa határát 5000-nél, itt lakóingatlan esetén már nehezen beszélhetünk szociális problémáról. A táblázat szerint az e fölötti tartományban elfogy évente közel 1500 GWh, másfél milliárd kilowattóra. Ha ennek a fele esik a határ fölé, akkor 750 millió kWh után elkérhetjük még egyszer azt a 44 forintot, amennyibe ma az áram kerül. Ez valami 33 milliárd forint. Egy ekkora összeget már érdemes befektetni valamilyen lakossági energetikai támogatási alapba, az egy nagyságrenddel nagyobb lenne, mint a jelenlegi hasonló pályázati összegek. Ha ehhez hozzáveszünk valamit a földgáz oldaláról is, azzal már lehetne valamit kezdeni.

Gondolatkísérlet szintjén egy ilyen megoldáson is lehet töprengeni.

Ez a dokumentum eddig 99 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.