Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Primerenergetikai tényezők meghatározása a gyakorlatban
Frissítve: 2013. január 29.
Szerző: Dr. Kamarás Béla okl. energetikus szakmérnök [ e-mail ]
Ez a dokumentum eddig 90 látogatónak tetszett  
A Magyar Energetika 2012/6. száma két cikkben is foglalkozik az Épületenergetikai Rendelet módosításával, mely többek között meghatározza a távhővel ellátott épületekre vonatkozó primerenergetikai tényezőt. A harmadik cikkben a Hőmegtakarítás és a Kapcsolt Energiatermelés-t elemzi Büki professzor. Az épületek tanúsításával különböző szakemberek foglalkoznak, építőmérnökök, épületgépészek, energetikusok.

Az erőművi energetikát nem ismerők joggal kérik, hogy a primerenergetikai tényező pontos fogalmát megismerjék. Cikkemben három példán keresztül ismertetem annak tételes meghatározását. A cikkekben történő több kérdés felvetése is arra késztetett, hogy az energetikai tanúsítás készítésére a közeljövőben én is felkészüljek. Véleményem szerint amíg az ezzel kapcsolatos szakmai kérdések nem tisztázódnak, az energetikai tanúsítások készítését fel kell függeszteni.

Az „ Energiagazdálkodás 2008/2. számában  "Melyik műszaki megoldást tekinthetjük nagy hatékonyságú energiatermelésnek" címmel megjelent cikkemben három megoldást ismertetek:
1. Ellennyomású gőzturbina  megnevezéssel meghatároztam a kapcsolt energiatermelés és a teljes hőkiadás adatait, mely tartalmazza a csúcsigényeket is kielégítő forróvíz kazán jellemzőit is.
2. Gázmotorok címmel az alaphőcserélőket a gázmotorok fedezik, a teljes hőigény kielégítésében a forróvíz kazánok is szerepelnek.
3. Kombinált ciklusú rendszer megoldás elvételes – kondenzációban elégíti ki a  hőigények döntő részét, de csúcsigények fedezésében a forróvíz kazánok is közreműködnek.

Az említett cikkben a három műszaki megoldás éves energia mérlegét készítettem el, melyek közül az Ellennyomású gőzturbina változat adatait mutatom be (MWh/év).

Hasonló feldolgozásban készült el a másik kettő. A könnyebb érthetőség miatt a továbbiakban a százalékban megadott értékekkel dolgozom FUT 15 Coins.

A primerenergia tényező meghatározásának elve szerint a kapcsolt energiatermelés során elért energia megtakarítást a távhőnek kell élveznie.

Q = / G -- E / @ KE / / Q

Ahol:
G: az összes primerenergia felhasználás
E: a kiadott villamos energia / a keringetés vill. en. levonva /
@ KE: a kiadott kondenzációs villamos energia hatásfoka
Q: a kiadott hőenergia

KAPCSOLT ENERGIATERMELÉS / @ KE = 50 % / ÉVES ENERGIA MÉRLEGE / % /

q / /kJ / kJ / =        100-40 / 60 = 1,00       100-84 / 38= 0,42        100-86 / 34 =0,41

TELJES TÁVHŐRENDSZER /  @ KE = 50 % / ENERGIA ÉVES MÉRLEGE / % /

q / k J / k J / =    100-30 / 67 = 1,04       100-40 / 66= 0,91        100-74 /42 = 0,62

Ezen értékelési rendszerben a villamos energiatermelést egy jó hatásfokú / 50 % /
kondenzációs erőmű termeléssel hasonlítottuk össze. Ez biztosítja, hogy a kapcsolt energiatermelés versenyképes a legkorszerűbb kondenzációs villamos energiatermeléssel.

A három változat energetikai értékelését az említett cikkemben megtettem, így arra itt nem térek ki.  A fűtőműből kiadott hőenergia fajlagos hőfelhasználását / 1,20 kJ / kJ / meghatározza a 90 % hatásfokú / 1,11kJ / kJ / forróvízkazán és a forróvíz keringtetés villamos energia fogyasztása.

Az összehasonlítást természetesen a teljes távhőrendszerre kell  elvégezni :
q /  kJ  / kJ  / = 1,04---0,91---0,62
amiből látható,hogy a kapcsolt energiatermelés a fűtőmű változathoz / q =1,20 kJ / kJ /
képest kedvezőbb.

A továbbiakban a teljesség kedvéért tekintsük át,  amikor  a kapcsoltan termelt villamos energiát a saját kondenzációs termelésével váltja ki. Ebben az esetben a kondenzációs villamos energiatermelés hatásfokát az erőmű műszaki feltételei határozzák meg:
Ellennyomású gőzturbina 27%
Gázmotor 42%
Kombinált ciklusú rendszer 50%

A primerenergia tényező értékek: / kJ / kJ /
Ellennyomású gőzturbina 100—56 / 67 = 0,66
Gázmotor 100 –48 /  66  = 0,79
Kombinált ciklusú rendszer 100 –74 /  42  = 0,62 

Ez megoldás igen kedvező képet mutat, azonban a 27 % hatásfokú villamos energiát a rendszer nem fogadja be. A gázmotoroknak a távhőhöz kötött termelését a villamos energia rendszer kevéssé értékeli. Az 50 % hatásfokú kombinált ciklusú elvételes—kondenzációs villamos energia szabályozhatósága a rendszer számára kedvező.

Összefoglalás:
A primerenergetikai tényezők meghatározásához az erőművek, fűtőművek az éves energia mérleget meg tudják adni, Három példán keresztül mutattam be ezen mutatónak az adatokra épülő meghatározását. A távhővezetékek hőveszteségére az adatokat a hőszolgáltató vállalatok adják meg. A fűtési időszakban ez a veszteség 10 % körüli FUT 15 Coins, a nyári HMV ellátásnál sajnos 40-50 %

Ez a dokumentum eddig 90 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.