Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Drága képzések?
Frissítve: 2010. szeptember 13.
Ez a dokumentum eddig 123 látogatónak tetszett  
Kun Gábor elnök a szaklapot bemutató levelére már érkezett is egy reagálás, ami túl azon, hogy örömét fejezi ki a lapindulás okán, a kamarai képzési rendszert illeti kritikával. A levelet, melynek végére egyelőre egy törvényi hátteret tudtunk illeszteni, itt olvashatják. Várjuk a további reakciókat.
Tisztelt Kun Gábor!

Nagyon üdvözöljük az új internetes lapot, mivel mi villamosok, a Mérnök Újságban is eléggé mostohagyerekek vagyunk. Most kapóra jött az Ön levele, mert több kollégával fel vagyunk háborodva azon, hogy több százezer forintos tanfolyam és vizsga letételére akarnak rákényszeríteni minket villámvédelemből, tudtommal a kamara támogatásával. Talán ez is hozzátartozik a kisvállalkozások támogatásához???? Mi a szakmát nem ma kezdtük, régi motorosok vagyunk tervezésben, kivitelézésben és szabványismeretben egyaránt, száznál több azoknak a vizsgáknak a száma, amiket 40 éves pályafutásom alatt letettem, nem akarok már vizsgázni 63 éves koromban újra és újra! Arról nem beszélve, hogy az egész évi tevezési és felülvizsgálói díj nem teszi ki azt az összeget, amibe kerülne ez a többnapos tanfolyam és vizsga vidékről felutazásokkal! A szabványok meg az elmúlt 20 évben szinte napról-napra változtak, ez gondolom, Ön is tudja. Megpróbáljuk naprakészen követni és alkalmazni, ha pedig a kamara bevonja a jogosultságunkat, amennyiben a fentieket nem teljesítsük, akkor tegye!!!... Megteheti???

Kérem az Ön, ill. a Kamara álláspontját a fentiekkel kapcsolatban!
 
Tisztelettel:
Uri Nándor
villamosmérnök Vállalkozó


Szakmai továbbképzési tudnivalók

A továbbképzési kötelezettséget a 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet állapítja meg, a továbbképzési kötelezettség 2007. január 1-től áll fenn.

Továbbképzésre kötelezett minden jogosultsággal rendelkező személy (építészeti-műszaki tervező, építésügyi-műszaki szakértő, építési műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető), függetlenül attól, hogy tevékenységét kamarai tagsággal, vagy a nélkül gyakorolja.

A továbbképzés két részből áll:
- kötelező részből, ami tanfolyam jellegű, jogi- pénzügyi, minőség és szabványügyi ismeretekből áll és 5 évenként egy alkalommal kell teljesíteni, meghatározott óraszámban,
- szabadon választható részből, ami kreditpontot ér, és amelynek során 5 évenként 20 pontot kell összegyűjteni.

A 20 pont az öt éves ciklus alatt tetszőleges időbeni megoszlásban megszerezhető.

Vonatkozó jogszabályok:
- 104/2006. (IV. 28.) Korm. Rendelet a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól;
- 244/2006. (XII. 5.) Korm. Rendelet az építési műszaki ellenőri, valamint a felelős műszaki vezetői szakmagyakorlási jogosultság részletes szabályairól;
- 103/2006. (IV. 28.) Korm. Rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól.

Jelenleg a továbbképzés „kötelező része” távoktatásos formában is teljesíthető, ugyanis a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. és a Képzési és Tudásmenedzsment Innovációs Kft. közös szervezésű tanfolyamára jelentkezéseket folyamatosan elfogadnak.
Képzési díj 13.000 Ft (10.400 Ft + 25% ÁFA), mérnöki kamarai tagoknak 9.500.- Ft (7.600 Ft+ 25% ÁFA).
További információ és jelentkezés: www.ktionline.net/mmk honlapon elérhető.

Az úgynevezett „szabadon választható” továbbképzési formák egyike is elérhető távoktatás formájában, ez a következő:
Költségvetés készítés elmélete és gyakorlata
Távoktatásos szakmai tanfolyam indult tervezők, szakértők, felelős műszaki vezetők és építési műszaki ellenőrök részére a fenti címmel és tárgyban. A tanfolyam kamarai tagoknak 15.000 Ft+ÁFA kedvezményes áron végezhető. A tanfolyamot sikeresen elvégzők 10 kreditpontot kapnak.

Ez a dokumentum eddig 123 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Veresegyházi Béla2010. november 02 - 13:08:49
Tisztelt Uri Nándor kolléga!
Az érdemi válaszhoz kérem, legyen szíves segíteni abban, hogy az információ, amely szerint "több százer Ft-os tanfolyam és vizsga letételére akarnak rákényszeríteni villámvédelemből " honnan származik és pontosan hogyan szól. Azért is nagy segítség lenne ez az Ön részéről, mert módot adna arra, hogy az Ön által felvetett konkrét kérdést, valamint az Ön által a szabványokkal kapcsolatban leírtakat tisztázhatnánk.
Tisztelettel www.replica-watch.net replicas reviews
Kun Gábor
Magyar Mérnöki Kamara
Elektrotechnikai Tagozat
Elnök
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.