Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az építőiparért, hogy mindenkinek jó legyen
Frissítve: 2012. október 25.
Ez a dokumentum eddig 63 látogatónak tetszett  
12 pontban foglalják össze hazánk egyes vállalatai, jórészt építőipari (épületgépészeti) cégek és egy bank az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfőbb intézkedéseket. Érdekes és racionális gondolatok.

Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása

1. A széndioxid-kvóták árveréséből származó karbonforintokat (2013-tól évi kb. 30 milliárd forint) teljes egészében fordítsák a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására.

2. A lakossági beruházásokra legfeljebb 1/3-ad részben biztosítsanak vissza nem térítendő állami támogatást, a maradék fedezésére hozzanak létre innovatív, részben piaci alapú, de alacsony kamatozású (kamattámogatott) finanszírozási mechanizmust.

3. A középületek energiahatékonysági felújítására hozzanak létre államilag garantált forgótőke-alapot, amely olyan beruházásokat finanszíroz, ahol a felújítást kivitelező vállalkozók pénzügyi garanciát adnak a vállalt anyagi megtakarítások megvalósulására, és a megtakarítások visszakerülnek az alapba.

Épület-energiahatékonysági javaslatok

4. Ingatlan-adásvétel bejegyzésekor a Földhivatal, új épületek használatba vételekor az építési hatóság kérje el az épület-energiahatékonysági tanúsítványt, a lakáshirdetéseknél biztosítsák az energiahatékonysági besorolás feltüntetését, illetve készüljön használható és hozzáférhető nyilvántartás az elkészült tanúsítványokról.

5. Aknázzák ki az energiahatékonysági tanúsítványban rejlő potenciált: legyen kötelező a tanúsítvány elkészítésekor a helyszíni szemle, és a felújítási javaslat adása, ne lehessen becslést alkalmazni, energiaszámlából tanúsítani, valamint szüntessék meg a tanúsítvány-készítés maximált árát.

6. Az Épület-energiahatékonysági Irányelv alapján 2020-tól bevezetendő közel nulla energiaigényű épület-energiahatékonysági szabványt ne az utolsó pillanatban, hanem több lépcsőben vezessék be, ezzel segítve az építőipar felkészülését, illetve biztosítva, hogy az új épületek addig is a költséghatékonyan lehetséges legkevesebb energiát fogyasszák. Az új szabványok kidolgozását mielőbb kezdjék meg.

7. 2013-tól csak zárt égésterű kazánok beépítését engedélyezzék új épületek gázfűtésénél, míg a felújításoknál ott tegyék ezt kötelezővé, ahol a fogadó fűtőrendszer lehetővé teszi az ezzel járó előnyök kiaknázását. Segítsék elő a kondenzációs kazánok, az automatikus fűtő/hűtő közeg-elosztás és a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás térnyerését. E követelmények betartásának biztosítására fűtés-korszerűsítéseknél tegyék kötelezővé fűtési terv készítését, figyelemmel azonban arra, hogy a megkövetelt tervezés mértéke arányban álljon a beruházás értékével.

8. Az energiahatékonysági beruházások megbízható és szakszerű megvalósítása érdekében hozzanak létre a kivitelezőktől független minőség-ellenőrzési rendszert, illetve külön szabályokkal védjék a nem-szakértő felújítókat a kivitelezési kockázatoktól. A lakossági beruházások esetén az állami támogatás feltétele legyen az igazolt energiahatékonyság-javulás, ami elősegíti az adófizetési hajlandóságot a kivitelezői munka során, és megkönnyíti a garanciális igények érvényesítését is.

9. Tegyék lehetővé a társasházaknak, hogy egyhangúság helyett egyszerű többséggel is határozhassanak energiahatékonysági beruházások megvalósításáról.

10. A kormány tűzze ki célként, hogy középületek 3%-án évente energetikai felújítást végeznek.

A közbeszerzések zöldítése

11. A hamarosan elfogadandó zöld közbeszerzési rendelet az épület-felújítási tárgyú ajánlatoknál tegye kötelezővé az épület jelenlegi normatív fogyasztási szintének megjelölését, valamint az elbírálásnál a jelenleginél nagyobb hatékonyságot eredményező ajánlatok megkövetelését, illetve előnyben részesítését.

12. A zöld közbeszerzés végrehajtási szabályai ösztönözzék a környezetbarát termékek és az ESCO-típusú épület-felújítási finanszírozási megoldások alkalmazását.

A teljes dokumentum (a pontok részletezése)

Ez a dokumentum eddig 63 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-04-24 13:08:05,

HorGa: Tisztelt Kollégák! Részben minden hozzászólással egyetértek, de azért írom, hogy csak részben, [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-03-20 20:51:06,

Radványi László: Tisztelt Kollégák! Én a fentebb említett kormányrendeletnek estem áldozatául, s lassan 1 éve keresem [...]
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
2017-03-07 14:01:56,

kismiska: abba kéne hagyatni ezt az ész és értelem nélküli rendelet-módosítgatásokat! Már követhetetlen, mikor-miért-miként [...]
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. március 20.)
Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
Tovább
Kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnököt keresnek
(2015. február 27.)
Békés megyei vizműtelepek épitéséhez keresnek kivitelezői gyakorlattal rendelkező villamosmérnök szakembert, projektvezetői munkakörbe. Jelentkezés a 06/70 624-3707 számon.
Tovább
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.